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Materials Safety
Administration

FEB 2 6 2016

Mr. Joe Connelly

Specialty Transportation and Regulatory Services
P.O. Box 231

Elkton, MD 21922

Ref. No. 15-0031
Dear Mr. Connelly:

This is a response to your February 5, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether under
49 CFR 173.31(d)(1), tank car bottom outlet valve caps must be removed and manway
covers opened when an external visual inspection is performed prior to a tank car being
offered for transportation.

The HMR do not explicitly state that bottom outlet valve caps must be removed to inspect
the valve or manway covers opened to inspect the gasket of the covers. However, the HMR
contain both minimum inspection requirements for a pre-trip inspection and a performance
standard. The minimum inspection requirements provided in § 173.31(d)(1)(ii) require that
the piping, valves, fittings, and gaskets must be visually inspected for corrosion, damage, or
any other condition that make a tank car unsafe for transportation. The performance standard
is found in § 173.31(d)(2) and requires closures to be designed and closed so that under
conditions normally incident to transportation there will be no identifiable release of
hazardous material. See also 49 CFR 173.24.

Specific to bottom outlet valves, in 2009, FRA issued Safety Advisory 2009-02 addressing
the inspection of tank car bottom outlet valves and assemblies. 74 FR 53321 (Oct. 16, 2009).
In that Advisory, FRA specifically noted that although the then-current version of the HMR.
did not include explicit language requiring the removal of bottom outlet caps during the
loading process, the performance standard of 49 CFR 173.24 required that packages be
“designed, constructed, maintained, filled . . . [and the] contents so limited, and closed, so
that under conditions normally incident to transportation . . . there will be no ... release of
hazardous materials to the environment.”" Accordingly, in order to ensure compliance with
this standard, in the Advisory, FRA recommended that bottom outlet caps be removed during
the tank car loading process. If the cap is not removed, there is no way to determine whether

' The performance standard of §173.24 is a general performance standard applicable to all packages designed
to transport hazardous materials. The performance standard of § 173.31(d)(2) is substantively the same as
that in § 173.24 but written specific to railroad tank cars.



the valve is in a condition safe for transportation because an internal defect in the valve may
go undetected. In other words, if the bottom outlet cap is not removed, there is no way to
ensure the car complies with the performance standard of either § 173.31(d)(2) or § 173.24.

Similarly, without opening a hinged and bolted manway and observing the condition of the
manway’s gasket, there is no way an offeror can reasonably perform a visual inspection of
the gasket and meet the minimum inspection requirement of § 173.31(d)(1)(ii) or know that
the gasket meets the performance requirements of either § 173.31(d)(2) or § 173.24. This
rationale applies generally to other tank car fittings designed to be opened/removed for the
purposes of loading or unloading and serve as primary or secondary closures® (including, for
example, plugs or caps on top valves, etc.). In order to ensure compliance with these
requirements, an offeror must remove the bottom outlet cap and open the manway cover and
inspect the condition of the gasket, regardless of whether the offeror used the fitting during a
particular loading/unloading event. '

Compliance with the performance standards of §§ 173.24 and 173.31(d)(2) and the minimum
inspection requirements of § 173.31(d)(1)(ii), is aided by the establishment of specific
rejection criteria against which the external visual inspections are to be performed (e.g.,
inspections for corrosion, damage, or any other conditions that make a tank car unsafe for
transportation). We expect that inspection procedures take into account all the information
required in §§ 173.24(£)(2) and 178.2(c)(1)(i)}(B) which includes “closure instructions...to
effectively assemble and close the packaging for the purpose of preventing leakage in
transportation.” This information should include gasket type, gasket dimensions, fastener
specification, and other information relevant to the gasket’s expected performance.
Additionally, the inspection procedures should include specific rejection criteria that define
the condemnable extent corrosion, the type and magnitude of damage (e.g. cracks, dents,
scores, etc.), or a clear definition of other conditions identified by an offeror that makes a
tank car unsafe for transportation.

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to
contact this office.

Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division

ZInthe requirements for a pressure leakage test in § 180.509, the regulations clearly distinguish between
“permanently” affixed valves and fittings and those fittings removed for loading and unloading of the tank car
thus acknowledging the difference in in-service performance requirements. In this section, facilities that
remove closure for the sole purpose of loading/unloading a tank car are exempted from the requirements to
perform a leakage pressure test following replacement of these features.
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From: Goodall, Shante CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, February 05, 2015 11:48 AM
To: Dodd, Alice (PHMSA)

Subject: FW: Manway Gaskets

Importance: High

FYL...

From: Betts, Charles (PHMSA)

Sent: Thursday, February 05, 2015 11:42 AM

To: Goodali, Shante CTR (PHMSA)

Cc: Supko, Ben (PHMSA); Alexy, Karl (FRA); joeconnelly@starsconsulting.org
Subject: FW: Manway Gaskets

Importance: High

Shante -

Please log and assign to a specialist for response. Please inform the assigned specialist that PHMSA's response must be
-coordinated with FRA.

Thanks,
Charles

From: jceconnelly@starsconsulting.org [mailto:joeconnelly@starsconsulting.org]

Sent: Thursday, February 05, 2015 10:45 AM

To: HMASSIST (FRA); Blackwell, Kevin (FRA); Matsinger, Lisa (FRA); Strouse, Larry (FRA); "Lucinda. Henriksen" @dot.gov
Cc: Alexy, Karl (FRA)

Subject: Manway Gaskets

To whom it may concern:

| am requesting clarification on a tank car loading and unloading regulation, specifically 173.31(d)(1)(ii) which requires
an external visual inspection...of piping, valves, fittings and gaskets for corrosion or damage... Does this mean that |
have to remove the bottom outlet valve or open the manway cover to assess the condition of the gasket? Can | leave
these opening closed and observe for leakage and make the case that no leakage means that the gaskets are
serviceable.

This has become an issue for some of the loaders that | am working with as the company struggles with different
answers from different FRA personnel at their various locations. If you prefer, | can request a letter of opinion from
PHMSA. Please let me know either way.

Thank You for your attention to this matter

Joe Connelly



Safety First, No Excuses

Safety First...No Excuses




