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Ref. No. 09-0124 

Dear Mr. Thompson: 

This responds to your April 6,2009 letter requesting clarification of the applicability of the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80) to materials designated as 
"hazardous wastes" by the State of Indiana. Specifically, you ask whether chemical 
munitions, including VX (0-ethyl-S (2-diisopropylaminoethyl) methyl phosphonothiolate), 
designated as hazardous wastes under state law are considered hazardous wastes for purposes 
of the HMR. 

According to your letter, the 2003 State of Indiana Hazardous Waste Annual Update 
amended 329 IAC 3.1-6-3 to clarify that chemical munitions are acute hazardous wastes. 
You state that this amendment provided that the chemical munitions listed in this section 
must be managed in accordance with requirements for acute hazardous wastes in the 
hazardous waste program. You ask if you are correct in your understanding that it is 
appropriate to manage these chemical munitions under the HMR as a hazardous waste. 

The answer is no. As defined in the HMR, a "hazardous waste" is any material that is subject 
to the hazardous waste manifest requirements of the U.S. Environmental Protection Agency 
(EPA) specified in 40 CFR Part 262. Materials that are not subject to the EPA manifest 
requirements are not hazardous wastes under the HMR. Note that nothing in the HMR 
prohibits a state from "managing" these materials as state-designated hazardous wastes so 
long as the state does not require the material to be identified as a "hazardous waste" on the 
manifest. Note as well that if the chemical munitions described in your letter meet any of the 
DOT hazard class definitions in Part 173, they are subject to all applicable HMR 
requirements for that hazard class. 

Shipping descriptions from the HMR may not be used to describe a non-EPA waste material 
on a state manifest document. Thus, the word "waste" may not precede the basic description 
for a DOT regulated hazardous material when the material is not an EPA hazardous waste. 
Use of the word "waste" preceding the basic description indicates that the material is a 
federally regulated hazardous waste. However, a shipping name from the HMR may be used 



following the word "waste" so long as the hazard class number, LJN or NA identification 
number, and packing group number are not included in the description of the waste material. 

Nothing in the HMR prohibits a state from imposing requirements on EPA-designated waste 
materials that are in addition to those required by EPA regulations so long as these additional 
requirements do not interfere with the actual movement of the waste. Thus, states may 
require certain additional information on the manifest form. However, this additional 
information may not be made mandatory during transportation of the material, and states may 
not apply enforcement sanctions on the transporter during transportation for any failure of the 
manifest to show optional state information entries. 

I hope this answers your inquiry. 

harles E. Betts 
ief Standards Development k 

Office of Hazardous Materials Standards 
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April 6, 2009 

Mr. Edward T. Mazzullo 
Director, Office Hazardous Materials Standards 
U.S. DOTRHMSA (PI-IH- 10) 
1200 New Jersey Avenue, S.E. 
East Building, Second Floor 
Washington, D.C. 20590-0001 

COG: 12742 

Re: Letter of Interpretation Request for State of Indiana Regulated Hazardous Waste 

Dear Mr. Mazzullo: 

49 CFR 171.8 defines a hazardous waste as any material subject to the Hazardous Waste Manifest 
Requirements of the U.S. Environmental Protection Agency specified in 40 CFR part 262. 

Sections 3006 and 3009 of Resource Conservation and Recovery Act, as amended (RCRA) (42 
U.S.C. 6926 and 42 U.S.C. 6929, respectively) allow a state to administer and enforce a state 
hazardous waste program. The US EPX has authorized the State of Indiana to administer the state 
RCRA program in lieu of the federal RCRA program. 

The 2003 State of Indiana Hazardous Waste Annual Update amended 329 IAC 3.1-6-3 to clarify 
that chemical munitions including VX (0-ethyl-S-(2-diisopropylaminoethyl) methyl 
phosphonothiolate) are acute hazardous wastes. This amendment provided that chemical munitions 
listed in this section must be managed in accordance with the requirements for acute hazardous 
wastes in the hazardous waste program. 

As the State of Indiana is authorized by the USEPA to administer the state RCRA program in lieu 
of the federal RCRA program; and, as the State of Indiana requires chemical munitions including 
VX to be managed as acute hazardous wastes subject to all RCRA requirements, do you concur 
that it is appropriate to continue management of these materials under the HMR as a hazardous 
waste? 

I am requesting a written response to this question to keep on file should this determination ever be 
in question. Thank you for time and assistance in this matter. 

Parsons Corporation Waste Manager 
Newport Chemical Depot NECDF 
Highway 63 South, P.O. Box 5 19 
Newport, IN 47966 
(765) 215-5354 




