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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration MAY 1 9 /Uié

Mr. Jason Miller

HSE Manager

Pine

10635 Richmond Avenue, #100
Houston, TX 77042

Ref. No. 16-0025
Dear Mr. Miller:

This Jetter is in response to your February 8, 2016 email requesting clarification of the
applicability of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to
Materials of Trade (MOTs). Specifically, you state your company transports compressed
Division 2.1 (flammable) or 2.2 (non-flammable) gas in lecture-size cylinders that vary in
size but usually measure 11 inches in length and 3 inches in width, weigh approximately 0.5
to 3 pounds each, and have an internal pressure that can be up to 2,200 pounds per square
inch (psi). You further explain that these cylinders are used in measuring equipment that
your company sells and rents. We have paraphrased your questions and answered in the
order you provided.

Ql.  If employees transport one or two of the previously-described lecture cylinders in
company-owned vehicles and deliver them to a customer, do the MOTs regulations

apply?

Al.  The answer is yes, provided the shipment complies with the applicable provisions in
§ 173.6.

Q2. If the answer to Q1 is yes, is the company excepted from the following when
shipping these cylinders: creating shipping papers, using hazmat labels and placards,
and training employees?

A2.  Motor vehicle carriers transporting MOTs are excepted from having to comply with
the shipping paper requirements prescribed in 49 CFR Part 172, Subpart C; and the
placarding requirements prescribed in 49 CFR Part 172, Subpart F. Carriers are also
excepted from the training requirements prescribed in 49 CFR Part 172, Subpart H,
provided they are informed of the presence of the hazardous material on the vehicle
and the requirements contained in § 173.6. Each MOTs cylinder must be marked and
labeled as prescribed in the HMR for the hazardous material it contains (see

§ 173.6(c)(3)).



Q3.  If the company continues to use its own employees and vehicles to transport these
cylinders, at what point would it be necessary to train employees, use shipping
papers, and apply hazmat labels and placards?

A3.  Your company would need to comply with the hazmat training, shipping paper,
marking, labeling, and placarding requirements for those cylinders that do not comply
with the MOTSs provisions in § 173.6. For example, cylinders that 1) have a gross
weight of over 100 kg (220 pounds), 2) cause the aggregate gross weight of cylinders
on a motor vehicle to exceed 200 kg (440 pounds) (see § 173.6(a)(2) and (d)), or 3)
that do not comply with packaging requirements for cylinders prescribed in
§ 173.6(b) do not qualify for the MOTSs exception.

I hope this information is helpful. Please contact us is we can be of further assistance.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Standards and Rulemaking Division



Goodall, Shante CTR (PHMSA)

From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Monday, February 08, 2016 3:09 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Letter of Interpretation - Materials of Trade

Dear Shante and Alice,
Forwarded is a request for a formal letter of interpretation. | spoke with Mr. Miller.

Thanks,
Shelby

From: Jason Miller [mailto:jlmiller@pine-environmental.com]
Sent: Monday, February 08, 2016 10:19 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Letter of Interpretation - Materials of Trade

PHMSA,
Please can you provide a letter of interpretation on the following situation?

We at Pine sell and rent measuring equipment that can also utilize compressed gases in lecture size bottles usually with
a 2.1 Flammable or 2.2 Non-Flammable gas. The lecture size bottles cay vary slightly in sizes but are usuaily 11” x 3” in
length and width, Pressure can be up to 2200 PS! and weigh around 0.5 — 3lbs each.

My questions are as follows,

1) If we personally deliver one or two of these lecture cylinders in our company vehicle to a customer does the
Material of Trade (MOT) apply?

2) If so, does this mean we’re exempt from placarding, outer package labelling, shipping papers and training?

3) Atwhat point would we need to have placards, shipping papers and training if we personally (in the course of
business in a company vehicle} deiivered the cylinders?

Regards

Jason Miller
HSE Manager

10635 Richmond Ave #100, Houston, Texas, 77042
Office: 713-981-7463 Cell: 832-591-6907



