
PI-92-0104 
 
June 29, 1992 
 
 
 
Mr. Ronald J. Boes 
Manager of Gas Systems 
Standards & Procedures 
Indiana Gas Company 
1630 North Meridian Street 
Indianapolis, IN  46202-1496 
 
Dear Mr. Boes: 
 
This responds to your letter of April 17, 1992, to Mr. Richard Sanders of the Transportation 
Safety Institute in which you ask if the 3/8" external line on the Sprague CL34-2 IMR regulator is 
a "static or control line" as set forth in Section 192.197. 
 
The "static or control line" in Section 192.197(a)(6) is a line that runs from the regulator to the 
downstream side of the regulator used to communicate that pressure to the regulator.  The 3/8" 
external tubing on the Sprague CL34-2 IMR is not a static or control line, but a supply line 
supplying high pressure gas from the inlet side of the regulator to the  pilot to establish the set 
point; i.e., the outlet pressure of the regulator. 
 
I trust that this has adequately responded to your question. 
 
      Sincerely, 
 
 
 
      Cesar De Leon 
      Director 
      Regulatory Programs 
      Office of Pipeline Safety 



Mr. Richard E. Sanders 
Manager, Pipeline Safety Division 
Transportation safety institute 
6500 S. MacArthur Blvd. 
Oklahoma City, OK 73125 
 
Dear Mr. Sanders: 
 
I am seeking information regarding the appropriateness of using the Sprague CL34-2IMR 
(Internal Monitor) regulator on meter sets without any “other pressure limiting device”. 
 
My deliemma is an interpretation of CFR 192.197(6).  “A self-contained service regulator with 
no external static or control lines” and a lack of definition of “external static or contol lines”. 
 
The manufacturer of the CL34-2IMR insists, both in their printed literature and verbally, that 
their unit complies with 192.197.  However, the unit (picture attached) does have an external 
line, 3/8” tubing that loads or controls the pilot regulator. 
 
CFT 192.3 Definitions does not include a definition of “static or control lines’ nor can I locate 
any other definition for control lines within CFR 192.  192.203 gives specific guidelines as to the 
design of control lines without providing a definition.  The “GPTC Guide of Gas Transmission 
and Distribution Piping Systems” indicates “Control piping is pipe, hydraulically operated 
control apparatus”. 
 
If I accept the definition from the GPTC Guide, the regulator in question could not be used on a 
meter set without some form of external relief.  The manufacturer’s assertion, I believe, is based 
on the assumption that “control line” refers to a connection downstream. 
 
I would appreciate your opinion and /or any knowledge you might have on a past ruling or 
interpretation by DOT that shed light on this subject. 
 
Sincerely, 
Ronald J. Boes 
Manager of Gas System 
Standards & Procedures 
Indiana Gas Company, 
Indianapolis, Indiana 
(317) 321-0575 


