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Dear Mr. Hoff: 

This responds to your September 16, 2009 email requesting clarification of the requirements 

for lithium-ion batteries contained in equipment under the Hazardous Materials Regulations 

(HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether an uninterruptible power 

supply (UPS) device containing a lithium-ion battery that has been tested in accordance with 

§ 173.185 must also be tested. You suggest that our March 5, 2008 letter (Ref. No. 07-0198) 

creates some confusion on this issue. 


The answer is no. A UPS, or any other electronic equipment containing a lithium battery, is 

not subject to the testing requirements for lithium batteries specified in § 173.185. 


The interpretation provided in our March 2008 letter responded to questions about 

nonspillable (wet electric storage) batteries contained in equipment, and secondarily whether 

a UPS is equipment for purposes of the HMR. Although the § 172.101 Hazardous Materials 

Table (HMT) includes the hazardous materials description for "Battery-powered equipment," 

§ I 72.l02(c)(l), Special provision 134 assigned to this description limits the application of 

this entry to items such as electrically-powered cars, lawn mowers, wheelchairs, and other 

mobility aids. Thus, for lack of a more appropriate hazardous materials description to 

describe a nonspillable battery contained in a UPS and to ensure correct referral to authorized 

packaging for nonspillable batteries in § 173.159 rather than referral to transportation 

requirements for battery-powered equipment in § 173.220, it is the opinion of this Office that 

a UPS containing a nonspillable battery could be viewed as a battery and appropriately 

described by the battery type housed in the UPS. 


With respect to a lithium-ion battery contained in a UPS, the § 172.101 HMT includes the 

hazardous materials description "Lithium batteries, contained in equipment" that 

appropriately describes lithium-ion batteries contained devices such as a UPS and 

appropriately refers to authorized packaging in § 173.185. In addition, for the description 

"Battery-powered equipment," packaging and transport requirements in § 173.220 include 

specific provisions pertaining to lithium batteries. These requirements include: (1) lithium 

batteries contained in vehicles or engines must be of a type that have successfully passed 

tests in the UN Manual of Tests and Criteria as specified in § 173.185; and (2) equipment, 




other than vehicles or engines, containing lithium batteries must be transported in accordance 
with § 173.185. Therefore, the UPS device containing a lithium battery that has successfully 
passed tests in the UN Manual ofTests and Criteria is not itself subject to testing. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Si7Jb~ 
Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

nce of Hazardous Materials Standards 
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From: Michael Hoff [mailto:mhoff@a123systems.com] 

Sent: Wednesday, September 16, 2009 12:57 PM 

To: II\lFOCI\JTR (PHMSA) 

Cc: Relerford, Darral (PHMSA) 

Subject: Question Regarding Intrpretation of 


To whom it may concern, 

At one time the DOT interpreted Uninterruptible Power Supplies (UPS's) containing batteries NOT as equipment with 
batteries, but as a battery itself. I read and attached the letter which makes this assertion. 

This letter discusses wet cells, then makes a judgment of battery vs. equipment. This judgment, I believe is relevant to 
wet cells and does not impact their situation much. The result of this judgment simply places requirements on the 
packaging and labeling of those devices. 

However, this judgment has a significant impact on the situation of UPSs with lithium ion batteries. This judgment 
forces the following to happen: 

1. The UPS vendor will to have to conduct additional UN testing on its products because it is putting the lithium ion 
batteries into its product. 
2. The weight of the UPS is now taken into account when considering such things as "large" vs "small" and 
acceptability for cargo air, passenger air, etc. 

Because the lithium ion batteries are relatively low weight in comparison to the traditional lead-acid batteries, the 
weight of whole UPS is significantly affected if not DOMINA TED by the electronic hardware when eq uipped with 
lithium ion batteries. 

UPS are often constructed with heavy steel transformers, ferrite inductors, and other bulky electronic components and 
aluminum heat sinks. It seems completely unfair that the copper, steel, ferrite, aluminum and electronic components 
involved in the construction of a UPS are considered in the weight of a device considered as a WHOLE to be 
"hazardous material." If the majority of the UPS were lithium Ion batteries, I could see where it wouldn't matter, but 
consider the situations where the battery comprises 1/2 or 1/3 or even 1/5 of the weight ofthe whole UPS. 

From a safety standpoint, the added (non-battery) bulk weight adds no danger to the article. Nothing about the UPS 
makes it more unsafe during transport than if it were another equipment using the same batteries. In fact, it could be 
safer. More mass contributes to heat absorption in a high temperature situations and reduces accelerations seen in highl 
vibration or shock situations. . 

I request that the DOT take a new look at the judgment of whether a power supply or UPS with lithium ion batteries is 
considered a "battery" or "equipment with batteries." 

If not, or in the meantime, does the physical connection of the battery internal to the UPS make a difference in this 
consideration? For example, if the battery were transported packed within the UPS but physically NOT connected to i~, 
would the article then still be considered a battery? In such a case, the UPS would NOT be able to provide power to its 
output connectors, and would not be able to function as a "power providing device" and therefore functionally could 
not be considered a battery. 

i 
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I would appreciate a response to my queries as soon as you can, since our customer has a tight deadline and needs to 
make decisions on how to proceed with UN testing, shipping, and packaging conformances, all of which are affected 
by this decision. 

C. Michael Hoff 

CMicilaellioff 
Director Product Safety and Compliance, ESG 
AI23Systems 
10 Avenue Hopkinton MA 01748 
Phone (508) 497-7228 iMobile (857) 891-4918 
www.a123~ystems.com 
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