
PI-99-0102 
5/19/99 
Mr. Philip Sher  
Gas Pipeline Safety Unit 
State of Connecticut  
Department of Public Utility Control 
10 Franklin Square  
New Britain, CT 06051  
 
Dear Mr. Sher:  
 
This responds to your letter of April 5, 1999, asking whether the safety standards in 49 
CFR Part 192 apply to gas pipelines owned and operated by an Indian tribe known as the 
Mashantucket Pequot Tribal Nation (MPTN). The tribe receives gas from a local 
distribution company and transports it to public parts of the reservation and then along a 
public highway to non-public parts of the reservation and to an MFITN hotel located 
outside the reservation.  
 
Pipeline safety standards issued under 49 USC Chapter 601, such as the standards in 49 
CFR Part 192, apply to persons who own or operate pipeline facilities (§ 60118(a)). 
Chapter 601 contains the following definition of “person”: “person”, in addition to its 
meaning under Section 1 of Title 1 (except as to societies), includes a State, a 
municipality, and a trustee, receiver, assignee, or personal representative of a person.” 
And 1 USC § 1 states that the word “person” includes corporations, companies, 
associations, firms, partnerships, societies, and joint stock companies, as well as 
individuals. Because Indian tribes are not among the entities included in the Chapter 601 
definition of “person,” the safety standards in 49 CFR Part 192 do not apply to MPTN, no 
matter if MPTN's facilities are located on or off the reservation or in public or non-public 
parts of the reservation.  
 
However, if an independent contractor that comes under the Chapter 601 definition of 
“person” were to operate MPTN's pipeline facilities, that contractor would have to meet 
all requirements of 49 CFR Part 192 applicable to the MPTN facilities. Part 192 
requirements governing design, construction, initial inspection, and initial testing would 
not apply to facilities in existence when the contractor assumes operating responsibility 
for the facilities. Any new or replacement facilities installed during operation by the 
independent contractor would have to meet those requirements.  
 
I hope this information meets your needs. Please let me know if we can provide any 
further assistance.  
 
Sincerely,  
 
Richard D. Huriaux, P.E. 
Manager, Regulations  
Office of Pipeline Safety 


