
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, SE 

Pipeline and Hazardous Materials 
Washington, D.C. 20590 

Safety Administration 

MAY 0 5 2010 

Ms. Cherie Walton 
Reactives Management Corporation 
1025 Executive Blvd., Suite 101 
Chesapeake, VA 23320 

Ref. No.: 05-0111R 

Dear Ms. Walton: 

This is a follow up to your April 28, 2005 letter requesting clarification regarding the general 
packaging requirements specified under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
171-180). You asked if it is permissible for a specification combination package (a UN 4G 
fiberboard box with inner metal receptacles), which was tested for liquids, to be filled with a solid 
material as long as the gross mass marked on the packaging is not exceeded. This letter is a 
revision to our original response from June 17,2005. 

The HMR, at § 178.602, require each packaging to be closed in preparation for testing and tests to 
be carried out in the same manner as if prepared for transportation, including inner packagings in 
the case of combination packagings. Therefore, a combination packaging design originally tested 
with inner packagings containing liquids may not be used to package solid materials, as a single 
package or otherwise, without further testing. 

I hope this information is helpful. Should you have any further questions, please contact this office. 

Sincerely, 

~? 

Hattie L. Mitchell, Chief 
Regulatory Review and Reinvention 
Office ofHazardous Materials Standards 
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Sent: Thursday, April 28, 200512:39 PM 


To: INFOCNTR <PHMSA> 05 - {JIll 

Subject: Information Center Comments/Questions 
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Below is the result of your feedba,~k fonn. It was submitted by 

Cherie Walton (reactives@earthlillknet) on Thursday, April 28, 2005 at 12:38:35. 


Email: reactives@earthlink.net 

Name: Cherie Walton 

Category: Shippers-General Requirements for Shipments and Packagings (Sections 173.1 - 173.476)' 

Organization: Reactives Management Corp. 

Street: 1025 Executive Blvd., Suite 101 

City: Chesapeake 

State: Virginia 

Zip Code: 23320 

Phone: 757-436-1033 

Fax: 757-548-2808 

Comments: RE: Combination packaging. 

We have two sizes ofcombination packagings which are intended to hold liquids. Each combination packaging consists of 
inner metal cans (e.g. metal paint CiUlS) with locking rings. These are packed inside a 4GY. 


The markings on the outer 4Gs are as follows: 


4GN9.61S104 USAI+AX4033 


and 


4GN38.51S/05 USAI+AZ4600 


According to I 73.24a(b)(3), which addresses single or composite non-bulk packaging (not combination paekagings), solids 

may be packed in non-bulk packaging which has been tested for liquids. 


Can we use the above 4Gs (since they are marked with an "S") for solids as long as the gross mass in kilograms does not 

exceed the rated capacity of the packaging in liters? 


If so, are we required to pack the solids in the approved inner recepticles (paint cans)? 


Thanks for your help. 


4/28/2005 
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