
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590Pipeline and Hazardous Materials 

Safety Administration MAR 3 1 2010 

Mr. Jason Miller 
HSEQ Manager 
Ashtead Technology, Inc. 
19407 Park Row, STE 170 
Houston, Texas 77084 

Ref No: 09-0216 

Dear Mr. Miller: 

This responds to your September 18, 2009 letter regarding the applicability of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the shipment of 
compressed hydrogen in non-specification cylinders. Specifically you ask if a material 
described as "Hydrogen, compressed, 2.1, UN 1049," is excepted from the specification 
packaging requirements under § 173.306(a)(1) if shipped by highway and cargo aircraft 
only. 

Under § 173.306(a)(1), a compressed gas placed in a non-specification container with a 
maximum capacity of four fluid ounces (7.22 cubic inches) or less may be described and 
transported as a limited quantity when it conforms with the provisions of this section. 
Note that the four fluid ounce (7.22 cubic inches) limit applies to the capacity of the 
container, not the volume of material contained in the container. This section excepts a 
limited quantity from labeling, unless offered for transportation by air, and from 
placarding and specification packaging requirements under the HMR. The HMR permit 
the shipment of Hydrogen, compressed by highway and cargo aircraft. Under the 
International Civil Aviation Organization's Technical Instruction for the Safe Transport 
of Dangerous Goods by Air, compressed hydrogen is authorized for transport aboard 
cargo aircraft in accordance with packing instruction 200 which permits cylinders other 
than UN marked and certified cylinders, to be used if the design, construction, testing, 
approval and markings conform to the requirements of the appropriate national authority 
in which they are approved and filled. 

I hope this satisfies your request. 

Since:t~y;1.~_~ 

1frtlll/~ 


Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) ~ l13.36~ 
" From: INFOCNTR (PHMSA) C. ~ 1,~der5

Sent: Wednesday, September 23, 2009 1 :40 PM 

cn-OJ-../&To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Packaging requirements 

From: Jason Miller [mailto:Jason.Miller@ashtead-technology.com] 

Sent: Friday, September 18, 2009 3:30 PM 

To: PHMSA HM InfoCenter 

Subject: Packaging requirements 


To whom it may concern. 

Just to confirm as per the HMT table that non specillcatiol1 cylinders are except from packaging (i.e cylinder, 
container, drum) requirements ofthe HMR under 173.306. (I.E \'Ve have a non-dot, non-un cylinder full of 
bydrogen but is less than 7.2 cc) as far as 1 can tell we can transport it I!ither by highway or cargo aircraft only but 
not passenger aircraft or rail assuming all other parts of the HMR followed.? 

(a) Limited quantities of compressed gases for which exceptions are permitted as noted by reference to this section in 
§172.101 of this subchapter are excepted from labeling, except when offered for transportation or transported by air, and, 
unless required as a condition of the exception, specification packaging requirements of this subchapter when packaged in 
accordance with the following paragraphs. For transportation by aircraft, the package must also comply with the applicable 
requirements of §173.27 of this subchapter and only hazardous materials authorized aboard passenger-carrying aircraft may 
be transporteq as a limited quantity. In addition, shipments are not subject to subpart F (Placarding) of part 172 of this 
subchapter. to part 174 of this subchapter except §174.24, and to part 177 of this subchapter except § 177.817. Each package 
may not exceed 30 kg (66 pounds) gross weight. 

(1) When in containers of not more than 4 fluid ounces capacity (7.22 cubic inches or less) except cigarette lighters. Special 
exceptions for shipment of certain compressed gases in the ORM-D class are provided in paragraph (i) of this section. 

9/24/2009 
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Hazardous 
materials 

Symbolsll descriptions and 
proper shipping 

names 

Regards 

Jason Miller 

Ashtead Technology 

19407 Park Row, STE 160 

Houston 

Texas, 77084 

281-398-9533 

(9) II (10)(8) II .. Vessel stowage .,­
Quantity limitations Ii

Hazard PackagingIdentification Label Special (see §§173.27 and
class or (§173.***)Numbers PG Codes provisions 175.75)
Division (§172.102) I Ir----lr----ll Ii .ILocationllOther 

Non-II II Passenger
Exceptionsll bulk Bulk aircraft/rail 

(5) II (6) (7) (SA) 


2.1 N89 306 


Jason Mmer 

9/24/2009 



Page3()f3 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Wednesday, September 23, 2009 1:40 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Packaging requirements 

Jason Miner 
IiSEQ Manager 

Astltead Technology Inc 
19407 Park Rowl Suite 170 
Houston, Texas, United States 
Tel: 2,81 398 9533 
Fax: 281 492 0937 
www.ashtead-technology.com 
(Certified IS09(JOl :2000 by Bureau Vedtas) 

sh:tead 
TECHNOlOGV 

[)isclairner 

This f::iectronic message and any attachments are confidental pmpelty of the sender. l he information is intr:;nded onlY for the use of 
the person to whom it is addressed, Any other int("'!rceptioil, coPyin9, accessing, or dlsdosure of this rnessa9';: is prohibited, The 
,,"rider t,~kes no responsibility frJl" any unauthorised reliance on this message, If you have received this message in error, please 
immediat.ely notify the sender and delete the rnessa(]e, Do 'lot forward this messa~le without penni"Siol1, 

Reasonable precautions have been tal<en to ensure thi;lt an)' attachment to this e-filclil tlm; been s'vvept for virU5,%, !'lC)\NeVer, we 
cannot accept liability for any damage ~:ustained as f.l result: of software viruses and would advise tliat. you carry (lut your i)wn virus 
checks before opening any attachment. 
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