
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

AUG 1 2 2009 

Mr. Hank Baird 
General Manager 
AP Training, Inc. 
228 1 5 Glenn Drive, Suite 1 0 1 
Sterling, VA 201 64 

Ref. No. 09-0 147 

Dear Mr. Baird: 

This responds to your letter dated June 25,2009, regarding shipping paper requirements 
under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171- 180). Specifically, 
you ask about the requirement applicable to Class 1 materials for the net explosive mass of 
the material or article., Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Q1. Is the requii-ement in 4 172.202(a)(5)(i) to communicate on shipping papers the "net 
explosive mass" of a Class 1 material or article required for those articles offered for 
transportation by aircraft? 

1. In accordance with 4 1 72.202(a)(6), for transportation by aircraft, a shipping paper 
must indicate the total net mass of hazardous materials in a package, unless a gross 
mass is indicated in the Hazardous Materials Table (HMT) in 172.10 1, in which 
case the gross mass per package must be shown. For Class I materials transported by 
aircraft, the shipping paper must include an indication of the net explosive mass of 
the material. For explosive articles, the net explosive mass may be expressed in terms 
of either the net mass of the article or the explosive materials contained in the article. 

Q2. Is it permissible to enter both the "net explosive mass" and the "gross mass" on the 
shipping paper for those explosive articles or devices offered for transportation by 
aircraft? 

A2. The HMR require only the "net explosive mass" to be entered on the shipping paper 
for explosive articles offered for transportation by aircraft. However, nothing in the 



HMR prohibits the inclusion of both the net explosive mass of the material or article 
and the gross mass of the package on the shipping paper. 

I hope this satisfies you inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely yours, 
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Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Thursday, June 25,2009 9.1 1 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Letter of Interpretation Request 

From: Hank Baird [mailto:hbaird@alltranspack.com] 
Sent: Thursday, June 25, 2009 8:54 AM 
To: PHMSA HM Infocenter 
Subject: Letter of Interpretation Request 

The following information is a request for a Letter of Interpretation from PHMSA. 

For shipping paper requirements the Code of Federal Regulations Title 49 in 172.202(a)(5)(i) states: "Except for 
transportation by aircraft, the total quantity of hazardous materials covered by the description must be 
indicated ... and must include an indication of the applicable unit of measurement ... For Class 1 materials, the 
quantity must be the net explosive mass. For an explosive that is an article, such as Cartridges, small arms, the 
net explosive mass may be expressed in terms of the net mass of either the article or the explosive materials 
contained in the article" 

Question # I :  Is the allowance to communicate on shipping papers the net explosive mass in terms of the net 
mass of the article or the explosive materials contained in the article as stated in 172.202(a)(5)(i) also permitted 
for those articles offered for transport by air transportation? 

Question #2: If the allowance to communicate on shipping papers the net explosive mass in terms of the net 
mass of the article or the explosive materials contained in the article is permitted for those articles offered for 
transport by air - is it permissible to enter BOTH quantities? 

Kindest regards, 

Hank BairdIGeneral Manager 
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