U.S. Department ' 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Mr. Larry Nielsen
Safety and Compliance Manager JUL 0 6 2016

Pioneer Tank Lines, Inc.
12501 Hudson Road South
Afton, MN 55001

Reference No. 16-0030

Dear Mr. Nielsen:

This letter is in response to your February 12, 2016, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-1 80) applicable to the transport of
a package in service beyond its requalification date. Specifically, you ask if a motor carrier is
culpable for violations of the HMR if it transports an Intermediate Bulk Container (IBC) that
was refilled and offered for transportation beyond its requalification date and if the motor
carrier can rely on the shipper’s certification on the shipping paper to determine whether an
IBC was filled prior to its requalification date.

An IBC that is filled before its requalification becomes due may remain in service until it is
emptied and may be transported in commerce by highway, rail, aircraft, or vessel provided all
applicable HMR requirements are met (see § 173.35(a)). Section 172.204 requires the shipper
to certify on the shipping paper that the materials are properly classified, described, packaged,
marked and labeled, and in proper condition for transportation. However, § 171.2(f) provides
that a carrier who transports a hazardous material in commerce may rely on information
provided by the offeror of the hazardous material or a prior carrier, unless the carrier knows
or, a reasonable person, acting in the circumstances and exercising reasonable care, would
have knowledge that the information provided by the offeror or prior carrier is incorrect. As
such, the motor carrier cannot rely on the shipper’s certification on the shipping paper and
may be culpable for violation if the motor carrier knows or should have reason to believe that
the information provided is incorrect.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely, :
g
R LI

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division
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goodall, Shante CTR (PHMSA) Jﬂ]—*
From: Geller, Shelby CTR (PHMSA) - OO 30

Sent: Monday, February 22, 2016 9:29 AM
To: Hazmat Interps
Subject: RE: request for interpretation

Dear Shante and Alice,

! wanted to follow up on Mr. Nielsen’s request as | didn’t see it logged in the database.

Thanks,
Shelby

From: Rivera, Jordan CTR-(PHMSA)
Sent: Friday, February 12, 2016 4:26 PM
To: Hazmat Interps

Subject: FW: request for interpretation

Hi Shante/Alice,

Please submit the inquiry below as a letter of interpretation. Mr. Nielsen spoke to me today, February 12.

Thank you,
lordan

From: Larry Nielsen [maito:larryn@pionserianklines.com]
- Sent: Friday, February 12, 2016 11:53 AM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Subject: request for interpretation

February 12, 2016

PHMSA Info Center

Please issue a formal interpretation on the following issue:

Question:

May a carrier be deemed to be in violation of any part of 180.352 {more specifically 180.352(b)) when transporting an
IBC containing hazardous materials where the expiration date on the IBC has expired, provided the shipper has signed

the shipper’s certification stating that the “materials are properly classified, described, packaged, marked and labeled
and are in proper condition for transportation”?

¥

| contend that the carrier should be able to rely on the certification of the shipper to determine whether the IBC was
filled prior to the expiration date. I cite the following rules and interpretation:

49CFR173.35(a) states in part: “This requirement does not apply to any 1BC filled prior to the retest or inspection due
date”.



