
u.s. Department 1200 New Jersey Ave., SE 
of Transportation Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

OCT 2 9 2009 

Mr. John A. McQuaid 
Industrial Packaging Alliance of North America 
IPANNSSCI 
PO Box 100907 
Arlington, VA 22210 

Ref. No.: 09-0185 

Dear Mr. McQuaid: 

This responds to your August 5, 2009 letter regarding the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) to the manufacturing and testing of 
steel drums. Your questions are paraphrased and answered below. 

Q1. Does a change in the type of rolling hoops (w-style vs. standard) used in the production 
of a 55-gallon steel drum constitute a design change that requires new qualification testing as 
prescribed in § 178.601(g)(8). 

AI: No. A change in the type of rolling hoops (w-style vs. standard) does not qualify as a 
design change requiring new qualification testing under the provisions of § 178.601(g)(8). 

Q2: When testing lA2 steel drums for solids, is it permissible to use both bagged and loose 
material inside the drum to make the materials easier to re-use in later packaging testing? 

A2. Yes, provided the use of the bagged and loose material does not interfere with any 
potential loss of contents during testing of the drum. In addition, the material must be of the 
same or higher specific gravity as the material to be transported and its other physical 
properties (grain, size, viscosity) that might influence the results of the required tests must 
correspond as closely as possible to those of the hazardous material to be transported. This 
includes assuring that the bags of material are interspersed evenly throughout the package and 
not placed at the top or bottom of the drums as to interfere with the testing of the package. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 
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Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Container Institute 

John A. McQuaid 
Executive Director 

Transmitted electronically 

August 5, 2009 

Mr. Edward T. Mazzullo 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 

U.S. DOTIPHMSA (PHH-IO) 

1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 

Washington, DC 20590 


Dear Mr. Mazzullo: 

On behalf of the steel drum manufacturers that are members of the Steel Shipping Container Institute, I am 

writing to obtain interpretations from your office on two issues relating to the manufacture and testing of steel 

drums. 


First, under the HMR does a change in the type of rolling hoop (w-style vs. standard) in the production ofa 55­
gallon steel drum constitute a design change that requires new qualification testing? 

Second, when testing IA2 steel drums for solids is it permissible, under the HMR, to place bagged fill material 
inside the container to make it easier to re-use in later packaging testing? Interspersed with the bagged material and 
filling the drum would be loose material of a grain size similar to that of the intended lading. Thus, the materials 
filling the] A2 steel drum for solids testing would be comprised of both bagged and loose materials. 

We look forward to your response to these inquiries. 

Sincerely, 

DEMAND STEEL 
Printed on Recycled Paper The Responsible Choice 
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