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Dear Mr. Kerchner: 

This is in response to your June 18,2009 letter concerning the applicability of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFP Parts 17 1-1 80) to shipments of small lithium metal 
batteries (< 2.0 grams lithium content) and small lithium ion batteries (< 8 grams equivalent 
lithium content) sold over the counter at retail locations. Your questions are paraphrased and 
answered below: 

Ql . Are small lithium batteries assembled at retail locations and sold over the counter to 
customers for personal use subject to the testing requirements outlined in Section 38.3 of the 
UN Manual of Tests and Criteria? 

A I.  As specified in 5 1 71.1, the HMR govern the transportation of hazardous materials in 
intrastate, interstate and foreign commerce. The term "in commerce" means in furtherance of 
a commercial enterprise. Therefore, hazardous materials that are sold to customers for 
personal, non-commercial use and transported by such persons in their personal vehicles are 
not subject to the HMR. However, if the transportation is in commerce the lithium batteries 
are subject to the HMR. In that case, each battery must be of a type proven to meet each of 
the tests in 38.3 of the UN Manual of Tests and Criteria prior to transportation. 

Q2. Can small lithium batteries transported to customers in personal or company vehicles 
qualify for the materials of trade exceptions? 

A2. Yes. The materials of trade definition in 5 17 1.8 includes a private motor carrier 
transporting hazardous materials in direct support of a principal business that is other than 
transportation by motor vehicle. The materials of trade exceptions in 5 173.6 permit Class 9 
materials including lithium batteries. 

Q3. Do the testing requirements of the UN Manual of Tests and Criteria apply to lithium 
batteries transported as materials of trade? 



A3. In order to meet the provisions of the materials of trade exception, lithium batteries must 
be of a type proven to meet the criteria of Class 9 by testing in accordance with the UN 
Manual of Tests and Criteria. Alternatively, production runs of less than 100 cells or 
batteries may be transported by motor vehicle without testing provided you meet all of the 
conditions outlined in 5 172.102(c), special provision 29. 

Q4. Can a passenger transport a lithium battery that has not been tested in accordance with 
the UN Manual of Tests and Criteria in accordance with the passenger and crewmember 
exceptions specified in 175.10. 

A4. The exceptions for passengers and crewmembers in § 175.1 O(a)(l7) do not require 
lithium batteries to be tested in accordance with the UN Manual of Tests and Criteria. 
However, all batteries must be packaged in a manner that precludes the generation of sparks 
or a dangerous quantity of heat. Each spare battery must be individually protected so as to 
prevent short circuits and carried in carry-on baggage only. 

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of hrther assistance, please contact us. 

f Hazardous Materials Standards 



1776 K STREET NW 

WASHINGTON, DC 20006 

PHONE 202.719.7000 

FAX 202.719.7049 

7925 JONES BRANCH DRIVE 

McLEAN, VA 22102 

PHONE 703.905.2800 

FAX 703.905.2820 

June 18,2009 
George Kerchner 
202.719.4109 
gkerchner@wiIeyrein.com 

DELIVERED VIA EMAIL 

Mr. Edward Mazzullo 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey, Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

Re: Request for Interpretation on Lithium Batteries 

Dear Mr. Mazzullo: 

October 1,2009 is specified as the effective date for mandatory testing of "small" 
lithium ion and lithium metal cells and batteries pursuant to Special Provision 188 
in the U.S. hazardous materials regulations. I have several questions regarding how 
the UN lithium battery testing requirements apply to "small" batteries assembled 
and sold at retail locations and carried onboard aircraft. 

Some retailers may assemble a limited number of small lithium ion and lithium 
metal batteries for their customers. The retailers never offer these small batteries 
for transportation to carriers such as UPS or FedEx. Instead, they are sold over the 
counter or delivered in company or personal vehicles to customers. It is our 
understanding that these small batteries are not subject to the UN testing 
requirements because they are never offered for transportation andlor qualify as 
Materials of Trade pursuant to 49 C,F,R, 173.6. My questions related to these 
issues are listed below. 

(a) Are small lithium batteries assembled at retail locations and sold over the 
counter subject to the UN testing requirements? 

(b) Do small lithium batteries transported to customers in personal or company 
vehicles qualify for the Materials of Trade exception in 49 CF,R, 173.6? 

(c) If the answer to question (b) is yes, which if any of the UN testing 
requirements are applicable to these batteries? 

The exceptions for passengers in 49 C,F,R, fj 175.10(a) states "This subchapter does 
not apply to the following hazardous materials when carried by aircraft passengers 
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or crewmembers . . . .". For lithium batteries, tj 175.1 0(a)(17) places limits on the 
size and number of batteries that can be carried onboard aircraft and requires that 
batteries be protected so as to prevent short circuits and placed in carry-on baggage 
only. 

Section 175.10(a) states "This subchapter does not apply to the following hazardous 
materials when carried by aircraft passengers. . . ." This would appear to except 
lithium batteries from the UN testing requirements. My question related to this 
issue is provided below. 

(d) If all the requirements in 49 CFR § 175,10(a)(17) are met, can a passenger 
carry a small lithium battery onboard an aircraft that has not been tested 
pursuant to the UN Manual of Tests and Criteria? 

Thank you for your assistance. I can be reached at 202.7 19.4109 or 
gkerchner@wileyrein.com if you have any questions regarding this matter. 

Sincerely, 

qL?giw A &&I/, 




