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Ref. No. 09-0194 

Dear Mr. Anderson: 

This responds to your August 27,2009 letter and subsequent telephone discussion with a 
member of my staff requesting further clarification of the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transport of used or spent dry 
cell batteries. 

In your letter, you reference letters issued by this Office on June 23, 2009 (Ref. No. 09-0090) 
and August 13,2009 (Ref. No. 09-0150) in which we addressed the applicability of the HMR 
to the transportation of various types and sizes of used or spent dry cell batteries. In letter 
Ref. No. 09-0090, we stated that, based on the test data provided, spent 1.5-volt alkaline dry 
cell batteries are not subject to regulation under the HMR when transported by highway or 
rail because they are not likely to generate a dangerous quantity ofheat nor are they likely to 
short circuit or create sparks when they are transported in a packaging with no other battery 
types or chemistries present. Similarly, in letter Ref. No. 09-0150, we stated that, based on 
the test data provided, used 6-volt carbon zinc batteries and 9-volt alkaline batteries are not 
subject to regulation under the HMR when transported by highway or rail because they are 
not likely to generate a dangerous quantity of heat nor are they likely to short circuit or create 
sparks when transported in a packaging with no other battery chemistries present. 

According to your letter, your company participates in a battery recycling program. For 
purposes of shipping the used batteries in support of the battery recycling program, you 
request confirmation that used or spent batteries utilizing dry chemistries (e.g., alkaline and 
carbon zinc) of sizes ranging from 1.5-volt to 9-volt that are combined in the same package 
without terminal protection do not pose an unreasonable risk in transportation and, thus, are 
not subject to the HMR. 

Your understanding is correct. After further consideration and analysis of the battery 
chemistries and sizes in question and based on information available to us, it is the opinion of 
this Office that used or spent dry, sealed batteries of both non-rechargeable and rechargeable 
designs, described as "Batteries, dry, sealed, n.o.s." in the Hazardous Materials Table in 
§ 172.101 of the HMR and not specifically covered by another proper shipping name, with a 
marked rating up to 9-volt are not likely to generate a dangerous quantity of heat, short 



circuit, or create sparks in transportation. Therefore, used or spent batteries of the type 
"Batteries, dry, sealed, n.o.s." with a marked rating of9-volt or less that are combined in the 
same package and transported by highway or rail for recycling, reconditioning, or disposal 
are not subject to the HMR. Note that batteries utilizing different chemistries (i.e., those 
battery chemistries specifically covered by another proper shipping name) as well as dry, 
sealed batteries with a marked rating greater than 9-volt may not be combined with used or 
spent batteries of the type "Batteries, dry, sealed, n.o.s." in the same package. Note also, that 
the clarification provided in this letter does not apply to batteries that have been 
reconditioned for reuse. 

This letter supersedes the clarification(s) provided in the following letters regarding the 
applicability of the HMR to the transportation of used or spent dry, sealed batteries: 

Ref. No. 09-0090; June 23, 2009 
Ref. No. 09-0112; June 23, 2009 
Ref. No. 09-0135; June 23, 2009 
Ref. No. 09-0150; August 13,2009 
Ref. No. 09-0169; August 28, 2009 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

'( j ...T 
~ el"v..,-U- 'l. .~ward T. Mazzullo 

Director 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Mr. Charles Betts 
Chief, Standards Development -euikr;e5
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
United States Department of Transportation {)q-Dlq~
1200 New J ersey Avenue SE, 2nd Floor 
Washington, D.C. 20590-0001 

August 27, 2009 

Re: Shipping of Spent Household Batteries for Recycling 

Dear Mr. Betts, 

In March 2009, we received guidance that each and every household (alkaline dry-cell) 
battery being shipped (by land) to a battery recycling center, whether shipped in a 
separate container of only l.5v alkaline batteries or with other mixed batteries, must be 
"securely packaged" by either having its terminals taped or being placed in an individual 
baggie. Our previous interpretation had been that individual battery taping or bagging 
applied to spent lithium and NiCad types of batteries only. This recent interpretation has 
caused scrambling by battery recycling centers and companies who are attempting to "do 
the right thing." 

Having reviewed recent DOT letter of interpretation, I would like to request further 
clarification of DOT policy. 

On June 23rd
, 2009, the DOT (Ref# 09-0090) responded to Kinbursky Brothers Supply 

Inc. April 16, 2009 letter requesting battery shipment clarification. Batteries were sorted 
so that only l.5-volt dry cell alkaline batteries were packaged together for transportation. 
Test data was supplied to demonstrate that these spent batteries contained very little, if 
any, energy content and that they were not capable of producing a dangerous evolution of 
heat during transportation. The DOT responded that when transported by highway or rail 
and separated from other types of batteries of different sizes or chemistries, spent 1.5 volt 
alkaline batteries do not pose an unreasonable risk in transportation and are not subject to 
regulation under the HMR. This conclusion was reaffirmed in a June 23, 2009 DOT 
letter of interpretation to a Mr. Josh Lynch of Pinellas County Utilities, Florida. 

In May 2009, Wiley Rein Company sent a letter to the DOT (Ref # 09-0150), requesting 
clarification of spent dry cell battery shipping requirements. They enclosed test results of 
dry cell batteries which demonstrated that even when spent 6-volt zinc carbon batteries 
and 9-volt alkaline batteries were connected in series, there was not enough heat 
generated to cause a dangerous evolution of heat even if damaged or short circuited. 
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Based upon this evidence, the DOT's August 13, 2009 response letter agreed with the 
company's finding and concluded by saying that "when transported by highway or rail 
and separated from other type batteries of different chemistries, used alkaline and zinc 
carbon batteries do not pose an unreasonable risk in transportation and are not subject to 
regulation under the HMR." 

Based upon the above DOT letters of interpretation, please confirm that DOT policy is 
that spent alkaline and zinc carbon dry cell batteries ranging from 1.5 to 9 volts, are not 
subject to regulation under the HMR and may therefore be shipped by land or rail within 
the same container to a battery recycler without each battery's terminals being 
individually taped or bagged. {It is noted that spent lithium, NiCad, NI-MH and non­
spillable batteries are subject to HMR and must be individually taped or bagged and 
transported in separate containers from the spent alkaline batteries.} 

Thank you for your clarification. 

Sincerely, 

Dale ijerson 
Director Risk Mgt 
Costco Wholesale 
425-313-8545 
danderson@costco.com 
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