
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Robert F. Ahlborn JUN 2 5 2010 
Hapag-Lloyd (America), Inc. 

399 Hose Lane 

Piscataway, NJ 08854 


Ref. No. 09-0103 

Dear Mr. Ahlborn: 

This letter responds to your May 4, 2009 e-mail concerning carrier responsibilities under the 
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask 
whether a previously issued letter of interpretation, dated January 24, 1995, and addressed to 
the Vessel Operators Hazardous Materials Association, Inc., remains valid. The letter 
specified each entity required to receive a shipper's certification under § 172.204 for 
transportation by highway, rail and vessel under the HMR. 

The answer is yes; our previous response remains valid on this issue. An initial highway or 
rail carrier is required to obtain a signed shipper certification as specified in § 177 .817(b) or 
§ 174.24(a), respectively, prior to accepting a hazardous material shipment, but is not required 
to provide any subsequent highway carrier or train crew with shipping documents containing 
a shipper's certification. 

As stated in our 1995 letter, a vessel operator may not transport a hazardous material 
shipment unless provided a signed shipper certification, as specified in § 176.27(a). 
Therefore, if a hazardous material shipment is offered for transportation and transported by 
highway, rail, and vessel, both the highway carrier and vessel operator must obtain shipping 
documents containing a signed shipper's certification. However, if a shipper offers a 
hazardous material shipment to a vessel operator for subsequent transportation by rail or 
highway, only the vessel operator is required to receive the shipper's certification. 

Also enclosed for your information is another response to APL Americas Region, Reference 
Number 08-0301R, that addresses similar concerns. Please do not hesitate to contact this 
office if you require additional assistance. 

Sincerely, 

-~-
I 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 

Enclosure 
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Drakeford. Carolyn <PHMSA> _"_"., .~~ ,_ ___ ~ji '10 4: 
From: Mitchell, Hattie <PHMSA> Slll.gll 
Sent: Monday, May 04, 2009 5:52 PM S 17~. 'l.1 
To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> -r::> 

Subject: FW: Hazardous Materials Regulatory Change Effective May 4,2009 81,'pp,nj rctpe r5 

Attachments: certification 1-24-95.pdf 0 q .-0 103 

From: Ahlborn, Robert [mailto:Robert.Ahlborn@hlag.com] 

Sent: Monday, May 04, 2009 5:29 PM 

To: Mitchell, Hattie <PHMSA> 

Cc: jack@vohma.com; lara@vohma.com; chris@vohma.com 

Subject: FW: Hazardous Materials Regulatory Change Effective May 4, 2009 


Hattie, 

We (ocean carriers) have been receiving allot of correspondence and confusion generated from PHMSA's notice 

for shipper's certification effective this month. This does not seem to be a new requirement but simply catching up 

on what was left out when sect 171.12 was changed. 


As discussed i have attached the RSPA interpretation we received in 1995 clarifying that if a shipper offers a 

hazmat Shipment to a vessel operator for subsequent transportation by rail and highway, only the vessel operator 

is required to receive the shipper's certification. 


Due to this interpretation the documentation for intermodal shipments arranged by vessel operators for 

subsequent rail and/or truck moves have not contained the shipper's certification for some 14 years or more now. 


We will continue to provide a copy of the attached to rail and truck carriers who request the certification, however 

due to the 'old' date VOHMA would like to request PHMSA to reissue the interpretation so as to 'refresh' the date. 


Thanks for your attention 

Best Regards 

Bob 


Robert F. Ahlborn 

Hapag-Lloyd (America) Inc 

399 Hose Lane 

Piscataway, NJ 08854 

732-885-3728 


5/4/2009 
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1200 New Jersey Ave.. SEUS. Department 
Washington, DC 20590

of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

DEC 1 1 2009 

Mr. Calvin Faulkner 
D&H Specialist 
APL Americas Region 
1111 Broadway 
Oakland. CA 94607-5500 

Ref. No. 08-0301R 

Dear Mr. Faulkrrer: 

This letter replaces our February 10, 2009 response to your December 5, 2008 e-mail in which 
you raised several questions regarding the tenn "initial carrier" and a vessel operator's 
responsibilities under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). 
Please note that the answers to questions Ql. Q3 and Q5 are revised in response to questions 
that have arisen and our further review of this issue. Our answers to your questions are 
revised to read as follows: 

Q 1. Under § 171.22(f)(2), is the vessel operator considered the "initial U.S. carrier" for 
the purpose of maintaining the shipper's certification required by § 172.204 or is the 
term "initial U.S. carrier" used to describe the flISt carrier to transport a hazardous 
material shipment once importation occurs and it is within United States jurisdiction? 

Ai. The term "initial U.S. carrier" is not defined in the HMR. As used in 
§ 171.22(f)(2), it refers to the first carrier to transport a hazardous material shipment 
within the United States. This role is met when a vessel enters the navigable waters of 
the United States as defined in 33 CPR 2.36. A vessel operator is required to receive a 
shipper's certification in accordance with § 176.27 for a hazardous material shipment, 
unless the material is excepted from the shipping paper requirements under the HMR. 

Q2. What is the obligation of a vessel operator if a hazardous material shipment arrives at 
a United States port without a prepared shipper's certification as required by 
§ 172.204? 

A2. Unless a hazardous material is excepted from the shipping paper requirements under 
the HMR. under §§ 176.24 and 176.27, a person (vessel operator) may not transport a 
hazardous material by vessel unless that person has received a shipping paper prepared 
in accordance with Part 172 of the HMR. including the shipper's certification 
prescribed in § 172.204. Thus, a vessel operator would be in violation bf the HMR 
for accepting such a shipment without a shipper's certification. Additionally. the 
shipment could not be forwarded or offered for transportation and transported in 
commerce until such documentation was prepared. 



Q3. 	 If a vessel operator releases a container that contains a hazardous material shipment to 
a carrier and the accompanying shipping papers do not have a shipper's certification, 
is it a violation of the HMR? 

A3. 	 The answer is no. Because the vessel operator is the initial U.S. carrier, it is not 
required to provide a shipper's certification on the accompanying shipping papers, 
prepared in accordance with Part 172 of the HMR, to subsequent highway or rail 
carriers for onward transportation. 

Q4. 	 Under § 177 .817(b), what is the obligation of a vessel operator to provide a prepared 
shipper's certification to a highway or rail carrier prior to the release of a 
containerized hazardous material shipment to the highway or rail carrier? 

A4. 	 The answer to your question is the same as the answer in A3 above. 

Q5. 	 Is it permissible for a vessel operator to transfer a hazardous material shipment to the 
initial U.S. carrier without a shipper's certificati<?n on the shipping paper? The vessel 
operator would indicate on the original shipping paper, prepared in accordance with 
the IMOO Code, "shipper's certification on file" and retain a copy of the 
documentation for one year as required by § 172.201(e). 

A5. 	 As stated in response AI. in your scenario the vessel carrier is the initial U.S. carrier. 
Therefore, if a vessel carrier accepts a hazardous material shipment from a shipper and 
transfers the shipment to a highway or rail carrier upon entering the United Sates, only 
the vessel carrier is required to receive a shipper's certification. The vessel operator 
must retain the shipping papers with a certification as required by §§ 171.22(t)(4), 
172.201(e) and 176.24(b). but is not required to,fumish the shipper's certification to 
any connecting intermodal carrier for subsequent highway or rail transportation. 
Hazardous material shipments imported into the United States by vessel that are 
transferred to a highway or rail carrier must be in conformance with the applicable 
requirements in §§ 171.22, 171.23 and 171.25. including those in § 171.22(c). 

Q6. 	 Is it permissible for a vessel operator to issue a shipper's certification based solely on 
the infonnation provided in the original certification prepared by the shipper? 



A6. 	 The answer is yes. A carrier may rely on the original shipper's certification unless the 
carrier knows or, a reasonable person, acting in the circumstances and exercising 
reasonable care, would have knowledge that the certification provided by the offeror 
(shipper) is incorrect. However, a carrier who knowingly uses incorrect information 
(see § 17t.2(e) and (0), or a person who knowingly or willfully provides incorrect 
information, is in violation of the HMR. 

I trust this satisfies your inquiry. Please accept my apology for any inconvenience caused by 
this revision of our original response. 

Sincerely, 

~~1¥~~,·()1j 
Edward T. Mazzullo ~o 
Director, Office of Hazardous Materials Standards 




