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U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Avenue, SE
Pipeline and Hazardous Materials Washington, DC 20590

Safety Administration
FEB 2 9 2016

Mr. Travis Morenz

Domestic Logistics and Compliance Analyst
Horizon Hobby, LLC ‘

4105 Fieldstone Road

Champaign, IL. 61822

Reference No. 14-0241
Dear Mr. Morenz:

This is in response to your December 18, 2014 e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) relating to the use of
orientation arrows on packages and lithium battery classification. Your questions are
paraphrased and answered as follows.

Ql. Isitaviolation of HMR § 172.312 to have partially covered or completely covered
orientation arrow markings on a package that contains a non-liquid hazardous
material or a material that is not subject to regulation under the HMR?

Al.  Section 172.312 specifies when appropriate package orientation arrows are
required. The HMR do not prohibit partially or completely covered orientation
arrow markings on packages where their display is not required in accordance with
§ 172.312.

You provide an example of a 2-cell lithium ion battery with each cell rated at 30 Watt-
hours (Wh) and an overall battery rating of 60 Wh and ask the following:

Q2.  Isthe outer package for the example lithium ion battery required to be marked
“LITHIUM BATTERIES-FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD
AIRCRAFT AND VESSEL” in accordance with HMR § 173.185(¢c)(1)(iv)?

A2, The answer is no. Neither the individual cells within the example lithium ion
battery exceed the 60 Wh threshold, nor does the battery exceed the 300 Wh
threshold for the § 173.185(c)(1)(iv) marking requirement to apply.

Q3.  Under special provision 188 of the International Maritime Dangerous Goods
(IMDG) Code would the example lithium ion battery be classified as Class 9?2



A3.  The example lithium ion battery does not exceed the 100 Wh limit and may be
transported in accordance with special provision 188 of the IMDG Code. The 20
Wh cell and 100 Wh battery thresholds apply to the item being shipped. In this
example, because the battery does not exceed 100 Wh, you would not have to
consider the size of the component cells.

Q4.  Under Packing Instruction 965 of the International Civil Aviation Organization
Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO
TI), would the example lithium ion battery fall under Section IA, Section IB or
Section 11?7

A4.  Provided the lithium ion battery does not exceed 100 Wh, the example lithium ion
battery would be subject to the requirements of Section II of Packing Instruction

965 of the ICAO TL

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office. ’

Sincerely,

Duane A. Pfund j
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Thursday, December 18, 2014 2:22 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Request for formal Letter of Interpretation

Shante/Alice,
Please submit this for a formal letter of interpretation. | spoke with Mr. Morenz earlier today.
Thanks,

Mike

From: Travis Morenz [mailto:tmorenz@horizonhobby.com]
Sent: Thursday, December 18, 2014 2:20 PM

To: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA) _

Subject: RE: Request for formal Letter of Interpretation

Mike-
Thank you so much.
Our physical address is below,

Horizon Hobby LLC
4105 Fieldstone Road
Champaign IL, 61822

Travis Morenz

Domestic Logistics and Compliance Analyst
Horizon Hobby, LLC

Ph: 1-217-403-3126

Cell: 1-217-841-5980
tmorenz@horizonhobby.com .

From: m.ciccarone.ctr@dot.gov [mailto:m.ciccarone.ctr@dot.gov]
Sent: Thursday, December 18, 2014 12:58 PM

To: Travis Morenz

Subject: RE: Request for formal Letter of Interpretation

Dear Travis,

We have received your request for a written letter of interpretation regarding the
hazardous materials regulations (49 CFR Parts 171-180).

Please include your company’s physical address to expedite the submission process.

Sincerely,



Mike, Hazardous Materials Specialist

An e-mail response from this office is considered-informal guidance. Formal guidance may
be requested in accordance with 49 CFR 105.20. http://phmsa.dot.gov/hazmat/regs/interps

From' TraV|s Morenz [mallto tmorenz@horlzonhobbv com1
Sent: Thursday, December 18, 2014 11:15 AM

To: PHMSA HM InfoCenter

Cc: infocenter@dot.gov

Subject: Request for formal Letter of Interpretation

Good day,

I am writing to day in hopes to get clarification and a formal Letter of Interpretat|on on 2 subjects, the use of Orientation
Arrow markings and Lithium Battery classification.

1) Inregards to Orientation arrow markings, is it a violation of 172.312 to have partially covered or completely
covered Orientation arrow markings on a package that contains a) a non-liquid hazardous material or b) a
material that is not covered by the HMR ?

2) Please help to clarify Lithium battery classification under 173.185 of the HMR, Special Provision 188 of the IMDG
code (Amdt 36-12)_ and Packaging Instruction PI965 of the ICAO regulations. For this example we will use a 2-
cell lithium ion battery that has a cell Wh rating of 30wh and an overall battery WH rating of 60Wh.

Under the HMR, 173.185(c)(1) defines the size limits for lithium batteries as Wh rating may not exceed 20Wh for
a lithium ion cell or 100Wh for a lithium ion battery.

a) Question: Using the 2-cell battery example above would this battery be subject to the additional
“LITHIUM BATTERIES—FORBIDDEN FOR TRANSPORT ABOARD AIRCRAFT AND VESSEL” marking
requirement found in (c){1){iv)?

Under the IMDG code, Special Provision 188 states the same 20Wh cell, 100Wh battery rating requirements.
Although the IMDG does not clearly indicate “or” but lists the size limits in the following fashion:

.1 For a lithium-ion cell the watt-hour rating is-not more than 20Wh;
.2 For a Lithium-ion battery the watt-hour rating is not more than 100Wh;

b) Question: Using the 2-cell battery example, since the cell watt-hour rating in the example is 30Wh,

would this battery be subject to the requirements of SP188 or would the battery be classified as
Class 9?

Under the ICAO regulations, PI965 states the general requirements for Section 1A applies to lithium ion cells
with a Wh rating in excess of 20Wh and lithium ion batteries with a Wh rating in excess of 100Wh. Section IB and Section
[l 'applies to lithium ion cells not exceeding a Wh rating of 20Wh and

Lithium ion batteries not exceeding 100Wh packaged in quantities not exceeding the allowances permitted in
Table 965-I1.

¢) Question: Using the 2-cell battery example, since the cell Wh rating of the battery is 30Wh, would
this battery fall under Section IA, or Sections IB or Section Il based of the Wh rating of the battery.



Please understand my confusion, as under the ICAO regulations the verbiage “and” is expressly used and in the
HMR the verbiage “or” is used. This verbiage can mean different things, | recently received an interpretation from IATA
stating the below in regards to the same example battery and question posed to you in question 2(c). From IATA (and |
am paraphrasing):

“the Wh rating limit explicitly says “and” for cells “and” batteries to be below the limit. So for assigning the
battery to section Il you need to ensure the cells and batteries are below the Wh limit. Then, once in section Il, you
follow the package limits for either cells OR batteries based on what you have.

So your 2 cell battery at 30Wh / cell is a Section |A battery and you can’t follow any of the provision in Section
.

Please feel free to reach out to me if you have further questions and | appreciate your time
Thank you,

Travis Morenz

Domestic Logistics and Compliance Analyst
Horizon Hobby, LLC

Ph: 1-217-403-3126

Cell: 1-217-841-5980
tmorenz@horizonhobby.com




