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Reference No. 16-0122
Dear Mr. Vitollo:

"Thank you for your inquiry of July 8, 2016 regarding the appearance of Globally Harmonized
System for the Classification and Labelling of Chemicals (GHS) pictograms on transport
packagings, such as portable tanks. In your correspondence, you note that we indicated under
a previous interpretation (13-0038) that the appearance of such pictograms did not constitute a
violation of the U.S. Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 100-1 80), as
labels conforming to the GHS (see 49 CFR § 172.401(c)) are specifically authorized. As such,
the display of a label not required by DOT but consistent with the GHS, while not required in
transportation or storage incidental thereto, is not a violation of the HMR. This includes
packages meeting the definition of a “bulk package” as defined by the HMR.

Subsequent to the issuance of interpretation letter 13-0038 the provisions of the GHS were
amended to specify that “in transport, a GHS pictogram not required by the UN Model
Regulations on the Transport of Dangerous Goods Model Regulations should only appear as
part of a complete GHS label (see 1.4.10.5.4.1) and not independently.” See GHS Rev. 6,
1.4.10.4.4. This amendment to the GHS is consistent with OSHA’s Hazard Communication
Standard (HCS), 29 CFR § 1910.1200. The provisions of 49 CFR § 172.401(c) apply only to
labeling in accordance with the GHS, and subsequently in accordance with OSHA 29 CFR

§ 1910.1200(%).

Based on this recent clarification to the provisions of the GHS, we are updating our response
in interpretation letter 13-0038. We note that the examples provided in the incoming letter
included GHS pictograms visible in transportation and not displayed as a part of a complete



GHS label. Such display would not meet the provisions of § 172.401(c)(5) and would
therefore be subject to § 172.401(b) which prohibits “any marking or label which by its color,

“design, or shape could be confused with or conflict with a label prescribed by” the HMR.
We appreciate you bringing this matter to our attention and hope this information is helpful. .

Sincerely,

Duane A. Pfund .
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA) Aonbel. Sppefiialiors

From: Wiener, Aaron (PHMSA) I Lﬁ O I Q\ E

Sent: Wednesday, July 13, 2016 12:01 PM

To: Dodd, Alice (PHMSA); Goodaii, Shante CTR (PHMSA)

Cc: Kelley, Shane (PHMSA)

Subject: FW: ACTION: Question from The Journal of HazMat Transportation - Response Due July
25

Attachments: QuestionforPHMSA_HazCom.docx

Importance: High

Alice, Shante,

Can you please add this request as a formal interp and assign to me.
Thanks

Aaron

From: Kelley, Shane (PHMSA)

Sent: Wednesday, July 13, 2016 10:23 AM

To: Wiener, Aaron (PHMSA)

Cc: Pfund, Duane (PHMSA); Webb, Steven (PHMSA)

Subject: FW: ACTION: Question from The Journal of HazMat Transportation - Response Due July 25
Importance: High

Hi Aaron,

I've drafted a response (see attached), can you help me identify the 29 CFR reference Duane mentions? | left
placeholders in the attached.

While Duane reviews and we finalize this response, can you please help us obtain a reference number today for this
incoming and format as an interp? We are trying to move this back out ASAP at the request of our execs as the IPs are
pinging them daily on this overall issue.

Thanks!

From: Pfund, Duane (PHMSA)

Sent: Tuesday, July 12, 2016 9:25 AM

To: Kelley, Shane (PHMSA); Webb, Steven (PHMSA); Leary, Kevin (PHMSA)

Subject: FW: ACTION: Question from The Journal of HazMat Transportation - Response Due July 25
Importance: High ’

I'd like to draft an interp letter on this asap. Basically, that the HMR allows for OSHA/GHS labeling as not being a
prohibited labeling, but that it has to be in accordance with 29 CFR and GHS. Specifically, that the elements should be in
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proportion to the label as a whole. We can mention our updated interp is a result of clarifications incorporated into the
latest version of GHS and it’s consistent with the Appendix in 29 CFR (I forget the exact reference) — | believe this point is
not specifically mentioned in 29 CFR, but it’s still relevant.

Who can draft this in the next couple of days??? Happy to meet to discuss.

From: Delcambre, Gordon (PHMSA)

Sent: Monday, July 11, 2016 12:19 PM

To: Betts, Charles (PHMSA); Pfund, Duane (PHMSA); Antonielli, Jennifer (PHMSA); Kelley, Shane (PHMSA)

Cc: Schoonover, William (PHMSA); Meidl, Rachel (PHMSA); Gilliard, Artealia (PHMSA); Klinger, Patricia (PHMSA)
Subject: ACTION: Question from The Journal of HazMat Transportation - Response Due July 25

Importance: High

Charles & International Team,

Editor Vince Vitollo passed along the attached question about GHS hazard communication. 1 need your help with
providing a draft response that addresses his specific question about a recent HM interpretation letter.

Vince identified a Monday, July 25 deadline.
Looking forward to your input.

Joe

From: Delcambre, Gordon (PHMSA)

Sent: Monday, July 11, 2016 12:13 PM

To: Vincent Vitollo

Cc: PHMSA Public Affairs

Subject: RE: Question from The Journal of HazMat Transportation
Importance: High

Vince,

Thanks for passing me your question and identifying your deadline. We will work with our Hazmat Safety Office and get
you a response soanest.

Regards,
Joe

Gordon "Joe" Delcambre Jr

Public Affairs Specialist

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
1200 New Jersey Avenue, SE, E27-324

Washington, DC 20590

{202} 493-0730 wk

(202) 579-1364 cell

From: Vincent Vitollo [mailto:vvitollo@hazmatship.com]
Sent: Friday, July 08, 2016 4:56 PM
To: Delcambre, Gordon (PHMSA)




Cc: Schoonover, William (PHMSA)
Subject: Question from The Journal of HazMat Transportation

Joe,

Attached is a question that we are requesting be addressed by PHMSA regarding its work and progress with
OSHA in resolving certain hazcom issues. We also are making an inquiry regarding a specific letter of
interpretation relative to this area. Qur question is attached.

Would you kindly advise as to when you may be able to provide a response. We were hoping to possible
publish something on this topic in our next issue, athough our deadline may be a little tight: July 25.

Thank you. Ilook forward to hear from you.
Regards,

Vincent Vitollo

The Journal of HazMat Transportation
President & Publisher

PRI International, Inc.

(877) 429-7447

www.hazmatship.com

Compliance - Security - Safety
For All Modes of Transportation



The Journal of HazMat Transportation™

July 8, 2016
Question for the PHMSA

We understand that PHMSA is working with OSHA to resolve hazard communication concerns
regarding the potential confusion that may result from the display of OSHA hazcom elements
on a transportation package in a situation involving an emergency response to a transportation

incident. Can you update us on where you are in terms of working with OSHA and what
PHMSA’s objectives for this effort are?

PHMSA issued an interpretation letter (see interpretation letter #13-0038) which allows the
appearance of GHS pictograms the size of placards on transport packagings such as portable
tanks. This interpretation letter appears contrary to a new GHS which states:

“In transport, a GHS pictogram not required by the UN Model Regulations on the
Transport of Dangerous Goods Model Regulations should only appear as part of a
complete GHS label (see 1.4.10.5.4.1) and not independently.”

Does PHMSA agree that the interpretation letter is contrary to the new GHS text or does
PHMSA still maintain that its earlier interpretation is still valid, particularly considering that
both PHMSA and OSHA supported the GHS clarification? Are there any plans to reconsider the
interpretation letter?



