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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Mr. Kevin M. Greene SEP 2 7 016
Senior Dangerous Goods Consultant

DuPont Corporate Center for Safety, Health,

and Environment (SHE)

974 Centre Road

Wilmington, DE 19805

Reference No. 16-0136
Dear Mr. Greene:

This letter is in response to your August 11, 2016, letter and email requesting clarification of
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the
definition of a “hazmat employee” in § 171.8. Specifically, you seek confirmation that your
company’s Systems Applications and Products/Environmental Health and Safety (SAP/EHS)
Software Program Coordinators are not considered hazmat employees under the HMR and,
therefore, are not required to receive hazmat training.

You state that your company’s SAP/EHS Coordinators are only responsible for data entry and
do not make decisions pertaining to the classification or description of hazard materials.
According to your letter, they receive information from company employees who are hazmat
trained in conformance with 49 CFR Part 172, Subpart H, and who classify and describe the
hazard materials. You state the SAP/EHS Coordinators then transcribe and input this
information about your company’s hazardous materials shipments into a corporate shipping
papetr/Safety Data Sheet (SDS) database in a manner that allows it to appear on outbound
shipping documents, SDSs, or other corporate documents.

Your understanding is correct. A “hazmat employee” is a person who is employed by a
hazmat employer or is self-employed and who, in the course of employment, “directly affects
hazardous materials transportation safety” (see § 171.8). If your company’s SAP/EHS
Coordinators merely input data (e.g., proper shipping names, classification, authorized
packagings) provided to them by a trained hazmat employee of your company, then they are
not considered hazmat employees and are not subject to the training requirements in 49 CFR
Part 172, Subpart H. However, if they make determinations concerning regulatory
requirements applicable to the hazardous materials to be shipped as part of the performance of
their duties, then the SAP/EHS Coordinators are considered hazmat employees and must be
hazmat trained.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

A _

-

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: Rivera, Jordan CTR (PHMSA)

Sent: Friday, August 12, 2016 5:50 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request Clarification - HazMat Training
Attachments: DOT_Clarification_Training_11Aug2016_KMG.pdf

Hi Shante/Alice,

Please submit this as a formal letter of interpretation. Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jordan

From: Greene, Kevin M [mailto: KEVIN.M.GREENE@dunont.com]
Sent: Thursday, August 11, 2016 3:11 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Request Clarification - HazMat Training

Dear Mr. Betts: .

I am requesting an interpretation relative as to if our “SAP/EHS Coordinator” meet the definition of a “HazMat
Employee” as defined in 49 CFR Part §171.8, and subsequently are subject to the training requirements in Subpart H of
Part 172.

Please see attached PDF file for details regarding my letter of clarification.
Thank you,

Kevin M. Greene

Sr. Consultant Hazardous Materials / DOT Advocacy

Center for Safety, Health, and Environment (SHE) and Operational Excellence (OE)
SHE Systems Team

251.591.6803 (Primary)

251.679.5330 (Secondary)

This communication is for use by the intended recipient and contains information that may be Privileged,
confidential or copyrighted under applicable law. If you are not the intended re01plent you are hereby formally
notified that any use, copying or distribution of this e-mail,in whole or in part, is strictly prohibited. Please
notify the sender by return e-mail and delete this e-mail from your system. Unless explicitly and conspicuously
designated as "E-Contract Intended", this e-mail does not constitute a contract offer, a contract amendment, or
an acceptance of a contract offer. This e-mail does not constitute a consent to the use of sender's contact
information for direct marketing purposes or for transfers of data to third parties.
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Kevin M. Greene

DuPont Corporate SHE

Sr. Dangerous Goods Consultant
974 Centre Road

Wilmington, DE 19805
Telephone 251.591.6903

Kevin M ur@ezee@i}g Pont.com

11 August 2016

Mr. Charles Betts
Director, Standards and Rulemaking Division, PHH-10

Pipeline and Hazardous Materials Safety Admmlstratlon

U.S. Department of Transportation
1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, D.C. 20590

Dear Mr. Betts:

| am requesting an interpretation relative as to if our “SAP/EHS Coordinator” meet the definition
of a “HazMat Employee” as defined in 49 CFR Part §171.8, and subsequently are subject to the
training requirements in Subpart H of Part 172.

in DuPont we have hazmat employees that are subject to the training requirements in Subpart H
of Part §172. These hazmat employees are trained and qualified under the HMR to determine
the UN/ID number, proper shipping name, hazard class, packing group, and any additional
descriptions (e.g., Marine poliutant, hazardous substance, etc.). This information is documented
on an internal company form known as a “U.S. Transportation Classification Protocol”.

The trained and qualified hazmat employee forwards the “U.S. Transportation Classification
Protocol” to our “SAP/EHS Coordinator” who is essentially responsible for data entry only and
their only function is to transcribe the hazardous materials basic description plus any additional
information provided by our hazmat employee into our corporate shipping paper/SDS database
that will allow this information to subsequently appear on the outbound shipping document,
Safety Data Sheet, or other corporate documentation. The SAP/EHS Coordinator is not
responsible for determining hazard classification, proper shipping descriptions, packaging, or
any other HM function covered by the HMR.

| am requesting confirmation of our opinion that our SAP/EHS Coordinator is not considered a
‘HazMat Employee” as defined in 49 CFR Part §171.8 of the HMR and would subsequently not’
be required to receive Hazmat training.



If you have any questions or need additional information, please do not hesitate to contact me.

Sincerely,

Kevin M. Greene
Sr. Dangerous Goods Consultant



