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Dear Mr. Grubb: 

This responds to your letter requesting clarification of the display and visibility requirements 

applicable to placards under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171­
180). You describe two different scenarios and ask whether one or both may be used to 

satisfy the placarding requirements of the HMR. Both scenarios involve a bulk cargo tank 

motor vehicle (CTMV) used for the transportation of a non-hazardous material and a cargo­

carrying "box" attached under the frame of the semi-trailer used for the transportation of a 

regulated corrosive liquid (UN1760) in 55-gallon drums exceeding 1,OOllbs. Your 

questions are paraphrased and answered as follows: 


Ql: To satisfy the rear placard requirement, is it permissible to place one placard on the rear 

bumper with a statement above it that says "This placard tor drum box only" or may we 

attach the placard to a rear fender as shown in the attached photographs? Placards would be 

placed directly on the drum boxes (both sides) to satisfy the side placard requirement. 

Lastly, we would place placards either on the front bumper of the tractor or on the front of 

the drum box (see attached photograph) to satisfy the front placard display requirement. 


Al: The rear placard appears to be more suitably displayed on the rear fender of the trailer, 

as shown in the photographs, rather than placing it on or below the rear bumper. Under 

§ 172.516( c )(3), a placard must be located so that dirt or water is not directed to it from the 

wheels of the transport vehicle. The side placement as shown in your photograph is 

acceptable; however, placement of the placards on the sides of the cargo tank would provide 

the most visibility. Placement of the placard on either the front of the tractor or the front of 

the cargo tank to satisfy frontal display requirement as prescribed in § 172.516(b) is 

considered acceptable. 


The phrase "visible from the direction it faces" as it is used in § 172.516(a) does not imply 

the placard must be mounted in any specific position on the cargo tank. However, all 

placards must be located clear of appurtenances and devices such as ladders or pipes; be 

located away from any markings that could substantially reduce its effectiveness; maintained 
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so that its legibility, color, and visibility are not substantially reduced because of damage, 
deterioration, or obscurement; and otherwise conform to the detailed visibility requirements 
established in § 172.516. Although a placard does not have to be located at the outer 
perimeter of a vehicle, the placement on the front of the cargo box as shown in your 
photographs does not provide sufficient visibility to satisfy the frontal display requirement. 
Additionally, the applicability statement is not necessary to identify the package the placards 
are being used to identify. 

Q2: Is it permissible to place all four placards in placard holders attached to both sides and 
both ends of the trailer when they are intended to convey the hazard of the material in the 
drum box rather than in the trailer? 

A2: The answer is yes. Provided the placards represent materials contained on the transport 
vehicle, they may be located anywhere on the vehicle that satisfies the requirements for 
display and visibility in § 172.516. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sin~ 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Dear Sir/Madam, 

I have been in contact with Mr. Edward Rastetter, and Mr. Jack Whitley both of the PHMSA out of Atlanta 
GA about an issue with a special circumstance and was directed to seek a letter of clarification for this. 

~ 

We haul non-hazardous material in the barrel's ofour tankers and we have constructed a box that is 
mounted under the belly of the tankers to haul 55 gallon UN drums that contain a hazardous material that 
reacts what is in the tanker to make an insulation. OUT situation involves the placards visibility standard 
CFR 172.516, and the General placarding requirements ofCFR 172.504. The drum box is the only thing 
that has a Hazardous material in it, the tanker itself does not so what we have done is put placards on the 
sides of the box and placards on the front of the box and the rear of the box. We were pulled in SC by Mr. 
Rastetter and he was not satisfied with the way the placard was displayed on the rear of the box stating that 
you could not see if from behind, and not very well form the front as well, he had us put a placard on the 
front of the tanker and the rear of the tanker until/if I could find and acceptable alternative that satisfied the 
visibility requirement. I have since moved the placard holder up above the fender s1> it is visible from 
behind (see enclosed pictures) but after talking with Mr. Whitley he suggested I contact this office for 
clarification on weather or not this would be acceptable. Mr. Whitley told me this was a unique situation 
and he could not give me a letter stating this was the right or wrong way and instructed me to send a letter 
to this office. 

Mr. Whitley suggested for safety reasons that I should placard the front, rear and sides of the tanker of 
which I have no problem doing except 2 things. One we have been pulled for improper placarding in 2-3 
different states because we did placard the front/rear and sides and they wanted to know why the bill of 
lading did not list what was in the tanker as hazardous since we had placards on it.~We were instructed to 
take the placards off the tanker and put them back on the box. The other reason is we do have 2 trailers that 
are non-code that we put drums under when we were pulled with them we were told it was a non-code 
tanker and it was illegal to put a placard on it. Mr. Whitley told me that you would review the situation and 
send me a letter back and I could put that letter in each truck and then if we were questioned we could show 
them the letter with your decision. I have 2 other ideas I would like to present 

#1 1 can put a placard holder on the rear bumper of each tanker with a sticker above it reading "This Placard 
for drum box only" I think this would satisfy the requirement for visibility from behind (if by the pictures 
what I have done so far is not acceptable) As for the front I would like to know if I put placard holders on 
both bottom front right and bottom front left comers will this satisfy the visibility requirement from the 
front? When a truck is coupled to the trailer you can actually see the front of the drum box sooner and 
better than you can see the front of the tanker, but I would like for you to look at the pictures and see if that 
will be sufficient to satisfy the front visibility requirement. 
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#2 We could put placards on the front of the tanker, and the rear of the tanker as well as putting placards 
on the sides of the drum box if this is acceptable. 

If you have any other solutions please let me know and I will be more than happy to implement your 
decision. We have looked at the cost ofjust sending the drums common carrier and it would kill our bottom 
line. On the trucking side we have a very small operating budget and sending drums to Minnesota, Texas, 
Illinois ecL would be extremely costly. We have invested time and money in making sure we have the 
correct drums, labels, and now if we can get this placarding issue resolved we should be in complete 
compliance. 

Ifyou have need of any further information or any clarification on what I have tried to explain in this letter 
please call me at 1-800-280-1348. Thank you for your time. 

R. Allen Grubb 

R·L~~ 
Operations Manager 
Southern Resin Inc. 
3440 Denton Rd. 
Thomasville, NC 27360 




