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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation . Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety e
Administration MAR 2 9 ZD‘I&

Ms. Amy Morgan Bruecks
Independent Cylinder Training
406 S.W. 4™ Street

Oklahoma City, OK 73109

Reference No. 15-0213
Dear Ms. Bruecks:

This letter is in response to your October 14, 2015 e-mail and letter requesting clarification of
the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to recurrent
training requirements for hazmat employees as prescribed in § 172.704(c)(2). Specifically,
you ask if hazmat employees who perform eddy current examinations of Department of
Transportation (DOT) 3AL specification cylinders in conformance with the requirements
prescribed in 49 CFR Appendix C to Part 180 - Eddy Current Examination with Visual
Inspection for DOT 3AL Cylinders Manufactured of Aluminum Alloy 6351-T6, are required
to receive recurrent hazmat training every three years as prescribed in § 172.704(c)(2).

The answer is yes. Section 8 of 49 CFR Appendix C to Part 180 requires each person who
performs eddy current and visual examinations, and evaluates and certifies the retest results as
prescribed must be certified by the employer that he or she has been properly trained and
tested to properly perform these procedures. Further, the approval letters the Pipeline and
Hazardous Materials Safety Administration issues to grant individuals the authority to eddy
current test a cylinder in conformance with 49 CFR Appendix C to Part 180 require each
“hazmat employee,” as defined in § 171.8, who performs a function subject to that approval to
receive appropriate training in accordance with § 172.702. Section 172.702(a) requires a
hazmat employer to ensure each of its hazmat employees is trained in conformance with the
requirements prescribed in 49 CFR Part 172, Subpart H, which includes the requirement for
hazmat employees to receive recurrent function-specific hazmat training every three years as -
specified in § 172.704.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) _ /5-02/3

From: , Geller, Shelby CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, October 15, 2015 2:52 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for a letter of interpretation on HMR
Attachments: LQI Eddy Current training requirement.pdf
Importance: High

Dear Shante and Alice,
Forwarded is a request for a formal letter of interpretation.

Thanks,
Shelby

From: Amy Morgan Bruecks [mailto:amy@amybruecks.com]
Sent: Wednesday, October 14, 2015 4:15 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Request for a letter of interpretation on HMR
Importance: High

Dear Sirs/Madam,
Please see attached request for letter of interpretation to the HMR.
If you have any questions, please call or e-mail.

Regards,

Amy Morgan Bruecks
Independent Cylinder Training
(405) 239-2068
www.amybruecks.com




Amy Norgan Bruecks

Independent Cylinder Training

406 S.W. 4" Street Phone: (405) 239-2068
Oklahoma City, OK 73109 - Fax: (405) 236-5429
www.amybruecks.com amy@amybruecks.com

October 14, 2015

U.S. DOT

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

RE: Recurrent training requirements for Eddy Current Testing
To Whom It May Concern:

| am requesting interpretation of the Eddy Current Training requirements found in 49 CFR
Appendix C to Part 180—Eddy Current Examination with Visual Inspection for DOT 3AL
Cylinders Manufactured of Aluminum Alloy 6351-T86.

The general training requirements for all hazmat employees is per 49 CFR§172.704
Training requirements:
(c)(2) Recurrent training. A hazmat employee must receive the training required by this
subpart at least once every three years.

There does not appear to be a reference to the above quoted 49CFR 172.704(c)(2) in 49CFR
180 Appendix C paragraph:

8. Personnel Qualification Requirements. Each person who performs eddy current and
visual examinations, and evaluates and certifies retest results must be certified by the
employer that he/she has been properly trained and tested in the eddy current and visual
examination procedures.

My question is, does the eddy current training requirement also fall under the 49 CFR 172.704
(c)(2) 3 year recurrent training requirement?

Thank you for your assistance in this matter.

Respectfully submitted,

Amy Morgan Bruecks

Independent Cylinder Training



