
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

MAY 2 1 2009 

Mr. Steve Fricker 
Vice President 
Cell-Con, Inc. 
305 Commerce Drive, # 300 
Exton, PA 1934 1 

Ref. No.: 09-0085 

Dear Mr. Fricker: 

This is in response to your April 3,2009 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1-1 80). Specifically, you request a letter 
confirming your conclusion that effective October 1,2009 all "small" lithium ion batteries 
must pass the tests outlined in Section 38.3 of the LlN Manual of Tests and Criteria. 

Your understanding is correct. On August 9,2007, the Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration amended the HMR to enhance the safe transportation of lithium 
batteries (HM-224C & HM-224E; 72 FR 44929). As described in 5 172.102, Special 
Provision 188 applicable to small lithium cells and batteries, effective October 1,2009, 
each cell or battery must be of a type proven to meet the requirements of each test in the 
UN Manual of Tests and Criteria. 

I trust this satisfies your inquiry. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

-1es E. Betts 
Chlef, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



CELL-CON 

April 3,2009 

Office of Hazardous Materials Safety (PHH-10) 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue 
SE East Building, 2" Floor 
Washington, DC 20590 

Attention: Mi. Edward Mazzullo 

Dear Mr. Mazzullo: 

Cell-Con is an assembler of battery packs consisting of all chemistries, including lithium ion. 

It is our understanding that as of October 1,2009, all 'small7 lithium ion battery packs must first 
be tested and pass the UN T1-T8 tests before commercial shipment via any means (ground or air) 
can occur. 

Although we ad se our customers of the need to have their battery packs tested and approved, 
fiom time to l e our customers request a formal letter fiom the US DOT be sent to 
acknowledge this requirement. 

To satisfl this request fiom our customers, we are asking that an 'interpretation letter7 be issued 
h m  the US DOT stating as such. 

We look forward to receiving such a letter, and would be glad to provide any additional 
information required to receive such a letter. 

Thank you in advance for your assistance with this request. 

Steve Fricker 
Vice President 
Cell-Con, Inc. 
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