
U.S. Department 
of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

JUL 2 8 2009 

Mr. James La Porte 
1670 Axtell 
Troy, MI 48084 

Ref. No. 09-0 145 

Dear Mr. La Porte: 

This responds to your June 17,2009 inquiry concerning requirements applicable to the 
transportation of portable generators containing fuel under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 180). Specifically, you ask if portable generators that 
contain fuel are excepted from the HMR under 173.220(b)(4). 

The answer is yes. In accordance with provisions in 58 173.220(b)(4) and 173.220(g), a 
portable generator containing more than 17 ounces of liquid fuel that is transported by 
highway or rail is excepted from HMR requirements provided all the conditions listed in 
paragraph (b)(4) are met. 

You also ask whether the 440-pound weight limit in the materials of trade (MOTs) exception 
in 9 173.6 applies to the shipment of your portable generators containing fuel. A portable 
generator transported in accordance with 8 173.220(b)(4) is excepted from all other HMR 
requirements. Thus, the 440-pound weight limit for MOTs shipments does not apply. 

I hope this answers your inquiry. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 

of Hazardous Materials Standards 
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§ 173.22 0 

Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

From: INFOCNTR (PHMSA) 

Sent: Thursday, June 18,2009 8 23 AM 

To: Drakeford, Carolyn (PHMSA) 

Subject: FW: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 

Carolyn, 
This gentleman would like a written letter of interpretation on the topic discussed below. 
Thanks, 
Rob 

From: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) [mailto:j17454@att.com] 
Sent: Wednesday, June 17, 2009 3:17 PM 
To: training (PHMSA) 
Subject: FW: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 

Was at the regional DOT training in Troy, MI and was told I could request an answer in writing and it should be no 
problem: 

Would like an e-mail response. 

When transporting portable generators that contain fuel under 4.9-CFe173.220Se.ct1-on b14).(e) they are exempted 
from the HMR regulations. It states that for quantities of flammable liquid fuel (gasoline) greater than 500 mL (17 
ounces) may remain in self-propelled vehicles and mechanical equipment (portable generators) only under the 
following conditions: 

Transportation by motor vehicle or rail car with the following requirements: 

The fuel tank caps, engine components and lines must be securely closed to 
prevent leakage of fuel during transport. 

Fuel tanks must not be filled to more than 90% of their total capacity 

Thoroughly wiped to remove any residue of diesel on the outside of the 
generator. 

If practical, the generator should be stored away from direct sunlight and 
potential ignition sources. 

This is also true for diesel fuel (combustible liquid) This only applies to rail and 
ground transport. 

My question is two fold. Is this true. Second, if transporting generators on a trailer 
(let say 10 generators that have 12 gallons of fuel). If these are exempted from 
the HMR then does the weight of fuel count if transporting these under the 
Materials of Trade and the 440 pound limit? 

Please advise, 

Jim La Porte 
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-----Original Message----- 
From: victoria.lehrnan@dot.gov [rnailto:victoria.lehrnan@dot.gov] 
Sent: Wednesday, June 17, 2009 8:43 AM 
To: LA PORTE, JAMES J (ATTSI) 
Subject: Re PHMSA Hazmat Center Inquiry 

Dear James LaPorte, 

We have received your inquiry about the hazardous materials regulations (49 CFR 
Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at the following 
URL : 

A hazardous materials regulatory specialist would be happy to speak with you 
regarding your inquiry. You may contact the Hazardous Materials Information 
Center, which is staffed with regulatory specialists who can quickly answer your 
questions by phone, Monday through Friday, 9 AM - 5 PM EST at (800) 467-4922 or 
(202) 366-4488. Alternatively, if you would like a regulatory specialist to 
contact you directly, please respond to this e-mail with a telephone number where 
you can be reached between 9 AM and 5 PM EST. 

Victoria, Hazardous Materials Specialist 

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal 
guidance may be requested in accordance with 49 CFR 105.20. 
ht%p:/ihazm~t.dot.co~.~/infocerit.htrn . . . . . . . . . . ................ .. ... ... 




