
U.S. Department 
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1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Admi'nistration 

Mr. Bill Pollack 
Household Hazardous Waste Program 
Alaineda County 
1 13 1 Harbor Bay Parkway 
Alameda, CA 94502-6577 

Reference No. 09-0030 

Dear Mr. Pollack: 

This is in response to your e-mail concerning State-regulated waste from households that does 
not meet the definition of a hazardous waste under the U.S. Environmental Protection 
Agency's (EPA's) regulations (40 CFR Parts 260-265)' but does meet the definition of a 
hazardous material under the U.S. Department of Transportation's (DOT'S) Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 17 1 - 1 80). You state that since 2006, California 
State law has required businesses within the State to use the EPA's uniform hazardous waste 
manifest as the shipping paper for State-regulated wastes. You ask if the word "Waste" must 
precede the proper shipping description of this material. 

The answer is no. As defined in the HMR, a "hazardous waste" is any material that is subject 
to the hazardous waste manifest requirements of the EPA specified in 40 CFR Part 262. See 
5 171.8. Materials that are not subject to the EPA manifest requirements are not hazardous 
wastes under the HMR. Note that nothing in the HMR prohibits a State from managing these 
materials as State-designated hazardous wastes so long as the State does not require the 
material to be identified as a "hazardous waste" on the manifest. Note as well that hazardous 
"household waste," also defined in 5 171.8, is not subject to the HMR when collected directly 
from households in accordance with state, local, or tribal requirements, or when consolidated 
and transported in a motor vehicle operated by a government employee solely for non- 
commercial government purposes. See 5 173.12(f). However, household hazardous wastes 
consolidated into shipments from collection centers and transported by a commercial motor 
carrier under contract to a government entity or a commercial business are subject to the 
HMR because this is considered "commercial" transportation for purposes of the HMR. 
Under 6 17 1.1, a hazardous material transported in commerce is subject to all applicable 
HMR requirements for each DOT hazard class, as defined in Part 173. 

Shipping descriptions from the HMR may not be used to describe a non-EPA waste material 
on a State manifest document. Thus, the word "waste" may not precede the basic description 



for a DOT-regulated hazardous material when the material is not an EPA hazardous waste. 
Use of the word "waste" preceding the basic description indicates that the material is a 
federally regulated hazardous waste. (See fj 172.101(~)(9).) However, for a nonhazardous 
material, a shipping name from the HMR may be used following the word "waste" so long as 
the hazard class number or LJN or NA identification number, is not included in the description 
of the waste material. (See fj 172.202(e).) 

Nothing in the HMR prohibits a State from imposing requirements on EPA-designated waste 
materials that are in addition to those required by EPA regulations so long as these additional 
requirements do not interfere with the actual movement of the waste. Thus, States may 
require certain additional information on the manifest form. However, this additional 
information may not be made mandatory during transportation of the material, and States may 
not apply enforcement sanctions on the transporter during transportation for any failure of the 
manifest to show optional State information entries. 

I hope this satisfies your inquiry. 

Sincerely, 

)us'& Gorsky (i. - 
Regulations officer 
Office of Hazardous Materials Standards 
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Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: INFOCNTR <PHMSA> 

Sent: Wednesday, February 04, 2009 12: 18 PI1 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Subject: FW: use of the word waste on a manifest 

From: Pollock, Bill, Env. Health [mailto:bill.pollock@acgov.org] 
Sent: Tuesday, February 03, 2009 6:56 PM 
To: PHMSA HM Infocenter 
Subject: use of the word waste on a manifest 

Use of the word waste on a manifest 

My California County government Environmental Health agency operates a Household Hazardous 
Waste program which is exempt from RCRA under 40CFR261.4, and from a federal standpoint I am 
not required to use a Uniform Hazardous Waste manifest even though the wastes I ship are Hazardous 
Materials found in the HMT 

However under California State law I am required to ship waste using a Hazardous Waste manifest. 
Pre 2006 we would use a California Hazardous Waste Manifest, obviously with 2006 change in 
manifesting regulations we are required by our state EPA to use the Uniform Hazardous Waste 
manifest. 

Does your following interpretation on the use of the word waste 

"As specified in § 171.8, a hazardous waste is any material that is subject to the hazardous waste 
manifest requirements o f  the US.  Environmental Protection Agency (EPA) as specified in 40 CFR Part 
262. I fa  hazardous waste manifest is required under EPA regulations for the material, Q' 1 72.101 (c)(9) 
of the HMR speciJies that ifthe word "waste" is not included in the hazardous material description, the 
proper shipping name for a hazardous waste must include the word "waste "preceding the proper 
shipping name. via highway and rail. " 

apply to waste (found in the HMT)on a hazardous waste manifest, the use of which is required by a 
State EPA, but not the Federal EPA. 

Bill Pollock 
Alameda County Household Hazardous Waste program 
1131 Harbor Bay Parkway(Mailing address only) 
Alameda CA 94502-6577 
510-670-6460 Fax 510-293-9374 




