
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

JUL 0 8 2009 

Mr. James H. Portsmouth 
Manager - Regulatory Compliance 
Energy Solutions 
2345 Stevens Drive Suite 240 
Richland, WA 99354 

Ref. No.: 09-0149 

Dear Mr. Portsmouth: 

This responds to your letter regarding clarification of the driver training requirements in 
5 177.816 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Specifically, you ask if the training frequency and recordkeeping requirements in 5 172.704 
apply to drivers trained in accordance with 49 CFR Parts 390 through 397. 

The answer is yes. Pursuant to 5 177.816(a), in addition to the training requirements of 
5 177.800, no carrier may transport, or cause to be transported, a hazardous material unless 
each hazmat employee who will operate a motor vehicle has been trained in the applicable 
requirements of Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR; 49 CFR Parts 390 
through 397) and the procedures necessary for the safe operation of that inotor vehicle. 
Further, pursuant to 5 177.816(b), each person who operates a cargo tank or a vehicle loaded 
with a portable tank with a capacity of 1,000 gallons or more must receive training applicable 
to the requirements of the HMR and have the appropriate State-issued commercial driver's 
license required by 49 CFR Part 383. This training must conform to the requirements of 
5 172.704 of this subchapter with respect to frequency and recordkeeping. See 5 177.816(d)). 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



June 15,2009 

Office of Hazardous Materials Standards, 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Attention: PHH- 10 
U.S. Department of Transportation 
400 7th Street, SW 
Washington, DC 20590-0001 

Subject: Frequency and Recordkeeping Requirements for Drivers to Federal Motor Carrier 
Safety Regulations 

To Whom It May Concern: 

I am requesting clarification on the subject of frequency and recordkeeping requirements to 
Federal Motor Carrier Safety Regulations. Code of Federal Regulations (CFR), Title 49, . 

Part 177, Section 8 16(a) states drivers transporting hazardous material must be trained to the 
Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR). There remains to be some conhsion 
concerning frequency and recordkeeping requirements for drivers who transport hazardous 
material on public highway. 

Question: Is the frequency and recordkeeping requirements for drivers' training (who transport 
hazardous material on public highway) to 49 CFR 390 through 399 established by Hazardous 
Material Regulations, specifically 49 CFR 172.704? 

Example: 

A driver transports hazardous materials that required placards. 

1. Is the driver required to be training to 49 CFR 390 through 399 within 90 days after 
employment or a change in job function a required by 49 CFR 172.704(c)(l)(ii)? 

2. Is that driver required to be trained to 49 CFR 390 through 399 every three years as 
required by 49 CFR 172.704(~)(2)? 

3. Are the above driver's training records required to meet recordkeeping requirements 
, within 49 CFR 172.704(d)? 

Please provide written clarification to the questions stated above. Your clarificatio'ns would be 
appreciated. > a 
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If you have any questions or concerns regarding this request, you can contact me at 
(509) 375-9595, or on my cell phone at (509) 420-3699. 

Sincerely, 

c p w w  1-\ 

James H. Portsmouth, Manager 
Traffic ManagemenURegulatory Compliance 

jmt 

EnergySolutions - J. A. Reeves 
JHP FileLB 




