
U.S. Department 
of Transportation 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

SEP 2 8 2009 
Mr. Jason Kob 
Infotrac Inc. 
200 N. Palmetto St. 
Leesburg, FL 34748 

Ref. No.: 09-0187 

Dear Mr. Kob: 

This responds to your August 14, 2009 letter regarding the package marking requirements in 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if 
the marking exception in 5 172.301(d)(l) applicable to the consignee's or consignor's name 
and address may be utilized if a motor carrier transfers the shipment to a different carrier. 

The answer is no. In accordance with 5 172.301(d), a non-bulk package must be marked with 
the name and address of the shipment's consignor or consignee. Paragraph (d)(l) provides an 
exception from this marking requirement for shipments transported by highway only. 
However, the exception may not be used if the shipment is transferred from one motor carrier 
to another. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

&Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: Lehman, Victoria (PHMSA) 

Sent: Friday, August 14, 2009 11:OO AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: Request for interp letter @ HlkllC 

August 14, 2009 

To Whom it May Concern, 

172.301(d) states the following. 
"(d) Consignee's or consignor's name and address. Each person who offers for 
transportation a hazardous material in a non-bulk package shall mark that package 
with the name and address of the consignor or consignee except when the package is- 
(1) Transported by highway only and will not be transferred from one motor carrier 
to another; or 
(2) Part of a carload lot, truckload lot or freight container load, afid the entire 
contents of the rail car, truck or freight container are shipped from one consignor 
to one consignee." 

Can I use the "consignee's or consignor's name and address" exception under 172.301 
(d)(l) if the motor carrier I hire changes by using a sister carrier without my 
knowledge? For example, if we hire a company, ABC Company, to transport our 
material and then without our knowledge, the carrier that we hired transfers our 
material to their sister carrier (XYZ Company), would we then be in violation of 
not marking either the consignee or consignor's name and address on our packages? 

For example, we receive 96 boxes on a pallet that are marked and labeled correctly 
according to the HMR except they are not marked with either the consignee's or 
consignor's name and address. We then re-offer the pallet of 96 boxes to a common 
carrier without marking the consignee's or consignor's name and address on each of 
the 96 boxes on the pallet that is shrink-wrapped. The carrier that we hired then 
transfer the pallet without our knowledge to their sister company for continued 
transportation. Are we in violation of the HMR 172.301(d)(l) for not marking each 
of the 96 boxes with either the consignee's or consignor's name and address? 

Thanks, 

Jason Kob 
Infotrac 

Name : Jason Kob 
Organization: Infotrac Inc 
Email: jason.kob@infotrac.net 
Address: 200 N Palmetto St 
City: Leesburg 
Zip Code: 34748 
Phone: 3523233500 
FAX: 3523230056 




