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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE

Washington, DC 20580
Pipeline and Hazardous Materials
Safety Administration

NOV 2 5 2009

Mr. Luis Lopez
President

DGD Inc.

1561 NW 82 Ave
Doral FL 33126

Ref. No. 09-0242

Dear Mr. Lopez:

This is in response to your October 21, 2009 email requesting clarification on the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR 171-180) applicable to the transportation of oxygen
cylinders and chemical oxygen generators on aircraft. On January 31, 2007, PHMSA
published a final rule that amended the HMR applicable to the air transportation of cylinders

containing oxygen and oxidizing gas and oxygen generators (HM-224B). Your questions are
paraphrased and answered as follows:

Q1. Are fire extinguishers subject to the requirements in the HM-224B final rule?

Al. No. Fire extinguishers conforming to the provisions in § 173.309 are not subject to the
requirements adopted in the HM-224B final rule.

Q2. Are cylinders exerting a pressure of less than 40.6 psia subject to the requirements in the
HM-224B final rule?

A2. No. Under § 173.115(b), the definition of"a Division 2.2 non-flammable, non-poisonous
compressed gas, including an oxidizing gas, specifies that the material must exert in the
packag@ng an absolute pressure 200 kPa (29.0 psig/43.7 psia) or greater at 20 °C (68 °F).

Q3. Are the requirements of the final rule applicable to shipments offered for transportation
to an international location?

A4. Yes, when transported by aircraft. As provided in § 171.24, a package containing

“Oxygen, compressed” or certain oxidizing gases must be packaged as required by Parts 173
and 178.

Q5. Are the requirements outlined in the final rule applicable to ground transportation in the
United States?



AS5. No. The requirements of the HM-224B final rule apply to the transport of oxygen,
compressed and certain oxidizing gases by aircraft.

Q6. Do the requirements of the HM-224B final rule apply to empty oxygen cylinders or
oxygen generators?

A6. No. See A2 above. Note, however, that spent chemical oxygen generators are
forbidden aboard both passenger and cargo only aircraft.

Q7. Please verify that the requirements outlined in the HM-224B only apply to materials
meeting the definition of a compressed gas as defined in § 173.115.

A7. See A2.

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us.

Sincerely,

Office of Hazardous Materials Standards
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|73, 29
13115
Drakeford, Carolyn (PHMSA) 175501

From: INFOCNTR (PHMSA) | | @,3( inelers / HM-224 B

Sent:  Wednesday, October 21, 2009 11:34 AM O C{ - O 2},/ 2.
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA)

Subject: FW: Formal Letter of Interpretation Request from Luis Lopez DGD Inc. Miami FI 1561 NW 82 Ave
Doral F1 33126

From: Luis Lopez [mailto:luis.lopez@dgdeciaration.com]

Sent: Wednesday, October 21, 2009 11:31 AM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Cc: julius.sommerfeld@kuehne-nagel.com; rogerio.besouchet@kuehne-nagel.com; Philipp Maas

Subject: Formal Letter of Interpretation Request from Luis Lopez DGD Inc. Miami Fl 1561 NW 82 Ave Doral Fi
33126

Good morning,

In light of the new HM 224 B Regulations, my company DGD Inc. is requesting a letter of
interpretation, to answer the following questions that are being brought up to our company by our
domestic and international customers.

1. Are Fire Extinguishers required to comply with the HM-224B Regulations? Do Fire
Extinguishers Require ATA Cases?

2. Cylinders Below 40 PSI, do they meet the requirements to have to comply with HM-
224B? :

3. Ifasupplier is located in the U.S.A and he wants to ship internationally, would the new
HM-224B Requirement be required? E.g. Pacific Precision is a supplier in Wisconsin, they
are going to ship an Oxygen Generator to ABC Distributors in Brasil, is it required for the
shipment to have an ATA Case coming outbound from Pacific Precision?

4. If ABC Distributors in Brasil wants to return a Oxygen Generator from Brasil as an import
to Miami does the company in Brasil need to comply with the HM-224B Regulations
since this is a USG Regulation? What happens at the Airlines if the shipment is not in
compliance with HM-224B. Can it move Domestically? If it came in as an import not
complying with HM-224B

5. If a manufacture is Shipping a cylinder be it Oxygen Compressed or Oxygen Generator
are the HM-224B Regulations mandated only for Domestic Trucking? What about the
cases when a shipment is going from Domestic to International?

If Oxygen Cylinders or Generator are Empty does this regulation apply?

7. The definition as defined in 49 CFR for Oxygen cylinders is below: Can you please verify
that the HM-224 B Regulation would only be to cylinders that meet the standards set
below, that if in any case one of the requirements below is not met that it would be a
correct assumption that HM-224B does not apply.
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Oxygen is a Division 2.2 gas and, as
such, is only subject to the regulations
when the pressure in the container
{cvlinder] equals or exceeds 280 kPa
(40.6 psia) at 20 °C (68 °F) [see
§173.115(b}{1)}). Therefore, oxygen
cylinders where the pressure has been
reduced to less than 280 kPa (40.6 psia)
are not subject to the regulations and are
considered to have been purged to the
extent necessary for the purposes of
§173.20(b}{2){(i1). In addition, a
campletely empty cylinder (either new
and never filled or purged of all its
contents) is not subject to the packaging
requirements adopted in this final rule
{or to other transportation requirements
in the HMR).

Thank you in advance for your time.

LDL

Best Regards,

Luis Lopez
President

Dangerous Goods Declaration Inc. and DGD Transport Inc.

“Servicing all your Hazardous Material Transportation Needs” & All Dravage 7 Cartage Services
Miami/ LAX Offices

(v): 1-888-219-4544 (v):1-888-219-4299 (Emergencies): 1-877-590-6738 Dial "0"
(£):786-999-8893

Luis Lopez' s Direct Extension: 703

DGD Transport is a Bonded Common Carrier(Firm Code M734) and Bonded Warehouse
(Firm CodeM749) ask a representative today about these "NEW'™ services!

Al business frangactions are exclusively provided on Dangerous Goods Declaration Inc. Terms and Conditions of Service”.

T'he infermation contained in (his electronic mmi message is privileged and confidential intended ouly for the individual or entity nmned above.
If the reader of this is not the i d ipient you are hereby notified that any dissemination, distribution, or copying of this ¢ ication s strictly prohibited. If you have receivied
this communicatian in error. please lmmedmteiy mmf} us by telephone or electronic siad and return the priginal message to us.
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