Office of Drug Enforcement and Program Compliance
49 CFR Part 40 Interpretation

Questions: Is there such a thing as an MRO management company or does the law
specify that a single certified MRO review each lab result from tested employees and
personally transmit the test results to the specific employer? Does the law require that
the owner of an MRO management company be a physician? Do negative test results
have to be handled by a physician MRO, or can the results be handled by the MRO
management company administrators?

Response: Section 40.3 defines an MRO to be "A licensed physician (medical doctor
or doctor of osteopathy) responsible for receiving laboratory results generated by an
employer's drug testing program...", and Section 40.29(g) states that "The MRO shall
report whether the test is positive or negative...".

While 49 CFR Part 40 makes no mention of an "MRO management company" the
regulations do address the role of the consortium and third party administrator (C/TPA).
The rules do not permit the C/TPA to receive drug testing results directly from either
the laboratory or from the MRO. The laboratory results are reported directly to the
MRO, and the MRO results are reported directly to the employer.

Section 40.33(a) states "...A positive test result does not automatically identify an
employee/applicant as having used drugs in violation of a DOT agency
regulation...review shall be performed by the Medical Review Officer (MRO) prior to the
transmission of the results to employer administrative officials. The MRO review shall
include review of the chain of custody to ensure that it is complete and sufficient on its
face... The duties of the MRO with respect to negative results are purely administrative.”

Through interpretation of this section, the Department has permitted the administrative
review to be conducted by staff persons working under the direct supervision of the
MRO. While allowing this delegation of MRO responsibility, the Department never
intended nor can it condone a practice which allows for MROs to appoint outside
"agents" to perform this review. The MRO should have direct supervisory relationship
with the reviewer and not simply have access to the "process" of the administrative
review. Conversely, a C/TPA cannot contract for the MRO to only review positive drug
test results leaving the review or processing of negatives to the consortium or third
party administrator.
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