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Dear Mr. Sweet: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your letter of September 28, 2015 requesting clarification of"exclusive use" 
shipments under the Hazardous Materials Regulations (HMR; Subchapter C; 49 CFR Parts 
171-180). Specifically, you inquire about the authorized packaging of Low Specific Activity 
(LSA) material and Surface Contaminated Objects (SCO) in light of a change to the definition 
of "exclusive use" (as defined in§ 173.403) in the final rule, "Hazardous Materials: 
Harmonization with International Standards (RRR)" (HM-215M; 80 FR 1076). Moreover, in 
your request, you have referenced a Letter oflnterpretation (Ref. No. 15-0036) issued by this 
Office. Your questions are paraphrased and answered as follows. 

Q 1. May a general design packaging meeting the requirements of § 1 73 .410 be used to 
ship LSA material and SCO under "exclusive use" in accordance with 
§ 173.427(b)(4), even ifthe limits prescribed in§ 173.441(a) are not exceeded? 

Al. Yes. Section l 73.427(b)(4) authorizes LSA material and SCO to be packaged in a 
packaging meeting the requirements of§ 173 .410 (general design requirements) 
provided that the shipment is consigned as "exclusive use," the transportation is 
domestic, and the shipment is less than an A2 quantity. In other words, in order to use 
the general design packaging authorized in§ 173.427(b)(4) to transport LSA material 
and SCO, the HMR (i.e., "this subchapter"), specifically§ 173.427(b)(4), require that 
the shipment be consigned as "exclusive use." 

Please note that there are multiple circumstances whereby the HMR require that a 
shipment be consigned as "exclusive use,'' not solely the circumstance of a package 
exceeding the limits prescribed in§ 173.441(a) or (d). Letter oflnterpretation, Ref. 
No. 15-0036, cited§ 173.441(a) and (d) as an example of when the HMR require 
"exclusive use" consignment. 

Q2. May the package of LSA material or SCO still qualify for the marking and labeling 
exception found in§ 173.427(a)(6)(vi), even ifthe limits prescribed in§ 173.441(a) 
are not exceeded? 



A2. Yes. Provided the shipment is offered under "exclusive use," the marking and 
labeling exception found in§ 173.427(a)(6)(vi) may be used. While it is the 
shipper's option to exercise this provision, when it is selected, the HMR, specifically 
§ l 73.427(a)(6), require that the shipment be consigned as "exclusive use." 

Q3. If the limits prescribed in§ l 73.441(a) are not exceeded, must LSA material and. 
SCO be packaged in accordance with§§ 173.427(b)(l), (2), (3), or (5) (instead of 
using a general design packaging meeting the requirements of§ 173 .410 in 
accordance with§ l 73.427(b)(4))? 

A3. No. See Al. 

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this 
Office again. 

Sincerely, ---7 
/"? /~ / 

f!!f;L;f~-vL 
Dirk D(:~inderen 
Acting Chief, Standards Development Branch 
Standards and Rulemaking Division 



1717 Wakonade Drive 
Welch, MN 55089 

1-800-895-4999 
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September 28, 2015 

Office of Hazardous Materials Safety 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
U.S. Department ofTransp01tation 
1200 New Jersey A venue, SE 
East Building, 211

d Floor 
Washington, DC 20590 

~ 
~ /'73. 4 Z( 

G.eft-1Vl.J2-ergy® 
RE P NSIBLE BY NATUR 

15-0195 

Subject: Clarification on Effect ofHM-215M on the Packaging Provision of 49 CFR l 73.427(b) (4). 

Dear PHMSA Representative(s), 

In January, 2015, DOT issued HM-215M with a required compliance date of January 1, 2016. Among the changes 
in the final rule was a change in the definition of Exclusive Use to include the wording "where required by this 
subchapter." PHMSA interpretation 15-0036 states "The definition was revised to clarify that "exclusive use" 
only applies when compliance is required by the regulations, such as when the limits of l 73.441(a) or (d) are exceeded." 

49 CFR 173.427(b) (4) states: 
"For domestic transportation of an exclusive use shipment that is less than an A2 quantity, in a packaging which meets the 
requirements of 173 .41 O". 
Since the definition of "exclusive use" in 173 .403 is now taken to mean that exclusive use only applies when compliance is 

required by the regulations, such as when the limits of 173.44l(a) or (d) are exceeded, does that mean that a packaging 
which only meets the requirements of 173 .410, General design requirements, cannot be used for an exclusive use shipment 
unless required by regulation? In other words, can a general design packaging be used to ship under exclusive use provisions 
if the limits of 173.44 l(a) are not exceeded? ( 1) 

If the package is not required to be shipped as exclusive use, would the package need to be fully marked and labeled if the 
provisions of 173.427 (6) (vi) are not allowed (i.e. stenciling or marking "RADIOACTIVE-LSA" OR "RADIOACTIVE-SCO" 
in lieu of other marking and labeling requirements of the subchapter)? 

Would the packaging need to meet the requirements of l 73.427(b) (1),(2), or (3) if a "general design" package cannot then 
be used per 173.427(b)(4)? 

Thank you for your time and consideration of these questions. I look forward to your response. 

~lay G. Sweet 
Radioactive Material Shipping Coordinator 
Prairie Island Nuclear Generating Plant 
1717 Wakonade Drive East 
Welch, MN 55089 
( 651 )267-6276 



Dodd, Alice (PHMSA) 

From: Geller, Shelby CTR (PHMSA) 
Sent: 
To: 

Tuesday, September 29, 2015 4:00 PM 
Hazmat Interps 

Subject: 
Attachments: 

FW: Request for Written Letter of Interpretation 
DOT Interpretation Request.pdf 

Dear Shante and Alice, 

Please see the attached letter of interpretation. Mr. Sweet spoke with Edom Seifu in the HMIC. 

Thanks, 
Shelby 

From: Sweet, Clay G. [mailto:Clay.Sweet@xenuclear.com] 
Sent: Monday, September 28, 2015 12:33 PM 
To: INFOCNTR (PHMSA) 
Subject: Request for Written Letter of Interpretation 

Please see attached letter in regard to a request for a letter of interpretation. 

Thanks, 

Clay Sweet 
Xcel Energy I Responsible By Nature 
Radioactive Material Shipping Coordinator 
Prairie Island Nuclear Generating Plant 
1717 Wakonade Drive East, Welch MN, 55089 
P: 651.388 .1121 x6276 Fax: 612.330.6702 
E: Clay.Sweet@xenuclear.com 
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