
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

NOV 3 2009 

Mr. Charlie Brandenberg 
Corporate SafetylEnvironmental Specialist 
Tennant Company 
701 North Lilac Drive 
Minneapolis, MN 55422 

Ref. No.: 09-0197 

Dear Mr. Brandenberg: 

This responds to your letter dated August 20, 2009, regarding the applicability of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transportation of 
walk-behind floor scrubbers powered by lithium ion batteries. Specifically, you ask if your 
walk-behind floor scrubbers powered by lithium batteries are considered "mechanical 
equipment" as the term is used in § 173.220(d), and therefore fall within the purview of 
§ 173.220 as "Battery-powered equipment" as opposed to § 173.185 as "Lithium batteries, 
contained in equipment." 

The answer is yes. Your mechanically operated walk-behind floor scrubbers powered by 
lithium-ion batteries are appropriately classed as "Battery-powered equipment, UN3171" 
under the HMR. Therefore, the equipment is subject to § 173.220(d) as mechanical 
equipment powered by a lithium ion battery. Note that § 173.220(d) forbids the 
transportation of these devices on passenger carrying aircraft when the battery is installed. 
Further, the lithium batteries contained in these devices must be of a type that has 
successfully passed each test in the UN Manual of Tests and Criteria as specified in 
§ 173.185. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

~t~ 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

Ice ofHazardous Materials Standards 
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701 N. Lilac Drive 
P.O. Box 1452 
Minneacolis, MN 
554d()·1452August 20, 2009 
T: 763.540.1200 
F: 763.540.1437 

Attn: PHH-10 
U.S. Department of Transportation 
Office of Hazardous Materials Standards 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590-0001 

Re: Request for Interpretation of phrase, "Mechanical Equipment," 

within 49 CFR 173.220(d) 


Dear Sir/Madam: 

Tennant Company submits this request for guidance and interpretation pursuant to 49 
CFR 105.20. 

Background 
Tennant Company manufactures floor cleaning equipment including scrubbers and 
sweepers in both walk-behind and rider models. Our clients can choose most of our 
equipment with one of two power sources: internal combustion and battery-powered. 
For your reference, I have enclosed with this letter a marketing brochure showing a 
typical model from Tennant's line of walk-behind scrubbers. As this brochure 
indicates, our scrubber equipment is mechanical in nature. When we ship our battery­
powered scrubbers, we adhere to the requirements for "battery-powered equipment. n 

Request 
Tennant is exploring using lithium ion batteries as a third power source option for 
certain models within our line of walk-behind scrubbers. I am writing to ask for 
clarification regarding the shipping reqUirements for small walk-behind scrubbers 
(approximately 125 Ibs.) powered by lithium ion battery. Specifically, Tennant seeks 
confirmation that the latest revision of 49 CFR 173.220(d) excludes lithium ion battery 
powered-walk-behind scrubbers from the requirements set forth in the equipment 
subsections within 49 CFR 173.185. Tennant acknowledges that the lithium ion 
batteries contained within equipment, whether or not the equipment is mechanical, 
must meet the applicable requirements for lithium ion batteries set forth in 49 CFR 
173.185(a). 

49 CFR 173.220(d) was revised by HM-215J in early 2009 and now states that 
"Equipment (other than ...mechanical equipment) containing lithium batteries, must be 
described as "Lithium batteries contained in equipment" and transported in accordance 
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with §173.185 and applicable special provisions." Tennant classifies its walk-behind 
scrubber as mechanical equipment. Therefore, we understand that the above 
underlined parenthetical exempts our mechanical walk-behind scrubbers from the 
requirements set forth in 49 CFR 173.185 for equipment containing lithium ion 
batteries and keeps mechanical equipment, such as scrubbers, within the regulatory 
purview of 49 CFR 173.220. 

In conclusion, Tennant asks that you please confirm that a walk-behind scrubber 
powered by a lithium ion battery belongs in the category of "mechanical equipment" 
and therefore may be shipped as "Battery Powered Equipment" in accordance with 
§173.220. 

Please send your response to: 

Charlie Brandenburg 

Tennant Company 

701 North Lilac Drive 

Minneapolis, MN 55422 


Should you have questions or need additional information you may contact me at 763­
513-1837 or by email atcharlie.brandenburg@tennantco.com. 

Sin~, / 

U/#;/.:[ / - ­
Charlie Brandenburg ~ 

Corporate Safety/EnVironmental Specialist 


Enclosure 
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