
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

OCT 1 3 2009 

Mr. Tom Piggin 
Electronic Engineer 
GE Sensing & Inspection Technologies 
Fir Tree Lane 
Groby 
~eicestershire 
LE6 OFH 
UK 

Ref. No. 09-0 1 82 

Dear Mr. Piggin: 

This responds to your August 4,2009 request for clarification of the requirements in the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to lithium 
battery packs. Specifically, you ask if the configurations described in your letter constitute a 
single lithium ion battery pack or separate lithium ion batteries. 

In your letter you describe two battery packs, each of which consists of five lithium batteries 
in a single housing. Each of the lithium ion batteries contains two or more cells and will 
have an aggregate lithium content of 8.1 grams (99Wh). 

In the first example, the five lithium batteries lead to a single connection, but remain 
electrically isolated while in transportation. Provided the batteries remain isolated during 
transportation, this configuration would constitute separate lithium ion batteries for purposes 
of the HMR, and may be transported in conformance with requirements in $172.102, Special 
Provision 189 by highway and 4 173.185 as a Class 9 by air and vessel. 

In your second example, the batteries are electrically connected but utilize diodes to ensure 
that the battery pack will not activate during transportation. In this case, the five battery 
packs installed in the power supply described in your letter are electrically connected and 
must be described as a single lithium ion battery pack with an aggregate lithium content of 



40.5 grams equivalent lithium content (500Wh) and transported as Class 9 material in 
conformance with the requirements of 8 173.185. 

I hope this answers your inquiry. If you have further questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 8 

~ h a r l e s ' ~ .  Betts 
Development 

Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 
,,,,, .. .*-,*-,,-. . .,-. ..'--", ,<**,% ~ ,"%.. 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Tuesday, August 04,2009 3:40 PM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: battery regulations 

Attachments: battery configuration.jpg; battery configuration2.,ipg 

From: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) [mailto:Thomas.Piggin@ge.com] 
Sent: Tuesday, August 04, 2009 11:27 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: battery regulations 

Dear SirIMadam 

I have a query regarding lithium battery regulations, attached is how we intend to configure our battery pack, I 
would greatly appreciate it if you could reply with a comment saying whether the US DOT would allow this to be 
air transported.. . 

To explain the two drawings: 

the second one is identical to the first except that it has diodes in place so that if a single cell fails the others do 
not try to discharge into it. 

the first drawing shows the 5 batteries housed together mechanically, they are not connected electrically as all the 
wires connect to a single connector, but are isolated from one another. The batteries are also definitely classed as 
batteries as they contain two or more cells within each of the 5 x 3.7 27Ah batteries. 

To explain the 'key' section: We will have some sort of tool, which will plug into the connector and therefore 
connect the batteries together in our chosen configuration to form a single 500Wh battery. This would only be 
connected when the product is not in transport. 

If having the individual batteries connected in a single case then this is no problem, we could individually package 
each battery as well if required. It is also worth mentioning that the batteries will be contained in equipment and so 
I believe subject to packing instruction 967. 

Just to also explain that I am aware each individual battery will need to be UN tested if it hasn't already been so 
done by the manufacturer or if the manufacturer produces these batteries using several smaller cells that have 
already been tested. 

If you could just give a small comment saying whether you would allow this configuration then that would be great. 

Regards 

Tom Piggin 
Electronic Engineer 
GE 
Sensing & Inspection Technologies 
4 :  +44 (0)116 2317100 
4 :  +44 (0)116 2317269 (direct) 
E: Thomas.Piqqin@,qe.com 
~.se-~~nsi!!an_s~.e_cf..io_n...c~ .IL! 
Fir tree lane 
Groby 
Leicestersh ire 
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housing 

All 5 batteries housed together mechanically, 
but not electrically connected 
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Boothe, Deborah (PHMSA) -~ - 
From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Friday, August 14, 2009 10:26 AM 

To: Boothe, Deborah (PHMSA) 

Subject: FW: battery regulations 

Debbie, 
This gentleman emailed the information center about a letter you are working on. See Below. It appears you 
might be able to handle this by phone. Could you please give him a call and discuss his follow-up question. 

-Rob Benedict 

- -" .,,...- -. . . ,,.,, ..., .. . - . . . ,.... . ....,,~. , . ..,..,..... 

From: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) [mailto:Thomas.Piggin@ge.com] 
Sent: Friday, August 14, 2009 10:14 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: RE: battery regulations 

Hi Rob 

I have received some information from a colleague within another GE business and he has told me that the US 
DOT has approved their battery pack, which is the same configuration as how we intend to connect our batteries 
to the equipment. Is there any way you can confirm this approval in some way? 

Their system has two 80Wh batteries that are mechanically connected by a shrink wrapped case. The wiring from 
each battery goes to a PCB where they are paralleled together to electrically form one single 160Wh battery. The 
pcb connection then connects the pcb and battery to the instrument, but this connection is not present for 
transportation. However the connection that parallels the batteries together is still present and so I am enquiring 
as to how the DOT regards these as separate batteries? 

I hope you can provide some sort of answer on this. 

Regards 

Tom 

--ppp-----"-m-,# 

From: TNFOCNTR@dot.gov [mailto:INFOCNTR@dot.gov] 
Sent: 06 August 2009 13:25 
To: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) 
Subject: RE: battery regulations 

Dear Thomas Piggin, 

We have received your request for a written interpretation regarding the hazardous 
materials regulations (49 CFR Parts 171-180). Unfortunately, the Hazardous 
Materials Information Center cannot provide written interpretation/guidance via 
email. The Office of Hazardous Materials Standards has a mechanism in place to 
provide written guidance in the form of a letter of interpretation. Typically, 
written letters of interpretation are responded to at minimum of approximately 6 
weeks from when they are received by the Office of Hazardous Materials Standards. 
However, delivery time of a written interpretation can vary markedly based on topic 
complexity and the backlog of letters to be completed. Let me know if you are 
interested in a letter of interpretation and 1 will forward your request to the 
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Office of Hazardous Materials Standards to begin the process. 

You may contact the Hazardous Materials Information Center, which is staffed with 
regulatory specialists who can quickly answer your questions by phone, Monday 
through Friday, 9 AM - 5 PM EST at +1(202) 366-4488. 

Sincerely, 

Rob Benedict, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal 
guidance may be requested in accordance with 49 CFR 105.20. 
http://hazmat.dot.qov/infocent.htm 

From: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) [mailto:Thomas.Piggin@ge.com] 
Sent: Wednesday, August 05, 2009 9:31 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: RE: battery regulations 

Hi Rob 

Is there no way you can provide me a confirmation by email. I have no problem ringirlg the hotline, but then the 
only proof I have is what I write about the conversation I've had with the DOT over the phone. All I am asking for 
is the following ... 

The DOTS stance on whether they consider a mechanically connected group of batteries i.e in a single case, as 
one large battery or several smaller batteries even though none of them are electrically connected. 

Whether the DOT would class battery wiring connected to a single connector as electrically connected even 
though there is no possibility of an electrical circuit being created. 

My direct number is 0044 1 16231 7269 if you want to call me 

Regards 

Tom 

From: INFOCNTR@dot.gov [mailto:INFOCNTR@dot.gov] 
Sent: 05 August 2009 13:06 
To: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) 
Subject: RE: battery regulations 

Dear Thomas Piggin, 

We have received your inquiry about the hazardous materials regulations (HMR) (49 
CFR Parts 171-1801. 

The HMR prescribes the requirements of the Department of Transportation governing 
the offering and transportation of hazardous materials in interstate, intrastate, 
and foreign commerce by rail car, aircraft, motor vehicle, and vessel. While we 
cannot provide an exhaustive list of each applicable requirement or a formal 
interpretation of the regulations via email, we suggest you review the attached 
written letters of interpreation for additional information the definition of cells 
and batteries. The previous letters of interpretation are available at the 
following URLs: 
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If you require additional assistance, you may contact the Hazardous Materials 
Information Center, which is staffed with regulatory specialists who can quickly 
answer your questions by phone, Monday through Friday, 9 AM - 5 PM EST at +1(202) 
366-4488. 

Sincerely, 

Rob  ene edict, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal 
guidance may be requested in accordance with 49 CFR 105.20. 
http://hazmat.dot.gov/infocent.htm 

From: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) [mailto:Thomas.Piggin@ge.com] 
Sent: Wednesday, August 05, 2009 5:21 AM 
To: IlUFOClUTR (PHMSA) 
Subject: RE: battery regulations 

Hi Rob 

Thanks for the quick response. 6 weeks is going to be too long to wait in order to get an answer to this. I think 
there are two key areas within the configuration that could affect things. What I am seeking clarification on is the 
factors that would make you consider a battery a battery or a battery as a series of smaller batteries. From all the 
regulations I have read, IATA, ICAO etc it states that an electrical connection between two smaller batteries would 
be classed as a large battery. I am happy with this rule. However I have heard that some authorities would 
consider several smaller batteries connected in a single pack as a single battery. What is your position on this? 
The second issue is that we would want to connect all the wires from the individual batteries into a single common 
connector, however the batteries won't be connected to each other electrically, it will just be the wires lumped into 
a single connector, e.g. 5 batteries, both with a positive and negative wire and then all 10 wires connected into a 
1 Oway connector. 

Therefore the response I am after is whether the US DOT would regard the two above scenarios as single 
batteries or several smaller batteries. 

Also I am struggling to find the information on the link you gave me, could you point me in the direction of some 
more specific areas of the document? 

I hope you can help. 

Regards 

Tom 
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From: INFOCIUTR@dot.gov [mailto::[NFOCNTR@dot.gov] 
Sent: 04 August 2009 20:41 
To: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) 
Subject: RE: battery regulations 

Dear Thomas Piggin, 

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the 
hazardous materials regulations ( 49  CFR Parts 171-180). The hazardous materials 
regulations are available at the following URL: 

Typically, written letters of interpretation are responded to at minimum of 
approximately 6 weeks from when they are received by the Office of Hazardous 
Materials Standards. However, delivery time of a written interpretation can vary 
markedly based on topic complexity and the backlog of letters to be completed. 

Sincerely, 

Rob Benedict, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal 
guidance may be requested in accordance with 4 9  CFR 105.20. 
http://hazmat.dot.qov/infocent.htm 

From: Piggin, Thomas (GE EntSol, SensInsp) [mailto:Thomas.Piggin@ge.com] 
Sent: Tuesday, August 04, 2009 11:27 AM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: battery regulations 

Dear SirIMadam 

I have a query regarding lithium battery regulations, attached is how we intend to configure our battery pack, I 
would greatly appreciate it if you could reply with a comment saying whether the US DOT would allow this to be 
air transported.. . 

To explain the two drawings: 

the second one is identical to the first except that it has diodes in place so that if a single cell fails the others do 
not try to discharge into it. 

the first drawing shows the 5 batteries housed together mechanically, they are not connected electrically as all the 
wires connect to a single connector, but are isolated from one another. The batteries are also definitely classed as 
batteries as they contain two or more cells within each of the 5 x 3.7 27Ah batteries. 

To explain the 'key' section: We will have some sort of tool, which will plug into the connector and therefore 
connect the batteries together in our chosen configuration to form a single 500Wh battery. This would only be 
connected when the product is not in transport. 

If having the individual batteries connected in a single case then this is no problem, we could individually package 
each battery as well if required. It is also worth mentioning that the batteries will be contained in equipment and so 
I believe subject to packing instruction 967. 

Just to also explain that I am aware each individual battery will need to be LIN tested if it hasn't already been so 
done by the manufacturer or if the manufacturer produces these batteries using several smaller cells that have 




