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Dear Mr. Ellis: 

This is in response to your February 22, 2009 letter requesting clarification of the packaging 
requirements for "UN 3291, Regulated medical waste, n.o.s., 6.2 (infectious), PG 11" under 
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). We have paraphrased 
your questions and answered them in order. We apologize for the delay in responding and 
any inconvenience this may have caused. 

Q1. Based on the regulatory language in $ 173.134, are packaging requirements applicable to 
regulated medical waste (RMW) limited to those prescribed in $ 173.197 that were revised 
on October 1, 2007? 

Al.  No. Regulated medical waste that contains a Category A infections substance must be 
described as "UN2814, Infectious substances, affecting humans, 6.2" or "UN2900, Infectious 
substances, affecting animals, 6.2", as appropriate, and packaged in accordance with the 
requirements in $173.196. Regulated medical waste that contains a Category B infectious 
substance may be placed in packagings that meet the requirements in $ 173.6 (materials of 
trade), 173.134 (exceptions), or 173.197 (regulated medical waste), as applicable. Section 
173.6(a)(4)(ii) requires RMW to be placed in a combination packaging; $ 173.196(a) requires 
RMW to be placed in a triple packaging; and $0 173.134(~)(1) and (c)(2), and 173.197 
require RMW to be placed in a single or combination packaging depending on the 
packaging's design type and performance. 

Q2. May RMW be transported in a bulk outer packaging (BOP) such as a plastic 32 g, 65 g, 
95 g, 660 L or 770 L cart with an appropriate inner container such as a standard "red bag" 
and with an appropriate exterior label on the plastic cart (examples attached). 

A2. Yes. Under the HMR, regulated medical waste may be transported in a BOP provided 
the packaging conforms to the requirements in $ 173.197(a), (d), and (e). 



Q3. May chemotherapeutic waste be transported in a BOP such as a plastic 32 g, 65 g, 95 g, 
660 L or 770 L cart with an appropriate inner container such as an approved 
chemotherapeutic yellow container and appropriate labeling (examples attached). 

A3. The hazard class assigned to chemotherapeutic waste is based on its chemical 
composition, concentration of ingredients, and hazard characteristics. Under fj 173.22, the 
shipper is responsible for determining if a material meets the definition of a hazard class, and 
for assigning the material an appropriate proper shipping name and selecting the appropriate 
packaging, markings, and labels. Division 6.2 chemotherapeutic waste may be placed in a 
BOP that conforms to the packaging requirements prescribed in 8 173.197 (c), (d), and (e). 
Section 173.134(d) requires a Division 6.2 material listed in the exceptions under fj 
173.134(b) and (c) that also meets the definition of another hazard class, or that is a 
hazardous substance, hazardous waste, or marine pollutal~t to comply with the applicable 
requirements of the HMR for each hazard class it contains, which includes, if applicable, 
placing the Division 6.1 label on the outside of the package. Please note that 
chemotherapeutic waste that meets more than one hazard class must be classed in accordance 
with the provisions contained in fj 173.2a, and, as stated earlier, must conform to the 
applicable requirements for each hazard class. Also, 8 173.2a(c)(3) requires a Division 6.2 
material that also meets the definition of another hazard class, which may include a limited 
quantity Class 7 material but no other type of Class 7 material, to be classed as Division 6.2. 

44. May sharps be transported in a BOP such as a plastic 32 g, 65 g, 95 g, 660 L or 770 L 
cart with an appropriate inner container such as an approved sharps container and appropriate 
labeling (examples attached). 

A4. Yes. Under the HMR, sharps that are regulated medical waste may be transported in a 
BOP provided the packaging complies with 5 173.197(a), (d), (e) introductory paragraph, and 
(e)(3). 

I hope this satisfies your request. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Reference: Questions regarding clarification on "Regulated Medical Waste Packaging" regulations 
requirements: 

To PHMSA Information Center: 

Thank you for the opportunity to utilize your professional expertise regarding CFR49 and regulated 
medical waste. Numerous hours have been spent researching this document and hence a few 
questions have developed. With this stated, I would like to ask you (4) questions to clarify my 
interpretation of these regulations and to either receive confirmation from you that my understanding 
is correct or guidance from you as to appropriate interpretation of the regulation if I am incorrect. 

Understanding, based on review and interpretation of the U.S. Depart of Transportation's Regulations 
on Medical Waste found in the CFR49 document can it be interpreted that Regulated Medical 
Waste does not fall under the packaging requirements for infectious substances CFR49 173.1 96 for 
the reason of an exception found in CFR49 173.1 34 sec (c) ,  "Exceptions for Medical Waste ..." 

QUESTION (7): Based on this section of CFR 1 73.1 34, does this mean that the pertinent 
regulations for packaging "Regulated Medical Waste" are limited to CFR49 173.1 97, revision 
October l s+ ,  2007 which have been highlighted below. 

I CFR49 1 73.1 34 sec fcl. "Exce~tions for Medical Waste. ..I1 1 
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TITLE 49--TRANSPORTATION 

CHAPTER I--PIPELII\IE AND HAZARDOUS MATERIALS SAFETY ADMINISTRATION, 
DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 



PART 173-SHIPPERS-GENERAL REQUIREMENTS FOR SHIPMENTS AND PACKAGINGS- 

Subpart D-Definitions Classification, Packing Group Assignments and 
Exceptions for Hazardous Materials Other 'Than Class 1 and Class 7 

Sec. 173.1 34 Class 6, Division 6.2--Definitions and exceptions. 
. . . 

(c) Exceptions for regulated medical waste. The following 
apply to the transporta.l.ion of regulated medical waste: 

( 1  ) A regulated medical waste transported by a private or 
carrier is excepted from-- 

[i) 'The requirement for an "INFECTIOUS SUBSTANCE" label if the EEE%@ilmb 
outer packaging is marked with a "BIOHAZARD" marking in acco 
with 29 CFR 19 10.1030: and 

(ii] The specific packaging requirements of Sec. 173.1 97, if 
packaged in a rigid non-bulk packaging conforming to the gener 
packaging requirements of Sec. Sec. 173.24 and 173.24~ and pa 
requirements specified in 29 CFR 191 0.1 030, provided the 
not include a waste concentrated stock culture of an infectious 
substance. 

Sharps containers must be securely closed to prevent leaks or pdctures. 

QUESTION 12): If the answer to the first question is yes, then based on these sections of CFR49 
173.1 97, does this mean that "Regulated Medical Waste" can be transported in a (BOP) 
such as a plastic 32g, 65g, 95g, 660L or 770L cart with an appropriate inner container such as 
a standard "Red-Bag" and with appropriate exterior labeling on the plastic cart. Example of 
the 32g, 65g, 95g, 660L and 770L carts are illustrated at the bottom of this email and 
attached .pdf7s. 

QUESTION (3): If the answer to the first question is yes, then based on these sections of CFR49 
173.197, does this mean that "Chemotherapeutic Waste" can be transported in a (BOP) 
such as a plastic 32g, 65g, 95g, 660L or 770L cart with an appropriate inner container such as 
an approved chemotherapeutic yellow container and appropriate labeling. Example of the 
32g, 65g, 95g, 660L and 770L carts are illustrated at the bottom of this email and attached 
.pdfls. 

QUESTION (4): If the answer to the first question is yes, then based on these sections of CFR49 
173.197, does this mean that "Sharps" can be transported in a (BOP) such as a plastic 32g, 
65g, 95g, 660L or 770L cart with an appropriate inner container such as an approved sharps 
container and appropriate labeling. Exarr~ple of the 32g, 65g, 95g, 660L and 770L carts are 
illustrated at the bottom of this email and attached .pdf7s. 
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CHAPTER I--PIPELINE AND HAZARDOUS MATERIALS SAFETY ADMINISTRATION, 
DEPARTMENT OF TRANSPORTATION 

PART 173-SHIPPERS-GENERAL REQUIREMENTS FOR SHIPMENTS AND PACKAGINGS-- 
Table of Contents 

Subpart E-Non-bulk Packaging for Hazardous Materials Other Than Class 1 
and Class 7 

Sec. 173.197 Regulated medical waste. 
. . . 

(d) Non-specification bulk packaging. A wheeled cart (Cart) or bulk 
outer packaging (BOP) is authorized as an outer packaging for the 
transportation of regulated medical waste in accordance with the 
provisions of this paragraph (d). 

(1  ) General requirements. The following requirements apply to the 
transportation of regulated medical waste in Carts or BOPS: 

(i) Regulated medical waste in each Cart or BOP must be contained in 
non-bulk inner packagings conforming to paragraph (e) of this section. 

(ii) Each Cart or BOP must have smooth, non-porous interior surfaces &gY!&d 
free of cracks, crevices, and other defects that could damage plastic 
film inner packagings or impede disinfection operations. 

WdU@ 
(iii) Except as otherwise provided in this paragraph (d), each Cart 

or BOP must be used exclusively for the transportation of regulated 
Wa& 

medical waste. Prior to reuse, each Cart or BOP must be disinfected by 
any means effective for neutralizing the infectious substance the 
packaging previously contained. 

(iv) Untreated concentrated stock cultures of infectious substances 
containing Category A materials may not be transported in a Cart or BOP. 

(v) Division 6.1 toxic waste or Class 7 radioactive waste, with the 
exception of chemotherapeutic waste, may not be transported in a Cart 05 
BOP. 

(vi) Division 6.1 or Class 7 chemotherapeutic waste; untreated 
concentrated stock cultures of infectious substances containing Category 
B infectious substances; unabsorbed liquids; and sharps containers may 
be transported in a Cart or BOP only if packaged in rigid non-bulk 
packagings conforming to paragraph (a) of this section. 

(2) Wheeled cart (Cart). A Cart is authorized as an outer packaging 
for the transportation of regulated medical waste if it conforms to the 
following requirements: 

(i) Each Cart must consist of a solid, one-piece body with a nominal 
volume not exceeding 1,655 L (437 gallons). 

(ii) Each Cart must be constructed of metal, rigid plastic, or 



fiberglass fitted with a lid to prevent leakage during transport. 
(iii) Each Cart must be capable of meeting the requirements of Sec. 

178.810 (drop test) at the Packing Group II performance level. 
(iv) Inner packagings must be placed into a Cart and restrained in 

such a manner as to minimize the risk of breakage. 
... 

(3) Sharps. Sharps transported in a Large Packaging, Cart, or BOP 
must be packaged in a puncture-resistant inner packaging (sharps 
container). Each sharps container must be securely closed to prevent 
leaks or punctures in conformance with instructions provided by the 
packaging manufacturer. Each sharps container exceeding 76 L (20 
gallons] in volume must be capable of passing the performance tests in 
Part 178, subpart M, of this subchapter at the Packing Group II 
performance level. A sharps container may be reused orlly if it conforms 
to the following criteria: 

(i) The sharps container is specifically approved and certified by 
the U.S. Food and Drug Administration as a medical device for reuse. 

(ii) The sharps container must be permanently marked for reuse. 
(iii) The sharps container must be disinfected prior to reuse by any 

means effective for the infectious substance the container previously 
contained. 

I I 

Thank you for your assistance, clarification and answers to these ques,lions, 




