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U.S. Department . 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline-and Hazardous
Materials Safety

Administration AUG 2 2 2016

Ms. Amanda Hammon

Product Safety Representative
1144 East Newport Center Drive
Deerfield Beach, FL 33442

Reference No. 16-0104

Dear Ms. Hammon:

This letter is in response to your June 9, 2016, email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to voluntary information
describing a hazardous material on shipping papers and package markings. We have
paraphrased and answered your questions as follows:

QL.

Al.

Q2.

A2.

You ask whether materials properly classified as identification number “UN1133” may
be described with both “Adhesives” and “Adhesives, containing a flammable liguid” as
the proper shipping name for the purposes of shipping papers and package markings.

The answer is yes. In accordance with § 172.101(c)(2), “Punctuation marks and words
in italics are not part of the proper shipping name, but may be used in addition to the
proper shipping name.” For UN1133, the Hazardous Materials Table (HMT) lists the
name “Adhesives” in Roman type as the proper shipping name. The phrase “containing
flammable liquid” is in italics and, therefore, may be permissively included as part of the

proper shipping name on shipping papers and package markings in accordance with part
172 subparts C and D, respectively.

You ask whether a technical name may be provided on a shipping paper or package

marking in between the proper shipping name and hazard class for HMT entries that do
not include a “G” in Column 1.

The answer is yes. Many entries in the HMT do not include a “G” in Column 1 and are
not otherwise required to include a technical name on a shipping paper under

§ 172.203(k). However, a shipper may voluntarily include a technical name on a
shipping paper following the basic description or in parenthesis between the proper
shipping name and hazard class (see § 172.202(d)).

Section 172.301(b) requires non-bulk packages containing a hazardous material, subject
to the provisions of § 172.203(k), to be marked with the technical name. This section
prohibits packages containing materials in Division 6.2 from displaying the technical



name on the outside of the package. The HMR do not otherwise prohibit technical
names from being displayed on the outside of the package.

Q3. You ask whether the hazard class and packing group may be displayed on the outer

package following the identification number and proper shipping name in a location near
the hazard class label.

A3.  The answer is yes. The HMR do not prohibit additional information from being
displayed on the outer packaging after the information required by part 172 subpart D,
provided the information properly describes the material.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

g
T. Glenn Foster |
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch

Standards and Rulemaking Division



" Goodall, Shante CTR (PHMSA)

From: Rivera, Jordan CTR (PHMSA)

Sent: Tuesday, June 14, 2016 10:10 AM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: WRITTEN RESPONSE REQUIRED

Hi Shante/Alice,
Please submit this as a letter of interpretation. Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jordan

From: Hammon, Amanda [mailto: AHammon@mapei.com]
Sent: Tuesday, June 14, 2016 7:41 AM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: RE: WRITTEN RESPONSE REQUIRED

Jordan,

Thank you for submitting my formal request.
AMANDA HAMMON

1144 EAST NEWPORT CENTER DRIVE
DEERFIELD BEACH, FLORIDA 33442

Regards,

Amanda Hammon

From: INFOCNTR (PHMSA) [mailto:INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov]
Sent: Monday, June 13, 2016 4:46 PM

To: Hammon, Amanda

Subject: RE: WRITTEN RESPONSE REQUIRED

Dear Amanda,

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the hazardous materials regulations (49
CFR Parts 171-180). The hazardous materials regulations are available at the following URL:

http://phmsa.dot.gov/resgulations

in order for your request to be submitted, you must respond to this email with a mailing address.

Typically, written letters of interpretation are responded to at minimum of approximately 8 weeks from when they are
received by the Office of Hazardous Materials Standards. However, delivery time of a written interpretation can vary
markedly based on topic complexity and the backlog of letters to be completed.



Sincerely,

Jordan, Hazardous Materials Specialist

An e-mail response from this office is considered informal guidance. Formal guidance may be requested in accordance
with 49 CFR 105.20. http://phmsa.dot.gov/hazmat/regs/interps

From: Hammon, Amanda [mailto:AHammon@mapei.com]

Sent: Monday, June 13, 2016 2:01 PM
To: PHMSA HM InfoCenter
Subject: WRITTEN RESPONSE REQUIRED

| greatly appreciate the help and phone calls regarding my questions below, however | need an answer in writing.
Thanks,

Amanda Hammon

From: Hammon, Amanda

Sent: Thursday, June 09, 2016 9:28 AM

To: 'phmsa.hm-infocenter@dot.gov'

Subject: Additonal Information On HazMat Packaging

To Whom It May Concern,

First off, what are the acceptable proper shipping name(s) for UN1133; Adhesives containing a flammable liquid. s
UN1133; Adhesives, UN1133; Adhesives containing a flammable liquid, or both correct proper shipping names? This
proper shipping name will be included on the shipping papers as well as on the outer packaging, next to the hazard class
label.

Secondly, is it prohibited to include technical names in between the proper shipping name and the hazard class for
hazardous material descriptions and proper shipping names that do not contain a G in column 1 of 172.101 Hazardous
Materials Table? These technical names wouid accurately describe the substances triggering the classification and would
be included on the shipping papers as well as on the outer packaging, next to the hazard class label.

Finally, is it prohibited to include the hazard class and packing group on the outer packaging where it would follow the
UN number and proper shipping name, and also be located next to the hazard class label?

| would greatly appreciate the response to the questions above be communicated via email so that | may report back to
upper management and document appropriately. Thank you so much.

Regards,
Amanda Hammon

Amanda Hammon - Product Safety Representative | Research & Development
T. 954-246-8542 | M. 954-478-5215
email ahammon@mapei.com

NOTICE: This communication, including any attachment, contains information that is confidential and that may also be legally privileged, and is intended only for the exclusive use of the
individual named as the recipient. If the reader of this message is not the intended recipient, you have received this transmission in error and any review, dissemination, distribution or
copying of this communication or any attachment to this transmission is strictly prohibited. If you have received this transmission in error, please immediately notify the sender by reply e-
mail and destroy all copies of the original message or contact me by phone. Thank you.



