
U.S. Deportment of Transportation 1200 New Jersey Avenue. SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

DEC 1 8 2009 

Mr. John Macpherson 
Region Maintenance Manager 
CHS Transportation 
16682B 2451h Street 
Mason City, IA 50401 

Reference No. 09-0184 

Dear Mr. Macpherson: 

This is in response to your August 11, 2009 letter concerning placarding requirements under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if 
you may use the opposite side of a metal plate mounted on a cargo tank motor vehicle to 
display the proper shipping name and coordinating placard with UN identification number for 
"UN 1075, Liquefied petroleum gas (LPG), 2.1 (flammable gas)" and "UN 1005, Ammonia, 
anhydrous, 2.2 (non-flammable gas)." 

According to your letter and the enclosed pictures, you flip the plate to display the appropriate 
placard and identification number marking for the material in the cargo tank motor vehicle; 
however, the opposite side showing the placard for the material not in the cargo tank remains 
visible from certain angles. You ask if this is a violation of § 172.502(a)(1) of the HMR, 
which prohibits the display of a placard on a packaging, freight container, unit load device, 
motor vehicle or rail car offered for or transported in commerce unless the placard represents 
a hazard of the material being transported. 

The answer is yes. In the photographs you enclosed, the placards and markings on the sides 
of the plates facing the vehicle, which do not represent the material contained in the cargo 
tank, are visible from the road and may confuse a responder to an emergency situation 
involving one of these vehicles. However, if your company were to cover the interior 
markings and placard in a way that obscured their view from the road, the plates would 
conform with § 172.502( a )(1). 

I hope this satisfies your request. 

Sincerely, 

*~=t¢~ 
Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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CHS Transportation 
16682B 245th Street 
Mason City, IA 50401 
PH: (641) 422-9346 
Fax: (641) 422-9348 

August 11, 2009 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office of Hazardous Material Standards 
U.S. DOTIPHMSA (PHH-l 0) 
1200 New Jersey Avenue, SE East Building, 2nd Floor 
Washington, DC 20590 

RE: 172.502 

Dear Mr. Mazzullo, 

CHS Transportation is a division ofCHS Inc. We operate approximately 322 MC33 1 
DOT Transport vessels carrying Liquefied Petroleum Gas and Anhydrous Ammonia products 
through the U.S. During the spring we will convert these vessels from LPG to NH3. In the fall of 
the year we will convert them back from NH3 to LPG. Because these vessels are in dedicated 
service, and to control cost, it has been our practice since 1972 to affix the placards to a panel and 
attach to the front, rear, and both sides. During the conversion process we will flip the panels over 
displaying the product intended to be hauled. 

Recently we have been informed by the State of Wisconsin that our practice of flipping 
the Placards will not be allowed because it is not in compliance with 172.502(a)(I). Specifically 
they are stating because you can see part of the Placard when looking at them from the rear they 
can be confused with the product actually being hauled. I have enclosed some pictures depicting 
the issue so you have a clear understanding of the issue. 

Question: Is our practice of flipping the Placards in violation of 172.502? 

Sincerely, 

John Macpherson 

CHS Transportation 
Region Maintenance Manager 
16682B 245th Street 
Mason City, IA 50401 
PH: (641) 422-9346 
FX: (641) 422-9348 
CELL: (605) 201-8666 
J ohn.macpherson@chsinc.com 

mailto:ohn.macpherson@chsinc.com

