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Dear Ms. Jarman: 

This responds to your August 19,2009 letter requesting clarification on the requirements for 
Consumer Commodity, ORM-D materials shipped by air under 8 173.150(b) of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80). Specifically, you ask if 
Consumer Commodity, ORM-D materials are subject to the requirement to use absorbent 
material in 8 173.27(e). 

The answer is yes. The requirements in 5 173.27 apply to limited quantity shipments 
transported by aircraft. Because a shipment must conform to the applicable limited quantity 
provisions to qualify for the consumer commodity exceptions, the requirement to use 
absorbent material in 8 173.27(e) also applies to consumer commodity shipments transported 
by aircraft. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerqly, 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

of Hazardous Materials Standards 



August 19,2009 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH- 10) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Mazzullo: 

I am writing to you with regards to a clarification of the requirements for O M - D  materials shipped 
via air under 49 CFR §173.150(b). Specifically, a Class 3 material meets all ofthe criteria to be 
considered a limited quantity under 49 CFR $1 73.1 50(b). In addition, the material meets the criteria 
in 49 CFR §173.150(c) to be reclassed as a consumer commodity ORM-D. The language in 49 CFR 
4 173.1 50(b) states the following: 

"For transportation by aircraft, the package must also comply with the applicable requirements of 
§ 173.27 of this subchapter and only hazardous materials authorized aboard passenger-carrying 
aircraft may be transported as a limited quantity." 

My question is as follows: 

Would materials that were originally within one of the hazard classes or divisions cited in 49 CFR 
$173.27(e) which have been reclassed as consumer commodities ( O M - D )  be subject to the 
requirement to use absorbent materials if those ORM-D materials were being offered in inner 
packagings made of glass, earthenware, plastic or metal? Or does the fact that they have been 
reclassed as Consumer Commodities make them no longer considered to be within Class 3,4, 8, or 
Division 5.1, 5.2, or 6.1? 

Thank you in advance for your assistance. I look forward to your response. 

Sincerely, 

Erin N. Jarman 
Environmental Scientist 
URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive 
Morrisville, NC 27560 
Tel: 919-461-1478 
Fax: 919-461-1371 
Erin-Jarman@urscorp.com 




