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Dear Mr. Lindblom: 

This is in response to your September 25, 2009 e-mail to the Hazardous Materials Information 
Center of the Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (PHMSA). You ask 
PHMSA to clarify the definitions of "commerce" and "transport" or "transportation" under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). You state you believe 
them to mean the same thing. You also state you are working on a book about scuba tanks 
and are requesting this clarification to assist you with explaining to your readers when these 
tanks are and are not subject to the HMR in transportation. 

Under Federal hazardous materials transportation law (Federal hazmat law), "transports" or 
"transportation" is defined as "the movement of property and loading, unloading, or storage 
incidental to the movement." Federal hazmat law also defines "commerce" as "trade or 
transportation in the jurisdiction of the United States between a place in a State and a place 
outside of the State; that affects trade or transportation between a place in a State and a place 
outside of the State; or on a United States-registered aircraft." See 49 U.S.c. 5102(1) and 
(13). PHMSA also interprets "in commerce" to mean trade or transportation in furtherance of 
a commercial enterprise. This interpretation is based in part on the Federal hazmat law's 
definition of "person" as including "a government, Indian tribe, or authority of a government 
or tribe that-(i) offers hazardous material for transportation in commerce; (ii) transports 
hazardous material to further a commercial enterprise; or (iii) designs, manufactures, 
fabricates, inspects, marks, maintains, reconditions, repairs, or tests a package, container, or 
packaging component that is represented, marked, certified, or sold as qualified for use in 
transporting hazardous materials in commerce." See 49 U.S.c. 5102(9); see also 49 CFR 
§ 171.8. 

Therefore, (1) an individual who transports his/her own scuba tank for personal, non­
commercial use (e.g., recreation, sport fishing) is not subject to the HMR; (2) a scuba 



instructor who transports scuba tanks for use by his students as part of their instruction is 
subject to the HMR; and (3) a boat repair facility that uses scuba tanks as part of its 
examination of a boat's hull and repair operations is subject to the HMR when it transports 
the scuba tanks. 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

q {;1?~ /di , 
Susan Gorsky (j 
Regulations Officer 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) .fJ1nt61lS0h 
From: INFOCNTR (PHMSA) 

~ Ill. ISent: Friday, September 25,20099:09 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~ t 11 ~ 
Subject: FW: 48 CFR 171 Questions 

AppllecJJo; I,/y
From: Airspeed Press [mailto:airspeedpress@airspeedpress.com] 
Sent: Thursday, September 24, 2009 4:20 PM bQ-Ot-LO 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: 48 CFR 171 Questions 

Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOT/PHMSA (PHH-IO) 

1200 New Jersey A venue, SE East Building, 2nd Floor 

Washington, DC 20590 

Dear Sirs: 


We are working on a book on scuba tanks, and find there is a lot of confusion about when a cylinder 
comes under DOT jurisdiction, that we would like to be able to clear up in the book as authoritively as 
possible so we would appreciate a Letter of Interpretation if possible. 

Our understanding is that a cylinder only falls under DOT jurisdiction when it is both being 
"transported" and "in commerce". 171.1 says quite clearly (d) Functions not subject to the requirements 
o/the HMR. The/ollowing are examples ofactivities to which the HMR do not apply: 
(6) Transportation ofa hazardous material by an individual for non-commercial purposes in a private 
motor vehicle, including a leased or rented motor vehicle. 
A number of letters of interpretation echo this, as in "The HMR govern the safe transportation of 
hazardous materials in intrastate, interstate andforeign commerce. "In commerce" excludes from 
regulation the transportation ofhazardous materials in a private vehicle where the material is for 
personal use. Thus, a cylinder utilized by a non-commercial customer for personal use is not governed 
by the HMR. /I 

However, 49CFR171.8 however defines commerce as "trade or transportation in the jurisdiction ofthe 
United States within a single state; between a place in a state and a place outside ofthe state; or that 
affects trade or transportation between a place in a state and place outside ofthe state ". 
This would seem to negate the previous quotes, as it in essence says commerce and transport are the 
same thing, so that anything being transported is automatically "in commerce". Can these be 
reconciled? 
Sincerely, 

Steven Lindblom 
Airspeed Press 
79 Old Denny Hill Rd 
Warner NH 03278 

9/25/2009 
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