
PI-75-0112 
 
November 3, 1975 
 
Mr. Lance Jay Robbins 
Cox, Castle, Nicholson & Weekes  
1800 Century Park East 
Suite 200 
Los Angeles, California 90067 

Dear Mr. Robbins: 

This responds to your letter of October 23, 1975, concerning gas distribution systems in mobile home parks. 

Enclosed is a copy of the letter dated December 17, 1970, which you requested.  Also enclosed is a copy of a more 
recent interpretation by the Office of Pipeline Safety Operations concerning distribution of gas to mobile home parks. 

Thank you for your interest in pipeline safety. 

Sincerely, 
SIGNED 
Cesar DeLeon 
Acting Director 
Office of Pipeline  
Safety Operations 



December 17, 1970 
 
Mr. Ray M. Kightlinger 
Chief, Gas Department 
The Public Service Commission  
P.O. Drawer 11649 
Columbia, South Carolina 29211 
 
Dear Mr. Kightlinger: 

This is in reply to your letter of November 20, 1970, concerning the applicability of 49 CFR, Parts 191 and 192, in two 
situations: 
 
1. To a housing authority distribution system with a master meter and without individual customer meters. 
2. To the pipe on a farm tap from a meter located at a transmission line to a regulator at the customer’s building 
which reduces the pressure to that required for the utilization equipment. 
 
In answer to your first question, this office considers the mains and service lines downstream from the master meter to 
be a distribution system that is subject to the Natural Gas Pipeline Safety Act.  The master meter is analogous to a meter 
at the city gate, where there are no separate meters for individual users in the distribution system downstream from the 
meter at the city gate, and a flat rate is charged.  The municipality, in the case of the low-cost housing complex, or the 
landlord, in the case of the mobile home park, is an operator under our regulations.  Section 192.3 of the new Federal 
minimum safety standards defines “Operator” as a person (including a municipality) who engages in the transportation 
of gas. 
 
In answer to your second question, because the definition of the term “service line”, 49 CFR, Part 192 extends only to 
the customer meter set assembly.  Piping downstream of the meter is not covered by the regulation, though we believe 
the operator has an obligation to supply gas only to safe pipe and components.  The service regulator, though not a part 
of the meter set assembly much meet the requirements for such devices established by 49 CFR, part 192. 
 
A State agency may adopt additional or more stringent standards or cover areas not covered by Part 192, pursuant to 
Section 3 (b) of the Natural Gas Pipeline Safety Act of 1968. 
 
We hope this answers your question; if you have any further questions, do not hesitate to ask. 
 
Sincerely, 
SIGNED 
Joseph C. Caldwell 
Director, Acting 
Office of Pipeline Safety 



March 19, 1975 
 
Mr. P. H. Reardon, Manager 
Gas Operations and Maintenance 
New Jersey Natural Gas Company 
601 Bangs Avenue 
Asbury Park, New Jersey 07712 
 
Dear Mr. Reardon: 

This responds to your letter of February 25, 1975, referring to a statement in this Office's Advisory Bulletin No. 75-1 
(January, 1975) which reads: 

“Where a public housing authority purchases gas from a public utility and then sells and distributes the gas through its 
own mains and service lines to customers who may or may not be metered, the housing authority is the operator of a 
gas distribution system and is subject to the requirements of 49 CFR Part 192. 

In this regard, you ask whether a public housing authority that does not charge an identifiable fee for gas delivered to 
tenants but instead receives payment for the gas as part of the rent money is selling gas to tenants and consequently 
subject to 49 CFR Part 192. 

As to the first part of your question, we believe the housing authority is selling gas to tenants. If, as it appears, the 
housing authority agrees to furnish gas to tenants and receives compensation for the service by receipt of rent, a sale of 
gas occurs. An allocation of rent for the service or other identifiable charge is not necessary to show a sale of gas. 

As to the second part of your question regarding the consequence of the sale, the jurisdiction of Part 192 over a person 
in not determined by whether the person is selling gas. Rather, it is determined by whether the person owns or operates 
gas pipeline facilities used to transport gas in commerce.  The sale of gas is relevant, but only to indicate that the 
transportation involved is subject to Part 192.  The transportation of gas subject to Part 192 ends when ownership of the 
gas is transferred to an ultimate consumer, normally by sale and delivery to the consumer. 

In the example quoted from Advisory Bulletin 75-1, the housing authority is transporting gas to others for consumption 
through its own pipelines.  The sale of gas indicates that the transportation is in commerce and subject to Part 192.  The 
fact that the housing authority owns and operates the pipelines involved in the transportation, not its sale of the gas, 
subjects it to the jurisdiction of Part 192. 
 
We appreciate your interest in pipeline safety. 
 
Sincerely, 
Original signed by: 
Joseph C. Caldwell 
Director 
Office of Pipeline safety 

  



Cox, Castle, Nicholson & Weeks 
1800 Century Park East 
Suite 200 
Los Angeles, California 90067 
 
October 23, 1975 
 
Mr. Joseph C. Caldwell, Director  
Office of Pipeline Safety 
Office of the Secretary of Transportation 
Washington, D.C. 20590 

Re: Applicability of Natural Gas 
Pipeline Safety Act to 
Mastermetered Mobilehome Parks 

Dear Sir: 

I have been informed that on December 18, 1970, the Office of Pipeline Safety issued a letter concerning natural 
gas distribution systems in mobilehome parks and municipal housing projects for which there is a single master meter 
for all of the occupants therein. Reportedly, this letter set forth the Office of Pipeline Safety's position that the mains 
and service lines to the tenants in such complexes are subject to the provisions of 49 C.F.R., Parts 191 and 192, and that 
the Housing Authority or mobilehome park landlord is an operator within the meaning of such Parts. 

I would appreciate your furnishing me a copy of such letter and any update or explanation of the Office of 
Pipeline Safety's position as reported to me. 

Your prompt attention in this matter will be most appreciated. 

Very truly yours, 
Lance Jay Robbins 


