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Dear Mr. Swegheimer: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your March 18, 2016 email requesting clarification of the Hazardous Materials 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the requalification and maintenance of 
cargo tanks. In your email, you describe a Specification DOT 407 cargo tank equipped with 
vapor recovery equipment that is transporting "UN3295, Hydrocarbons, liquid, n.o.s." Your 
questions are paraphrased and answered as follows: 

Ql. Are all specification cargo tanks equipped with vapor recovery equipment allowed to 
use the EPA Method 27 leak test? 

Al. No. Only cargo tanks used to transport petroleum distillate fuels (defined in the test as a 
petroleum distillate or petroleum distillate/alcohol blend having a Reid vapor pressure of 
27.6 kilopascals or greater which is used as a fuel for internal combustion engines) that 
are equipped with vapor collection equipment may be leak tested in accordance with the 
Environmental Protection Agency (EPA) "Method 2 7-Determination of Vapor 
Tightness of Gasoline Delivery Tank Using Pressure-Vacuum Test," as set forth in 
Appendix A to 40 CFR part 60. 

Q2. If a cargo tank with vapor collection equipment that has been tested in accordance with 
EPA Method 27 transports gasoline one time, is it authorized to carry other hazardous 
materials without being retested in accordance with§ 180.407(h)(l)? 

A2. No. The authorization to perform the leak test in accordance with EPA Method 27 is 
only for cargo tanks that are in dedicated service for the transportation of petroleum 
distillate fuel. 

Q3. If a cargo tank is not operated in petroleum distillate fuel service but is equipped with 
vapor recovery equipment, is the vapor recovery equipment subject to the requirements 
in Part 180, Subpart E of the HMR? 



A3. The qualification and maintenance requirements in Part 180, Subpart E of the HMR 
apply to all specification cargo tanks. To be considered an authorized specification 
packaging, all applicable requirements in Part 180, Subpart E must be met for the 
particuiar cargo tank in question. However, there are no specific qualification and 
maintenance requirements o.r retesting requirements specific to vapor collection 
equipment, as it is not included in any cargo tank specification. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, . .;ifL··"/,,. 
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Dirk er Kin~n 
Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: Betts, Charles (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Friday, March 18, 2016 11:49 AM 
Hazmat Interps 

Subject: FW: Guidance request 

Importance: ·High 

Please log and assign to a specialist for response. 

From: ronald.swegheimer@puc.state.oh.us [mailto:ronald.swegheimer@puc.state.oh.us] 
Sent: Friday, March 18, 2016 11:11 AM 
To: Betts, Charles (PHMSA) 
Subject: Guidance request 

March 18, 2016 

Mr. Charles Betts, PHH-10 
Office of Standards and Rule making 
U.S. Department of Transportation 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Re: Transportation of UN 3295, Hydrocarbons liquid n.o.s, 3, PG I in a DOT-407 cargo tank equipped 
with vapor recovery 

Dear Mr. Betts: 

I am requesting a written interpretation on the transportation requirements under the Hazardous Materials 
Regulations (HMR 49 CFR Parts 171-180). Specifically, clarification on the acceptability of using an Environmental 
Protection Agency Method 27 alternative leak test on a DOT 407 cargo tank equipped with vapor collection equipment. 

A carrier using a DOT 407 cargo tank for the transportation of, UN3295, Hydrocarbons, liquid, NOS, 3, PGI, RQ 
(Hexane) has indicated to our Agency that the EPA Method 27 leakage test is acceptable since the cargo tank is 
equipped with a vapor recovery system. This was in response to a roadside vehicle inspection on January 14, 2016 citing 
the carrier for an improper leakage test. 

The carrier contends to our agency that this test is acceptable for the above material because "the Method 27 K­
EPA leakage test supersedes the K test based on the fact Method 27 K-EPA leakage test is required for vapor recovery 
system trailers. They are both the same leakage test but Method 27 K-EPA requires more." 

In considering this, I reviewed the EPA Method 27 test procedures and the leakage test procedures in 49 CFR 
Part 180.407(h). According to my findings the EPA Method 27 test is performed at a much lower pressure and allows 
leakage versus the pressure of 80% of the tanks MAWP and no leakage allowed for a "standard" leakage test. 

The nature of the materials transported in the cargo tank-petroleum distillate fuels-governs the use of the 
EPA Method 27 alternative leakage test. The DOT 407 cargo tank itself is approved for use in transporting many 
materials with a wide range of vapor pressures, not just low vapor pressure petroleum distillate fuels. Additionally many 
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companies have added vapor recovery systems to cargo tanks in an effort to reduce emissions or in some cases to 
protect the lading from contamination. 

Guidance issued by PHMSA in July of 2011 indicated that "Petroleum distillate fuel" is not specifically defined in 
the HMR (49 CFR Parts 171-180). However, the common definition of a petroleum distillate fuel is a hydrocarbon mixture 
extracted from crude oil through the distillation process and used to power vehicles or machinery. Further, EPA Method 
27, Determination of Vapor Tightness of Gasoline Delivery Tank Using Pressure Vacuum Test applies to a "gasoline 
delivery tank which is equipped with vapor collection equipment"(EPA Method 27, Section 1.0 - Scope and 
Application). The term "gasoline" is defined in EPA Method 27, Section 3.6 to mean "a petroleum distillate or petroleum 
distillate/alcohol blend having a Reid vapor pressure of 27.6 kilopascals or greater which is used as a fuel for internal 
combustion engines." It is PHMSA's opinion that EPA Method 27 may be used to satisfy the leakage test specified in 
§ 180.407{h}(2} if a cargo tank is equipped with vapor collection equipment and has been used to transport "gasoline" as 
defined by EPA Method 27, Section 3.6". Additionally the guidance indicates if a "mixture meets the definition of 
"gasoline" in EPA Method 27, section 3.6, then it is also considered a petroleum distillate fuel for the purpose of 
§ 180.407(h)(2}." 

The carrier was transporting the material to an ethanol plant and has, as of yet, to contend that the material "is 
used as a fuel for internal combustion engines" just that the unit has a vapor recovery system and the "Method 27 K-EPA 
requires more." 

The questions and answers as we see them regarding this issue are as follows; 

Ql) Are all specification cargo tanks equipped with a vapor recovery system allowed to use the EPA Method 27 leak 
test? 

Al) No, only cargo tanks equipped with a vapor recovery system transporting a mixture that meets the 
definition of "gasoline" in EPA Method 27, section 3 .6, (petroleum distillate or petroleum distillate/alcohol blend 
which is used as a fuel for internal combustion engines) may utilize the test in 49 CFR§ 180.407(h)(2). 

Q2) Previous PHMSA guidance has indicated that "if a cargo tank' ... equipped with vapor recovery system ... 
"is used to transport gasoline one day and the next day ethanol with 5% gasoline the EPA method 27 test 
suffices for the leakage test required by the USDOT. Based on this if a cargo tank equipped with a vapor 
recovery system transports gasoline one time the rest of the time the cargo tank is in service it may utilize the 
EPA Method 27 test. Is this correct? 

A2) No, the utilization of the EPA Method 27 was intended as a relief to cargo tanks operated in petroleum 
distillate fuel service. These cargo tanks were already required by the EPA to be subjected to a "leakage" test if 
transporting petroleum distillate fuels and the exception provided relief from dual testing. The guidance issued 
in 2011 was to address the use of alternative forms of distilled fuels for internal combustion engines. 

Q3) If a cargo tank is not operated in petroleum distillate fuel service but is equipped with vapor recovery 
system, is the vapor recovery system subject to the requirements in Subpart E, Part 180, Qualification and 
Maintenance of Cargo Tanks? 

A3) No, vapor recovery systems are not currently an equipment requirement for cargo tanks in Part 178 Specifications 
for Packages. 

Thank you for your assistance in this matter. 

Sincerely, 
Ron Swegheimer 
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Ronald B. Swegheimer 
Division Chief 
Public Utilities Commission of Ohio 
Transportation - Enforcement 
Office: (614) 466-0423 
Fax: (614) 728-2133 
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