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PI-73-0109 
 
06-01-73 
 
Mr. William C. Doll 
Corrosion Associates, Inc 
Box 303 
Westminster, Colorado  80030 
 
Dear Mr. Doll: 
 
In our letter of February 5, 1973, we advised that the answer to your inquiry concerning 
responsibility for certain gas pipelines would depend on the revised definition of "service line" 
when it became effective.  You had asked " who is responsible for the cathodic protection on a 
gas line after the line goes into the meter and back into the ground?" 
 
The revised definition of "service line," published as Amendment 192-13 to Part 192, Title 49 of 
this Code of Federal Regulations (38 R.R. 9083), became effective May 10, 1973.  The new 
definition reads as follows: 
 
 "Service line" means distribution line that transports gas from a common source of supply 

to (1) a customer meter or the connection to a customer's piping, whichever is farther 
downstream, or (2) the connection to a customer's piping if there is no customer meter, 

 
A customer meter is the meter that measures the transfer of gas from an operator to a consumer. 
 
Under the definitions of Part 192, an operator is a person who engages in the transportation of 
gas.  The transportation of gas is regulated to the downstream end of the distribution system.  
Since a distribution system normally ends in a service line, the operator is the person responsible 
that a service line meets all applicable regulations. 
 
Your question does not describe any particular situation so we assume you are referring to a 
usual case such as an individual customer meter serving a residential home. 
 
Consistent with the new definition of "service line," if piping downstream of the meter is owned 
by the customer, such piping is not included within the definition and, therefore, is not covered 
by the regulations.  In such case, the service line extending down to and including the meter is 
the responsibility of the operator.  On the other hand, if any of the piping downstream of the 
meter is owned by the operator, such piping, down to the point where it connects to the 
customer's piping, is a service line and the operator is responsible for compliance with the 
applicable regulations including the cathodic protection requirements. 
 
 
I trust this answers your question.  If we may be of further assistance, please call on us. 
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      Sincerely, 
 
 
 
      Joseph C. Caldwell 
      Director 
      Office of Pipeline Safety 
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Feb 5 1973 
 
Mr. William C. Doll 
Corrosion Associates, Inc. 
Box 303 
Westminster, Colorado  80030 
 
Dear Mr. Doll: 
 
This will acknowledge receipt of your letter of January 18, 1973, asking "Who is responsible for 
the cathodic protection on a gas line after the line goes into the meter and back into the ground?" 
 
Since your question is not directed to a particular situation, the answer in certain cases will 
depend on what is included within the definition of "service line" as set forth in section 192.3 of 
the Federal pipeline safety standards.  The Office of Pipeline Safety expects to issue in the near 
future a revised definition of "service line."  We would, therefore, prefer to answer your inquiry 
consistent with the revised definition when it becomes effective. 
 
If you have a question with regard to a specific situation, we will be pleased to respond. 
 
 Sincerely,                
 
 
 
 
 Joseph C. Caldwell        
 Director                  
 Office of Pipeline Safety  


