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Chair, ACRP Board of Trustees 
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Alexandria, VA 22314 

Reference No. 09-0011 

Dear Mr. Vulcano: 

This is in response to your January 7, 2009 letter concerning the training requirements for 
hazmat employees who prepare and package only Category B infectious substances (Division 
6.2) in conformance with $ 173.199 of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR 
Parts 171-180). You ask if the HMR excepts these employees froin all other training 
requirements under the HMR if they are trained to carry out the provisions of this section. 

The answer is yes. Employees trained to know and carry out the requirements prescribed in 
$ 173.199 for Category B infectious substances are excepted from all other training 
requirements under the HMR when preparing and offering these materials for transportation 
in commerce. See $ 173.199(a) and (e). 

You also ask if the learning objectives and methods your association is considering (i.e., a 
paper-based self-training module, a post test, recurring 3-year training, and a record keeping 
system) to satisfy the training requirements in $ 173.199 are sufficient andlor correct. It is the 
opinion of this Office that the training scenario you present is sufficient as long as all of the 
provisions of $173.199 are covered. Section 173.199 stipulates that persons who offer and 
transport these packages in commerce must be knowledgeable about the requirements of this 
section. See $ 173.199(e). 

I hope this information satisfies your request. 

Sincerely, , 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 
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RE: Request for Guidance or Interpretation on 49CFR173.199 (Category B Infectious 
Substances) 
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that fit in the definition of Category B lnfectious Substance. As many of these studies 
are multi-center studies, it is not uncommon for our members to be asked to  ship lab 
specimens to  a "central lab" that is contracted by the sponsor of a particular clinical 
trial. 'the usual course of action is to draw the specimen and ship (with or without Dry 
Ice) via commercial couriers such as FedEx, UPS etc. As regulations for Category B 
specimens have seen several drastic changes over the past 7 years, there remains a 
tremendous amount of myth and opinions surrounding the trail?ing requirements to  
perform this task. 

Years ago when these was no "Category B" or "Diagnostic Specimen" designation in the 
HMT, people went through great expense to receive full hazmat training as required by 
49CFR172.700 to ship any biological specimen. Through a series of  events, 
pharmaceutical companies and other clinical trial sponsors gained a heightened 
awaren.ess and required assurance that their research site's staff "certification". 
Although the'laws have changed since then, there are still legacy interpretations and 
ck;kliiti'out there as well as sales pressure from for-profit education prdvide'rs t o  , 

pursue full hazmat training for hazmat "certification". Many of our members do not 
believe that this is necessary and I seek your clarifications so that we may foster a more 
uniform approach to  this issue, in full compliance with the law. The prevailing 
interpretation and proposed training is described in the subsequent paragraphs. I have 
contacted HazMat helpline several times since 49CFR173.199 was rewritten and 
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received agreement with the below interpretation. As our industry always appreciates 
when the FDA puts their guidance in writing, it was suggested that I send this request to  
you so that I may have a formal, written interpretation. 

49CFR172.700 describes the training that a "HazMat" employee must undergo prior to 
undertaking their duties. The regulation states that the employee must be "trained" 
[.702(a)] and "tested" [.702(d)] on the specific requirements (as listed in .704) pertaining 
to hazardous materials. There are also requirements set forth regarding recordkeeping 
of such training, specifically .704(d)(5) stating "Certification that the hazmat employee 
has been trained and tested, as required by this subpart". Finally, the regulations state 
that the employee should receive training every 3 years [.704(c)(2)]. 

While such intense training is required for a person handling Category A lnfectious 
Substances, we read in the regulations pertaining to Category B Infections Substances 
[49CFR173.199(a)] that "Category B infectious substances are excepted from all other 
requirements of this subchapter when offered for transportation or transported in 
accordance with this section". We interpret this as meaning that the requirements of 
49CFR172.700 do not apply when an individual shipping Category B lnfectious 
Substances is trained under .199(e), which only requires that "Each person who offers or 
transports a Category B infectious substance under the provisions of this section must 
know about the requirements of this section". Given that, we interpret this as an 
individual who only packages Category B lnfectious Substances for shipment does not 
need the full "certification" that the hazmat employees shipping Category A substances 
require but, instead, needs to  demonstrate awareness of the content of 49CFR173.199. 
Assuming our prevailing interpretation is correct (that full hazmat training as required 
by 49CFR172.700 is not required for those only shipping Category B lnfectious 
Substances that meet the training requirement of 49CFR173.199(e)), we request an 
opinion on i f  a paper-based self-training module that had the following learning 
objectives would be sufficient to meet the requirements of 49CFR199(e). 

1) The trainee shall be able to differentiate between Category A and Category B 
lnfectious Substances. 

2) The trainee will demonstrate knowledge that the subsequent training is only 
adequate for the packaging and shipping of Category B lnfectious Substances 
and that should they desire to  pack or ship Category A lnfectious Substances, 
they require additional training outside the scope of the module. 

3) The trainee will recall the requirements of 49CFR199(a)-(d). 
4) The trainee will recall the requirements of 49CFR173.217 (for dry ice). 
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We also have 3 other considerations we would like comments on, assuming our 
interpretation is correct. 

1) Although not required to be tested (as in 49CFR172.702(d)), we believe that a 
post-test would be a good suggestion to our members to  deveiop in conjunction 
with the training module. 

2) Although employees are not required to  receive recurring training (as in 
49CFR172.704(~)(2)), we believe that our members should embrace the need for 
recurring training in this area at the same three year interval by policy. 

3) Although recordkeeping is not required by 49CFR199(e), we believe that a 
recordkeeping system should be suggested to our members in the form of 
maintaining the names of the employees trained and their dates of training. This 
may be accomplished by maintaining for each employee a copy of the training 
module attached to  the dated and signed posttest (if applicable). 

On behalf of over 20,000 clinical research professionals in the United States who want 
to do the right thing, I thank you for your attention to this matter so that we may 
protect the safety of others through the compliant transport of Category B lnfectious 
Substances while we pursue medical advances. 

Looking forward, 

David Vulcano 
Chair, ACRP Board of Trustees 
Daytime Phone Number: (615) 268-2638 




