
U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

1200 New Jersey Ave, S.E 
Washington, D.C. 20590 

Carolyn Arms, MT(ASCP) 
Director of Laboratory 
Yakima Regional Medical & Cardiac Center 
Toppenish Community Hospital 
3.10 South 9l" Avenue 
Yakiina, WA 98902 

Reference No. 08-0158 

Dear Ms. Arms: 

This is in response to your e-mail requesting clarification of requirements in the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the transportation of 
infectious substances. Specifically, you ask if a Petri dish containing a Category B infectious 
substance and covered with a lid that is not leak- or sift-proof meets the definition of a 
primary receptacle (packaging) under § 173.199 of the HMR. You also ask if the packaging 
would be considered leak- or sift-proof if it is placed inside another contaiiler that does meet 
this requirement, such as a sealed polyethylene bag. We apologize for the delay in responding 
and any inconvenience this inay have caused. 

A Petri dish covered with a lid that is not leak- or sift-proof does not meet the definition of a 
primary receptacle under § 173.199 of the HMR. The HMR require primary receptacles for 
Category B infectious substances to be leak-proof for liquids and sift-proof for solids. Often 
these types of closure can be achieved by securely attaching a lid to a packaging with wire, 
tape, or ally other positive means, such as a friction closure. See 5 173.199(b)(l) and (c)(l). 
Alternatively, to meet this requirement, a petri dish may be placed in a secoild container, such 
as a sealed polyethylene bag, that is leak-proof if the dish contains liquids and sift-proof if it 
contains solids. In this case, the polyethylene bag is the primary receptacle for purposes of 
the triple packaging requirelneilt in 5 173.199. It is the opinion of this Office that placing the 
Petri dish within the polyethylene bag in a maniler that secures the lid to the dish while the 
packaging is in transportation may facilitate the successful performance of this packaging. 
Primary receptacles must be packed in a secondary packaging in a manner that ensures the 
primary receptacles cannot break, be punctured, or leak their contents under normal 
transportation conditions. The secoildary packaging must be secured in a rigid outer 
packaging with cushioning material that must not become impaired or impair the performance 
of the outer packaging if exposure to the packaging's conteiits occurs. Further, the con~pleted 



package must be designed, constructed, maintained, filled, its contents limited, and each 
container in the packaging closed so that under normal transportation conditions the 
completed package will not permit any release of hazardous material into the environment. 
See 9 173.199(a)(2), (a)(3), and (a)(4). 

I hope this satisfies your request. 

Hattie L. Mitchell 
Chief, Regulatory Review and Reinvention 
Office of Hazardous Materials Standards 



Shipping of petri dishes 

Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

From: Edmonson, Eileen <PHMSA> 

Sent: Tuesday, June 03,2008 7:02 AM 

To: Drakeford, Carolyn <PHMSA> 

Cc: Mitchell, Hattie <PHMSA>; INFOCNTR <PHMSA> 

Subject: FW: Shipping of petri dishes 

From: Arms, Carolyn [mailto:Carolyn.Arms@yakima.hma-corp.com] 
Sent: Friday, May 30, 2008 1:30 PM 
To: INFOCNTR <PHMSA> 
Cc: Gicca, Ron 
Subject: Shipping of petri dishes 

To: US Dept of Transportation 
AlTN: Eileen Edmundson - DOT - (202) 366-8553 

My name is Carolyn Arms and I am the Laboratory Director of a small rural hospital in Washington State. This 
email is in response to a phone conversation between myself and Eileen Admundson of the DOT on Wednesday 
May 28, 2008. 1 called Eileen for a clarification of the regulations regarding shipment of Category B infectious 
substances; specifically shipping inoculated culture media on petri dishes. 

Our laboratory currently plates microbiology cultures onto petri dishes and incubates the cultures until transport to 
a larger hospital in our area. We have been placing the petri dishes into sealed bags, then placing the bags into a 
secondary and tertiary container as directed in the regulations. The Washington State Department of Health 
released an article in their publication "Elaborations" in NovIDec 2007 stating that the petri dish must be 
considered as the "primary" container and is therefore unsuitable for shipment. 

At our small hospital, if we cannot plate our cultures and incubate until transport, we will add up to 24 hours delay 
in diagnostic test results. This will significantly affect our patient care. 

We are asking for a clarification in regard to what may be considered the primary container. Must we consider the 
petri dish as the "primary container" or is it acceptable to meet the intent of the regulation by placing the dishes 
into another container that is leaklsift proof? 

Thank you for your time and consideration. 
Carolyn Arms MT(ASCP) 
Director of Laboratory 
Yakima Regional Medical & Cardiac Center 
Toppenish Community Hospital 
110 So. 9th Ave. 
Yakima, WA 98902 
502 W. 4th Ave. 
Toppenish, WA. 98948 
(509)575-5132 or (509)865-1512 

Confidentiality Notice: This e-mail message, including any attachments, is for the sole use of the intended 
recipient(s) and may contain confidential and privileged information. Any unauthorized review, use, disclosure or 
distribution is prohibited. If you are not the intended recipient, please contact the sender by reply e-mail and 
destroy all copies of the original message. 




