
U.S. Deportment of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration 

DEC i 2009 

Mr. Lee Howard 
Program Manager 
Lighting Eliminators & 

Consultants, Inc. 
6687 Arapahoe Road 
Boulder, Colorado 80303 

Ref. No.: 09-0253 

Dear Mr. Howard: 

This responds to your letter dated November 2,2009, regarding the requirements in the 
Hazardous Materials Regulation (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to a small 
electric powered generator run by gasoline in a fuel tank having a capacity of less than 
one gallon. According to your letter, the motor or internal combustion engine within the 
generator is similar to that of a lawn mower. The generator operates test equipment used 
to perform surveys in remote locations. You plan to ship the generator on/in a standard 
wooden pallet or a shipping case on a commercial freight truck (e.g., DHL, Fed EX, etc.) 
for transportation by highway. 

Mechanical equipment containing an internal combustion engine and a flammable liquid 
fuel tank, such as your motorized small electric powered generator, is subject to the 
requirements of the HMR when transported as cargo on a motor vehicle, rail car, vessel 
or aircraft (see § 173.220(a)). For transportation by motor vehicle or rail car, provided 
the fuel tank is securely closed, the mechanical equipment is not subject to any other 
requirements under the HMR (e.g., shipping papers, labeling, marking, placarding, or 
emergency response information). Fuel may remain in engines and fuel tanks when 
transported by highway or rail (see § 173.220(b)(4) and (g)(l) and (2)). 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, { ;'\ 
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iCharles E. Betts 
tChief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~r~JJ~/nes 
From: 

Sent: 

INFOCNTR (PHMSA) 

Monday. November 02, 2009 2: 10 PM 
Oq~0253 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Request for Formal Letter 

From: Lee Howard [mailto:LEE@LightningEliminators.com] 
Sent: Monday, November 02,20099:38 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
SUbject: Request for Formal Letter 

Dear reader, 

Recently I have been in discussion with members ofthe Hazardous Materials Information Center office to 
answer/clarify a question I had regarding the transportation of gasoline within a electric power generator. 
have a small electric power generator that runs on gasoline - the fuel tank's capacity is less than 1 gallon. The 
motor within the generator would be similar to that of a lawn mower. I am an electrical engineer and the 
generator will be used to run test equipment when I am performing surveys in remote locations. The question I 
have regards the shipping of the generator to the test sites with fuel in the tank. At this point I would like to 
place the generator on/in a standard wood pallet, or a shipping case and ship it, over the road, via a freight truck 
i.e. DHL, Fed Ex, etc, to the sites. 

In reviewing 49 CFR, I believe part 173.220 is relevant: "Internal combustion engines, self-propelled vehicles, 
mechanical equipment containing internal combustion engines, and battery powered vehicles or equipment." 
My question, more directly, is section (b) "Requirements", paragraph (4) "Modal exceptions": where it generally 
states that quantities of flammable liquid fuel greater than 500 ml may remain in the mechanical equipment 
( i.e. I do not need to drain the fuel tank and fuel lines) when being transported by motor vehicle or rail car. 

The definition of }}motor vehicle" then became important and was found in part 171" General information, 
regulations and definitions•••" in short the definition states "Motor vehicle includes a vehicle, machine, tractor, 
trailer, or semitrailer, or any combination thereof, propelled or drawn by mechanical power and used upon the 
highways in the transportation of passengers or property..." 

It is my interpretation then, that the over the road shipment of the generator, in a pallet or case, via a national 
carrier such as DHL, with or without fuel in the fuel tank meets 49 CFR and is therefore permissible. I reviewed 
my interpretation with a Hazardous Materials Information Center representative, named Victoria, when I called 
800.447.4922. Victoria came to the same conclusion I had and our conversation ended. The Logistics Manager 
of our company was surprised and asked me to get it writing... So, after another phone call and receipt of an e­
mail address, here I am asking you to review the sections listed above in anticipation of a formal letter from your 
office essentially stating that based on the method of shipping, that a freight truck is considered a "motor 
vehicle" and that shipment of the generator with or without fuel, via a freight truck is permissible. 

I thank you for your patience in reading my long-winded explanation and I look forward to your response. 

Regards, 

Lee Howard 
Program Manager 

11/2/2009 
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R&D I Smart Ground 


Direct: (303) 951-3124 

LeeH@LECgiobal.com 

Lightning Eliminators & Consultants, Inc. 

6687 Arapahoe Road. Boulder. Colorado 80303. USA 

Phone: +1 (303) 447-2828 

FAX: +1 (303) 951-3224 

:w"(w.LJ:C.gIQl1aL~Qm 

1112/2009 


mailto:LeeH@LECgiobal.com



