
1200 New Jersey Ave., SE U.S. Department 
Washington, DC 20590 of Transportation NOV 5 2009 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. George Kerchner 
Wiley Rein LLP 

1776 K Street NW 

Washington, DC 20006 

Ref. No.: 09-0188 

Dear Mr. Kerchner: 

This responds to your August 18, 2009 email requesting clarification of our 
August 7, 2009 letter (Ref. No. 09-0143) in which we discussed the applicability ofthe 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180) to lithium batteries. 
Specifically, you ask for a clarification ofour response concerning the applicability of the 
United Nations design type testing requirements to lithium batteries transported under the 
materials of trade exception. 

You reference a letter written to Ms. Erica Jenkins, Aero Vironment, Inc. (Reference No. 
02-0314; June 20,2003) that stated lithium batteries qualify for the materials oftrade 
exception. That is correct. However, as we stated in our August 18, 2009 letter, in order 
to meet the provisions of the materials of trade exception, lithium batteries must be of a 
type proven to meet the criteria ofClass 9 by testing in accordance with the UN Manual 
ofTests and Criteria. The June 2003 letter does not mention the size of the batteries 
transported, nor does it mention UN design type testing. The letter merely confirms the 
applicability of the materials of trade exception to the transport of lithium batteries. At 
that time, depending on the size of the cell or battery the HMR waived many 
requirements including UN design type testing. Effective October 1,2009, all lithium 
batteries must be of a type proven to meet the criteria ofClass 9 by testing in accordance 
with the UN Manual ofTests and Criteria. 

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

harles E. Betts 
. ef, Standards Development 

Office ofHazardous Materials Standards 



From: Betts, Charles (PHMSA) 

Sent: Tuesday, August 18, 2009 8:19 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Cc: Gorsky, Susan (PHMSA); Leary, Kevin (PHMSA) 

Subject: FW: One Problem with Interp Letter 

Importance: High 

From: Kerchner, George [mailto:GKerchner@wileyrein.com] 

Sent: Tuesday, August 181 2009 8:04 AM 

To: Betts, Charles (PHMSA) 

Cc: Gorsky, Susan (PHMSA); Leary, Kevin (PHMSA) 

Subject: RE: One Problem with Interp Letter 


Charles ­

Thanks for the response. 

I'm really missing the logic here. Lithium batteries are listed in the hazardous materials table as Class 
9. Therefore, when shipping prototype or low production batteries they are of Iered as Class 9 hazardous 
materials. No UN testing is conducted on these batteries. 

Attached is a 2002 interpretation letter (Ref. No. 02-0314) from your office that continns lithium 
batteries do qualify for the MOT exception. The batteries referred to in this letter are being transported 
for testing and evaluation so it is assumed they are prototype batteries. J can assure you there are many 
companies that have interpreted this letter to mean untested prototype and low production batteries 
qualify for the MOT exception. 

I would like to request that your office take a second look at the question in my letter and reconsider 
your answer. 

Thank you. 

George 

From: charles.betts@dot.gov [mailto:charles.betts@dot.gov] 
Sent: Tuesday, August 18,20097:14 AM 
To: Kerchner, George 
Cc: susan.gorsky@dot.gov; Kevin.Leary@dot.gov 
Subject: RE: One Problem with Interp Letter 
Importance: High 

Good morning George, 

Sorry for the delay in getting back to you. Section 173.6(a) states, in part, that "A material trade is limited to the 
following: A Class 3. 8, 9. Division 4.1. 5.1, 6.2, 6.1 or aRM-D... " Therefore, as previously stated in the 
interpretation letter [Ref. No. 09-0143] in order to meet the provisions of the materials of trade exceptions, 
lithium batteries must be of a type proven to meet the criteria of a Class 9 by testing in accordance with the UN 
Manual of Tests and Criteria. 
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Regards, 
Charles 

From: Kerchner, George [mailto:GKerchner@wileyrein.com] 

Sent: Thursday, August 13, 2009 1:11 PM 

To: Betts, Charles (PHMSA) 

Cc: Leary, Kevin (PHMSA) 

Subject: One Problem with Interp Letter 


Charles ­

Thank you for providing the attached interp letter. All of the answers provided by PHMSA are 
consistent with my understanding of the regs except A3. 

It appears to be PHMSA's position that lithium batteries transported under the Materials of Trade 
provision are subject to UN testing. That is inconsistent with the Materials of Trade provision in 173.6 
that states that "When transported by motor vehicle in conformance with this section, a material oftrade 
(see § 171.8 ofthis subchapter) is not subject to any other requirements ofthis subchapter besides those 
set forth or referenced in this section. It If these materials are "not subject to any other requirements of 
this subchapter" why would UN testing be required? 

In addition, if Materials of Trade are "not subject to any other requirements ofthis subchapter" why 
would the requirements in Special Provision 29 apply? 

Please call me at your earliest convenience (202.719.4109) to discuss this in more detail. 

Thanks. 

George 

George A. Kerchner 
Wiley Rein LLP 
1776 K Street, NW 
Washington, DC 20006 
gkefGhnef@!lli1e.YfeIfLC:;Q!I1 
(Office) 202.719.4109 
(Cell) 443.223.0604 

NOTICE: This message (including any attachments) from Wiley Rein LLP may constitute an attomey­
client communication and may contain information that is PRIVILEGED and CONFIDENTIAL and/or 
ATTORNEY WORK PRODUCT. If you are not an intended recipient, you are hereby notified that any 
dissemination of this message is strictly prohibited. If you have received this message in error, please do 
not read, copy or forward this message. Please permanently delete all copies and any attachments and 
notifY the sender immediately by sending an e-mail toInformation@wileyrein.com. 
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U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave.• SE 
Washington. OC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

AUG '7 2D09 

Mr. George Kerchner 
Wiley Rein LLP 
1776 K Street NW 
Washington, DC 20006 

Ref. No.: 09-0143 

Dear Mr. Kerchner: 

This is in response to your June 18, 2009 letter concerning the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFI,t Parts 171-180) to shipments of small lithium metal 
batteries « 2.0 grams lithium content) and small lithium ion batteries « 8 grams equivalent 
lithium content) sold over the counter at retail locations. Your questions are paraphrased and 
answered below: 

QI. Are small lithium batteries assembled at retail locations and sold over the counter to 
customers for personal use subject to the testing requirements outlined in Section 38.3 of the 
UN Manual ofTests and Criteria? 

A1. As specified in § 171.1, the HMR govern the transportation ofhazardous materials in 
intrastate, interstate and foreign commerce. The term "in commerce" means in furtherance of 
a commercial enterprise. Therefore, hazardous materials that are sold to customers for 
personal, non-commercial use and transported by such persons in their personal vehicles are 
not subject to the HMR. However, if the transportation is in commerce the lithium batteries 
are subject to the HMR. In that case, each battery must be of a type proven to meet each of 
the tests in 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria prior to transportation. 

Q2. Can small lithium batteries transported to customers in personal or company vehicles 
qualify for the materials of trade exceptions? 

A2. Yes. The materials of trade defmition in § 171.8 includes a private motor carrier 
transporting hazardous materials in direct support of a principal business that is other than 
transportation by motor vehicle. The materials oftrade exceptions in § 173.6 permit Class 9 
materials including lithium batteries. 

Q3. Do the testing requirements of the UN Manual ofTests and Criteria apply to lithium 
batteries transported as materials of trade? 



1776 K STREET NW 

WASHINGTON, DC 20006 

PHONE 202.719.7000 

fAX 202.719.7049 

7925 JONES BRANCH DRive 

McLEAN, VA 22102 

PHONE 703.905.2800 

fAX 703.905.2820 

www.wlleyrein.com 

George Kerchner 
June 18,2009 	 202.719."fiI5-70 iitj 

gkerchner@wileyreln.com 
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DELIVERED VIA EMAIL 

Mr. Edward Mazzullo 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Deparbnent of Transportation 
1200 New Jersey, Avenue, SE 
Washington, D,C. 20590 

Re: Request for Interpretation on Lithium Batteries 

Dear Mr. Mazzullo: 

October 1,2009 is specified as the effective date for mandatory testing of "small" 
lithium ion and lithium metal cells and batteries pursuant to Special Provision 188 
in the U.S. hazardous materials regulations. I have several questions regarding how 
the UN lithium battery testing requirements apply to "small" batteries assembled 
and sold at retail locations and carried onboard aircraft. 

Some retailers may assemble a limited number of small lithium ion and lithium 
metal batteries for their customers. The retailers never offer these small batteries 
for transportation to carriers such as UPS or FedEx. Instead, they are sold over the 
counter or delivered in company or personal vehicles to customers. It is our 
understanding that these small batteries are not subject to the UN testing 
requirements because they are never offered for transportation and/or qualify as 
Materials of Trade pursuant to 49 C ..F.:.R:. 173.6. My questions related to these 
issues are listed below. 

(a) Are small lithium batteries assembled at retail locations and sold over the 
counter subject to the UN testing requirements? 

(b) Do small lithium batteries transported to customers in personal or company 
vehicles qualify for the Materials of Trade exception in 49 C:.F:.R:. 173.6? 

(c) 	If the answer to question (b) is yes, which ifany of the UN testing 

requirements are applicable to these batteries? 


The exceptions for passengers in 49 C.:.F:.R:. § 175.10(a) states "This subchapter does 

not apply to the following hazardous materials when carried by aircraft passengers 
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" 
U.S. Department 
of Transportation 

400 Seventh St•• S.W. 
Washington. D.C. 20590 

Research and 
specicd programs 
Admin1strati~11 

JUN 2 0''''L003 

Ms. Erica Jenkins Ref. No.: 02-0314 
Logistics Coordinator 
Aero Vironment Inc. 
4685-3H Industrial Street 
Simi Valley, California 93063 

Dear Ms. Jenkins: 

This is in response to your letter regarding the use of the material of trade exception as it applies to 
highway shipments of lithium cells and batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 
CFR parts 171-180). Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Ql: 	 Would the lithium batteries qualify for the MOTs exception, while being transported to various 
locations for testing in solar powered aircraft and small-unmanned air vehicles? 

Al: 	 The answer is yes. The materials of trade definition in § 171.8 includes a private motor carrier 
transporting hazardous materials in direct support ofa principal business that is other than 
transportation by motor vehicle. 

Q2: 	 Would the lithium batteries qualify for the MOTs exception, while they are transported between 
Aero Vironment facilities for testing and modifications? . 

A2: 	 The answer is yes. One criteria for a MOT is that a hazardous material is transported by a 
private carrier in direct support of its principal business which is not transportation by motor 
vehicle. There:fure, a hazardous material transported between a company's facilities for 
pwposes of quality control testing meets the definition of MOT. In addition, prototype lithium 
cells and batteries may be transported for performance testing (Le .• product evaluation) in 
connection with development programs when transported in confonnance with § 173.1850). 

Q3: 	 You asked at what point does your hazardous material compliance liability terminate. after your 
customers accept delivery of lithium batteries at one your facilities? 

1IIIImllllllllili 




~-e\~({~ot 
~113·CoAaroVironmenl Inc. 

4685·3H Industrial Sheel AeroVironment Inc. Simi Valley, CA 930BS t-4.0T 
L.:, %1 LtWl.lktk.rt% 

December 6, 2002 Oz.-O.3/i 
Mr. Edward Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Materials Safety 
U.S. DOTI RSPA (DHM-10) 
400 7th Street S.W. 
Washington, DC 2OS90~0001 

Dear Mr. Mazzullo, 

Subject: Need confirmation on 49 CFR (173.6 and 173.7) 

The purpose of this letter is to obtain clarification on a few i,ssues that we have 
some immediate concerns about. The primary material in"~question is UN3090 
(Lithium Batteries), class 9, PGII, P.1. 903. I have contacted the DOT Office of 
Hazardous Materials Safety and was advised to direct this letter to your attention. 
In an effort to eliminate confusion on the interpretation of the two regulations I am 
requesting written confirmation on the three issues that are listed below. 

Issue One: Would the Lithium batteries UN3090 be considered "Materials of 
Trade" as stated in CFR49173.6 while we are transporting them to various 
sites for testing? We are a design and development company that specializes 
in solar powered aircraft and small-unmanned air vehicles. Our primary business 
relies on government contracts with both NASA and the Department of Defense 
(DOD). Our clients require us to go to various sites to conduct flight testing 
which is essential to the continuing growth and success of our bUsiness. 

Issue Two: Would these lithium batteries be considered "Materials of 
Trade" as stated in CFR49-173.6. while we are transporting them between 
AeroVironment faCilities for testing and modifications? The logistical location 
of our facilities requires us to transport these batteries between facilities during 
different phases of research, development, and production. There are three 
buildings that are close in proximity to one another with an estimated 6 miles 
between them and two with approximately seventy miles separating them. 
Again, this is another vital function of our business and is essential for the time 
restraints that NASA. and the DOD place upon us . . :~l:, ',:.'~ . 

4685-3H Industrial Street • Simi Valley, California 93063" U.S.A. 

Telephone 805/581-2187. FAX 805/581-4512 


Corporate Office:J~21$ S. Myrtle Ave. • Monrovia, Caifornia 91016 • U.S.A • • 626/357-9983
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