
U.S. Department otTransportation 1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

DEC 1 2009 

Mr. Tom Zweber 
Donaldson Company 
9250 W. Bloomington Freeway 
Bloomington, MN 55431 

Ref. No. 09-0234 

Dear Mr. Zweber: 

This responds to your October 15,2009 request for clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether placards are 
required for a shipment of less than 1,000 pounds of hazardous materials in a company 
vehicle that will be transported to another company building two blocks from your main 
campus. In addition, you ask ifthe driver of a company vehicle transporting two quarts of 
isopropal alcohol must have a commercial driver's license (CDL) with a hazardous materials 
endorsement. 

In accordance with § 172.504( c), placards are not required on a transport vehicle or freight 
container that contains less than 1,001 pounds aggregate gross weight of the hazardous 
materials listed in Table 2 in § 172.504(e)(2) when packaged in non-bulk packagings. 
Placards are required for hazardous materials in bulk packagings, hazardous materials 
transported on a transport vehicle or freight container in non-bulk packagings with an 
aggregate gross weight of 1,001 pounds ofgreater, and any quantity of the hazardous 
materials listed in Table 1 in § 172.504«e)(2). 

Regulations governing licensing requirements for commercial drivers are in 49 CPR Part 
383. A commercial driver must have a CDL with a hazardous materials endorsement ifhe or 
she transports hazardous materials required to be placarded under the HMR or any quantity 
ofa material listed as a select agent or toxin in 42 CFR part 73. A driver need not have a 
CDL with a hazardous materials endorsement ifhe or she is transporting a package 



containing two quarts of isopropal alcohol. Specific questions about commercial driver 
licensing requirements should be directed to the Federal Motor Carrier Safety Administration 
(FMCSA) at 202-366-6121. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, do not hesitate to contact 
this office. 

sin::J'0-Mr 
Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

ffice of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Lawson, Eleanor (PHMSA) 
Sent: Friday, October 16, 2009 10:10 AM ~e 
To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
Subject: FW: Approvals Feedback: Other Questions? ~ (f z. ~ I 0 ( 

-----Original Message----­
A.pI' It c.Wo,' (,' :J 

From: 
Sent: 

PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback] 
Thursday, October 15, 2009 8:32 AM OCf- 02..-51 

To: Approvals (PHMSA)i PHMSA Webmaster 
Subject: Approvals Feedback: Other Questions? 

Can I transport haz-mat material under 1000 Ibs.in a company vehicle, to another company 
building 2 blocks from my main campus, with out vehicle plac cards? Can I transpot a small 
amount of isoprople alcohol{2 quarts}in the same manner with out haz-mat driver 
indorsment? Please advise on transporting small amounts of haz-mat materials by co. 
employee.Do you have a contact person I can talk to about this issue? 
Thank you 

Tom Zweber 
Company: Donaldson Co. 
Address: 9250 w. Bloomington Freway 
City: Bloomington 
Zip Code: 55431 
Phone: 952-887-3129 
Email: tom.zweber@donaldson.com 
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