
 
PI-98-0102 
 
July 31, 1998 
 
Mr. David A. Hippchen 
Gas Pipeline Safety Section 
West Virginia Public Service Commission 
PO Box 812 
Charleston, WVA 25323 
 
Dear Mr. Hippchen: 
 
This responds to your letter of May 6, 1998, regarding the gas pipeline safety standard on electrical isolation in 49 CFR 
192.467(f).  Our answers to your inquiries are set out below. 
 
Section 192.467(f) reads as follows: "Where a pipeline is located in close proximity to electrical transmission tower 
footings, ground cables or counterpoise, or in other areas where fault currents or unusual risk of lightning may be 
anticipated, it must be provided with protection against damage due to fault currents or lightning, and protective 
measures must also be taken at insulating devices." 
 
Question 1. Is close proximity an absolute distance or some minimum distance at which interference with the 
pipeline corrosion control system or damage to the pipeline coating can be measured or calculated? 

Answer. Considering the purpose of § 192.467(f), "close proximity" means near enough to the listed structures to 
reasonably expect that a lightning strike on the structure might harm the pipeline's corrosion control system. Close 
proximity is not an absolute or minimum distance, and it could vary depending on site conditions. Under § 192.453, the 
distance must be determined by a person qualified in pipeline corrosion control methods. Thus, we have not determined 
whether the distances you listed in situation #2 are within a close proximity of the structures. 

Question 2. Can an operator adopt an absolute distance standard to define close proximity? 

Answer. An absolute distance would be all right as long as a qualified person would reasonably expect that a pipeline 
located outside that distance would not likely be harmed. 

Question 3. What threshold voltage measurement/calculation is reasonable to determine if protective 
measures must be taken? 

Answer. Section 192.467(1) does not specify a threshold voltage in connection with protective measures. This voltage 
would be determined by a person qualified in pipeline corrosion control methods. 

Question 4. What constitutes an electrical transmission line (and thus, tower) for which this section applies? 

Answer. Under § 192.467(f), the term "electrical transmission tower" is used in its ordinary sense to refer to tall 
aboveground steel structures that support cables used to transmit electricity over long distances. The term does not 
include poles that support cables used to distribute electricity throughout a community. 

Question 5. Can this section be read to include protecting the pipeline from induced currents? 

Answer. No, protection is required only against fault currents and lightning. 

I trust you find this information helpful. If we can be of any further assistance, please call me at (202)366-4565. 

Sincerely, 
Richard D. Huriaux, P.E. 
Director, Office of Technology and Standards 
Office of Pipeline Safety 



Public Service Commission Of West Virginia 
201 Brooks Street 
P.O. Box 812 
Charleston, West Virginia 25323 
 
May 6, 1998 
 
U. S. Department of Transportation 
Research and Special Programs Administration  
400 Seventh Street, SW 
Washington, DC 20590 

Gentlemen: 

Several gas transmission pipeline operators have asked our field inspectors for definition or clarification of certain 
provisions of the Code in regard to external corrosion control, electrical isolation. Specifically, the questions 
pertain to Part 192 Section 192.467(f) which provides: 

" Where a pipeline is located in close proximity to electrical transmission tower footings, ground cables or 
counterpoise, or in other areas where fault currents or unusual risk of lightning may be anticipated, it must be 
provided with protection against damage due to fault currents or lightning, and protective measures must also 
be taken at insulating devices." 

Situation 1: 
One of our situations involves a response by a Columbia Gas Transmission engineer during a routine field inspection, in 
which he stated: "There is no pipeline located in close proximity to electrical transmission tower footings, ground cables 
or counterpoise, or in other areas where fault currents may be anticipated, even though (notwithstanding) in several 
instances there are electrical transmission lines crossing or running approximately parallel to the Columbia Gas 
Transmission pipeline, and in several situations induced voltages have been recorded." No recommended violation was 
forwarded to the Eastern Region for this inspection, and I am not aware of any other inspections in which our pipeline 
safety personnel have pursued a violation enforcement action regarding this Code section. We are interested in your 
thoughts or interpretations on the following questions so that we may more thoroughly evaluate an operator's 
performance and compliance with this Code section: 

1. Is close proximity an absolute distance or some minimum distance at which interference with the pipeline corrosion 
control system or damage to the pipeline coating can be measured or calculated? 

2. Can an operator adopt an absolute distance standard to define close proximity? 

3. What threshold voltage measurement/calculation is reasonable to determine if protective measures must be 
taken? 

4. What constitutes an electrical transmission line (and thus, tower) for which this section applies? 

5. Can this section be read to include protecting the pipeline from induced currents? 



Situation 2: 

The relative position of a pipeline with respect to the electrical transmission tower footings is as follows: 

  System      Distance from structure 
1. 2300 V Wheeling Electric power line   TIE Rt. 55' to pole (structure) 
2. 2300V WE power line    TIE Rt. 40' to pole (structure) 
3. Wheatley power line    TIE Rt. 123' to power pole (structure) 
4. 66000V WE power line    TIE Rt. 200' to steel power tower 
5. 32000V WE power line    TIE Rt. 61' to steel power tower 
6. 25000V WE power line    TIE Rt. 74' to steel power tower 

 
How do you determine, test, or calculate "close proximity" for the above examples? 

Your consideration of these issues is greatly appreciated. If you need further information please let me know. 

Sincerely, 
David A. Hippchen, PE 
Transportation Division 
Gas Pipeline Safety Section 


