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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

MAY 1 1 2016
Mr. Michael Muth
Slide Products, Inc.
430 Wheeling Road
Wheeling, I1. 60090

Reference No.: 15-0237
Dear Mr, Muth:

This letter is in response to your November 23, 2015 email and subsequent phone call requesting
clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable
to hot water bath testing requirements for aerosol cans. Specifically, you ask what temperature
and length of time is required to perform a hot water bath test in accordance with § 173.306 for
Department of Transportation (DOT) 2Q canisters filled to either 90% or above 95% of the can’s
fill volume.

As provided by § 173.306(a)(3)(v), each filled, metal aerosol container must be subjected to a
test performed in a hot water bath. The duration of the water bath will vary based on the
temperature of the water bath and the properties of the contents of the canister. If the liquid
phase of the material does not exceed 95% of the capacity of the container at 50 °C, the
temperature of the bath and the duration of the test must be such that the internal pressure
reaches that which would be reached at 50 °C (122 °F). If the contents exceed 95% capacity, the
temperature and duration of the test must be such that the internal pressure of the canister reaches
that which would be reached at 55 °C (131 °F). The HMR does not specify a method for
measuring the internal temperature of the canister.

It should be noted that on January 21, 2016, PHMSA published a final rule in the Federal
Register, titled "Hazardous Materials: Adoption of Special Permits (MAP-21) (RRR);" (Docket
No. PHMSA-2013-0042 (HM-233F); [81 FR 3635]). This final rule incorporated several
longstanding special permits into the HMR, including those related to alternatives to the hot
water bath test requirements for aerosols. As of February 22, 2016, instead of subjecting the

containers to a hot water bath, the following alternative tests are also authorized under
§ 173.306(a)(3)(v):

(A)Alternative water bath test. This paragraph authorizes a combination of a hot water bath
test, a weight test, and visual inspection. Only one container out of each lot of 2,000 is
subjected to the hot water bath test, a second is subjected to a weight test, the results of
which must be compared to weight specification for the container as outlined in quality



control procedures, and finally, the remainder of the lot must be visually inspected by
examining the valve, crimp, and seam areas for evidence of leakage.

(B) Automated pressure test. This paragraph authorizes the use of an automated process for
pressure checks (i.e., an “automated in-line pressure check™). This is a performance
based test which requires the development of operating procedures inclusive of the basic
components the procedures must address (e.g. inclusion of rejection criteria and periodic
inspection).

(C) Weight test. This paragraph authorizes the use of an automated process to check the
weight of filled containers (i.e., an “automated in-line weight check™). Comparison of
the weight of a container against the pre-determined target weight for the container
provides an indication of the proper filling of the container.

(D) Leakage test. This paragraph authorizes the use of a high pressure air test on empty
containers combined with a leakage test for filled containers.

I'hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Standards and Rulemaking Division
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From: ’ Geller, Shelby CTR (PHMSA)
Sent: Tuesday, November 24, 2015 9:48 AM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: request for letter of interpretation

Dear Shante and Alice,
Forwarded is a request for a letter of interpretation. Mr. Muth's address is:

Michael Muth
Slide Products, Inc.
430 South Wheeling, IL 60090

Thanks,
Shelby

From: Michael Muth [mailto: Mmuth@slideproducts.com]
Sent: Monday, November 23, 2015 3:04 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: Aaron Gibson; Michael Muth

Subject: request for letter of interpretation

Good afternoon,

Following a recent inspection of our manufacturing facility by a DOT inspector, some questions were raised about water
bath testing requirements for an aerosol manufacturer. Specifically, section 173.306. We have reviewed this CFR
citation numerous times, as has the DOT inspector himself, and none of us are able to completely interpret it or to make
a determination as to what we need to be doing to be compliant with the water bath testing requirement. Are you able
to offer us a better understanding of the requirements regarding temperature, internal pressure, and fill volume

limits? Specifically, we use DOT 2Q cans. If we fill to a volume of 90% of the can’s fill volume, to what temperature do
we need to warm the cans and to what internal pressure do we need to target to ensure safe cans and compliance? And
are we are to fill to a volume level of 95% of the can’s potential volume? If so, what are the temperature and volume
levels to target? '

Thanks for any assistance and clarity you can offer. You can reach me by email at mmuth@slideproducts.com or by
calling 847-5471-7220.

Michael Muth

Slide Products, Inc.
800-323-6433
mmuth@slideproducts.com




