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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE
T . Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous Materials

Safety Administration

APR 01 2010

Mr. Gary LaBreck

Fleet Safety Services, Inc
12 Harvard Street
Worcester, MA 01609

Ref. No. 09-0120

Dear Mr. LaBreck:

This responds to your letter requesting clarification of the placarding requirements ux}der the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask
whether a pickup truck towing a trailer is considered two separate transport vehicles ]for the
purposes of placarding under the HMR. Your client intends to transport less than 1,001 Ibs
aggregate gross weight of non-toxic compressed gases in both the pickup truck and the trailer

where the total aggregate gross weight of cylinders in both cargo- carrymg bodies excceds
1,001 Ibs.

As you are aware, § 171.8 of the HMR defines a transport vehicle as “a cargo-carrying
vehicle such as an automobile, van, tractor, truck, semitrailer, tank car or railcar used|for the
transportation of cargo by any mode. Each cargo-carrying body (trailer, rail car, etc.) is a
separate transport vehicle.” Additionally, you are aware that placards are not required on a
transport vehicle which contains less than 454 kg (1,001 lbs) aggregate gross weight of
hazardous materials covered by table 2 of paragraph (e) under § 172.504. In the scenfmo you
describe, the pick-up truck and trailer are two separate transport vehicles each carrying less
than 454 kg (1,001 lbs) of eligible hazardous materials. Therefore, neither the pick-up truck
nor the trailer is required to be placarded in highway transportation.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards



- Drakeford, Carolyn <PHMSA>

" From: INFOCNTR <PHMSA>
. Sent: Wednesday, May 138, 2009 3.34 PM
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA>
Subject: FW: Hazmatlnformatxon Center Feedback: General Information, Regulations, and Definitions
(Sections 171.1 &ndash 171.26) -S”VW
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_____ Original Message-—--- % l72 6OL}
From: PHMSA-Feedback [mailto:PHMSA-Feedback]
Sent: Wednesday, May 13, 2009 3:06 DM begﬂt +ons / (ggrdm
To: PHMSA HM InfoCenter; PHMSA Webmaster 4?
Subject: Hazmat Information Center Feedback: General Information, Regulations, and
Definitions (Sections 171.1 &ndash; 171.26) :

REQUEST FOR A INTERPRETATICHN LETTERi
§171.8 Definitions and abbreviations.

Transport vehicle means a cargo—car#ying vehicle such as an automobile, van, tréctor,
truck, semitrailer, tank car or raill car used for the transportation of cargo by any mode.
Each cargo-carrying body (trailer, rail car, etc.) is a separate transport vehicle.

§172.504 General placarding requirements. | g

(c) (1) A transport vehicle or freight container which contdins less than 454 kg (1001
pounds) aggregate gross weight of hazardous materials covered by Table 2 of |paragraph (e)
of this section; or :

Could I please receive an interpretétion letter on the following?
I have a client that does environmental testing. They travel with a Pickup Truck which as

a GVWR of 10,001 lbs or more. They alsc tow a trailer that has a GVWR of 7,000 lbs or
more. : ;

They haul cylinders of compressed gas in the trailer. They;keep the weight &nder 454kg
{1001 pounds). Per 172.504(c) (1) it:does not meet the plac@rding requirements.
| . ! i

Under 171.8 it states that the truck and trailer are a sepgrate transport véhicle.

The question for the interpretation: letter is, can they carry cylinders in each separate
vehicle as long as each vehicle has a weight under 454kg (lOOl pounds)

Name: Gary LaBreck |
Organization: Fleet Safety Services|Inc.
Email: glabreck@fleet-safety.com }
Address: 12 Harvard Street g
City: Worcester é
Zip Code: 01608 i
Phone: 508-868-1380 ;
FAX: 508-831-7611
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