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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration JAN § 5 7016

Ms. Nancy Fitz

Office of Pesticide Programs (7506P)
U.S. Environmental Protection Agency
1200 Pennsylvania Avenue, NW
Washington, DC 20460

Reference No. 14-0215
Deaf Ms: Fitz:

This is in response to your e-mails and telephone.conversations with members of my staff in
which you requested clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR
Parts 171-180) applicable to drum and ball-shaped tanks attached to trailers. Specifically, you
ask if these tanks may be used to deliver liquid pesticides to farmers and if they are non-
specification tanks under the HMR.

In your letter, you included photographs and descriptions of several bulk ball and drum tanks
attached to trailers, which we have summarized in the table below, and information on their
size and capacity.

Tank Type Capacity | Diameter | Length/Width/Height Pressurized
Ball Tank-1 1085 gallons | 84 inches : ) No
Ball Tank 2 500 gallons | 60 inches e No
Super Drum 300 gallons 50"L x 45"W x 45”"H No
Super Flyer (Drum) 300 gallons 60”L x 39”"W x 37"H - No
Helena Tank 1 (Drum) 500 gallons 73 V'L x 49 AW x 51 3/eoH No
Helena Tank 2 (Ball) 1000 gallons | 77 inches | 90 V"L x 77 /"W No
Helena Tank 3 (Drum) 300 gallons Maybe 72”L x 36” W - No
Helena Tank 4 (Ball) 1085 gallons | 90 inches | 170”L x 90”W x 106 H (w/ trailer) No
Helena Tank 5 (Ball) 530 gallons | 81 inches | 120”L x 81”W x 92”H (w/ trailer) No

You also provided a website link to safety data sheets (SDS) from several companies for
“Atrazine 4L.” You described this material as a typical herbicide product transported in the
above-described tanks and drums. These SDS’s described Atrazine 4L, depending on
chemical composition, as being non-hazardous when shipped in non-bulk packages by
highway, not regulated in any mode of transportation, and a possible hazardous substance if
ethylene glycol in the mixture exceeds quantity of 5,000 pounds per package. The SDS also
states this material is slightly toxic to fish and invertebrates, very toxic to aquatic life with
long lasting effects, and as possibly meeting the definition of a marine pollutant. In addition,
the SDS states Atrazine 4L is regulated as “NA 3082, Environmentally hazardous substance,
liquid, n.o.s. (Atrazine), 9 (miscellaneous), Packing Group (PG) III” when transported by rail



and when transported by vessel, and as “UN 3082, Environmentally hazardous substance,
liquid, n.o.s. (Atrazine), Marine Pollutant,9, PG III” when transported by aircraft. The SDS’s
also described Atrazine 4L as not being an Environmental Protection Agency (EPA) listed
waste or as having an EPA Resource Conservation and Recovery Act characteristic.

Further, you state the containers you described also transport petroleum-derived spray-oil,
agricultural crop protectants with the following product names, for which you also supplied
SDS’s: 440 Superior Spray Oil, Citri-Oil, Hort Oil 98-2, Ortho Volck Supreme Spray,
Superior Spray Oil, Supreme Oil, and Volck Supreme Spray. You further state none of these
materials you described are classified as a Department of Transportation (DOT) hazardous
material. In addition, you enclosed an article entitled “Petroleum-derived spray oils:
chemistry, history, refining, and formulation,” written by Arthur M. Agnello, Department of
Entomology, Cornell University, New York State Agricultural Experiment Station Géneva,
New York 14456, for the book entitled “Spray oils beyond 2000: Sustainable pest and disease
management: Proceedings of a conference held from 25 to 29 October 1999 in Sydney, New
South Wales, Australia.” Your questions are paraphrased and addressed below.

Ql.  Are these trailer tanks considered portable tanks under the HMR?

Al.  The information and photographs you supplied did not provide enough information to
answer this question. However, based on the information you did provide, some of the
containers appear to be permanently attached to their trailers while others do not. It is
the opinion of this Office that the tanks you describe that are not permanently attached
to their trailers may meet the definition of a non-DOT specification portable tank. The
HMR define a portable tank in part as a bulk packaging designed primarily to be
loaded onto, or on, or temporarily attached to a transport vehicle or ship and equipped
with skids, mountings, or accessories to facilitate handling of the tank by mechanical
means (see § 171.8). The requirements of a DOT specification portable tank are
referenced in 49 CFR Part 178, Subpart H.

It is also the opinion of this Office that the tanks you describe that are permanently
attached to their trailers may meet the definition of a non-DOT specification cargo
tank or cargo tank motor vehicle. The HMR define a cargo tank in part as a bulk
packaging intended primarily for the carriage of liquids or gases and includes
appurtenances, reinforcements, fittings, and closures and is permanently attached to or
forms a part of a motor vehicle, or is not permanently attached to a motor vehicle but
which, by reason of its size, construction or attachment to a motor vehicle is loaded or
unloaded without being removed from the motor vehicle (see § 171.8). The
requirements of a DOT specification cargo tank motor vehicle are referenced in 49
CFR Part 178, Subpart J.

Further, it is the opinion of this Office that the drums you describe are non-
specification bulk packagings that must comply with 49 CFR Part 173, Subparts A and
B, when used to transport hazardous materials in commerce. Materials that do not
meet the definition of a hazardous material in § 171.8 are not subject to the HMR and,
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Q2.
A2.

Q3.

A3.

therefore, are not required to be placed in HMR-authorized packagings when

transported in commerce.
Are these non-DOT specification tanks suitable for the transport of liquids?

As stated earlier, the information and photographs you supplied did not provide
enough information to answer this question. However, the HMR require all bulk
packagings that transport hazardous materials in commerce to comply with the
packaging requirements in 49 CFR Part 173, Subparts A and B, and specifically

§ 173.24 for all packagings and § 173.24b for bulk packagings. Non-specification
portable and cargo tanks must also comply with applicable HMR requirements for the -
materials they transport. See also § 173.5; 49 CFR Part 180, Subpart E, “Qualification
and Maintenance of Cargo Tanks”; and 49 CFR Part 180, Subpart G, “Qualification
and Maintenance of Portable Tanks.” Please note that cargo tanks built to an
American Society of Mechanical Engineers (ASME) specification not incorporated by
reference in the HMR are not authorized packagings, and cannot be used to transport
hazardous materials unless approved under the terms of a special permit.

If these trailer tanks-are bulk packagings that do not meet Packing Group III
performance standard requirements for intermediate bulk containers, can they be used
to transport pesticides that are not hazardous materials?

Yes. Pesticides that do not meet the definition of a hazardous material are not subject
to the HMR. Therefore, the packaging provisions in our regulations do not apply.

I'hope this satisfies your request.

Sincerely,

A AL
}g’ / /CC’/’)’!”?’Z./

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division



Goodall, Shante CTR (PHMSA)

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Tuesday, November 04, 2014 3:55 PM

To: Hazmat Interps

Subject: FW: Questions about tanks used in agnculture

Shante/Alice,

| don't see request in the interp; database and Ms. Fitz recently called to check on its status. Can you look into this?
Thanks,

Mike

From: Ciccarone, Michael CTR (PHMSA)

Sent: Wednesday, September 24, 2014 2:51 PM

To: Hazmat Interps
Subject: FW: Questions about tanks used in agriculture

Shante and Alice,

Please submit this for a formal letter of interpretation. Nancy spoke with Shelby and 1.
Thanks,

Mike

From: Fitz, Nancy [mailto:Fitz.Nancy@epa.gov]

Sent: Wednesday, September 24, 2014 1:35 PM

To: PHMSA HM InfoCenter
Subject: FW: Questions about tanks used in agriculture

Hello,

First, | would like to thank to Shelby and Mike at the Hazardous Materials Information Center for their prompt responses
and helpfulness today.

Second, | would like to request a letter of interpretation regarding my questions below. My mailing address is:

Nancy Fitz

U.S. Environmental Protection Agency
Office of Pesticide Programs {7506P)
1200 Pennsylvania Ave., NW
Washington, DC 20460

Please call or email if you have any questions or need additional information.

Nancy Fitz
Office of Pesticide Programs
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"U.S. Environmental Protection Agency

phone: 703-305-7385
email: fitz.nancy@epa.gov
web site: http //www.epa. gov/pestucrdes/regulatmg/contamers htm

From: Fitz, Nancy

Sent: Wednesday, September 24, 2014 10:39 AM
To: 'phmsa.hm-infocenter@dot.gov'

Subject: Questions about tanks used in agriculture

Hello,

| work for the Office of Pesticide Programs in the U.S. Environmental Protectlon Agency and | have several questions
related to our regulations on pesticide containers.

The questions relate to the following two types of “trailer tanks” which a company wants to use to deliverfpesficides to
farmers. The first photo shows an example of what the company calls “ball tanks” where the ball part is plastic and the
rest (white) is metal. The second photo shows an example of what the company calls “Super drums” which are all metal.

My questions are:

Are these “trailer tanks” considered to be portable tanks under DOT’s regulations?
If so, are they “non-DOT Specification portable tanks suitable for the transport of liquids”?




Background Information

EPA has determined that these tanks are considered refillable containers under EPA’s pesticide container regulations
and therefore are subject to the refillable container and repackaging requirements in 40 CFR Part 165. EPA’s pesticide
container regulations include an exemption for transport vehicles in §165.43(h)(1) and §165.63(h){1). However, we do
not think that these “trailer tanks” fit under our definition of transport vehicle in §165.3, which is “Transport vehicle
means a cargo-carrying vehicle such as an automobile, van, tractor, truck, semitrailer, tank car or rail car used for the
transport of cargo by any mode.”

For pesticides that are not DOT hazardous materials, EPA’s refillable container regulations require the containers to
meet certain DOT packaging requirements that we refer to and adopt in our regulations. {See below for the reg text
from 40 CFR 165.45(a).} The DOT regulations in 49 CFR 173.241(c), which are incorporated in EPA’s container
regulations, authorize the use of “non-DOT Specification portable tanks suitable for the transport of liquids.” EPA’s
regulations also refer to and adopt the DOT packing group il requirements for nonbulk packagings and for intermediate
bulk containers.

Since these “trailer tanks” are not nonbulk packagings and do not meet the packing group Il requirements for
intermediate bulk containers, the company would like to know if the “trailer tanks” are “non-DOT Specification portable
tanks suitable for the transport of liquids” and therefore could be used to transport pesticides that are not DOT
hazardous materials.

EPA regulatory text

40 CFR 165.45 Refiilable container standard§.

(a) What Department of Transportation (DOT) standards do my refillable containers have to meet under this part if my
pesticide product is not a DOT hazardous material?
(1) A pesticide product that does not meet the definition of a hazardous material in 49 CFR 171.8 must be packaged in
a refillable container that, if portable, is designed, constructed, and marked to comply with the requirements of 49 CFR
173.4,173.5,173.6, 173.24, 173.24a, 173.24b, 173.28, 173.155, 173.203, 173.213, 173.240(c), 173.240(d), 173.241(c},
173.241(d), Part 178, and Part 180 that are applicable to a Packing Group I material, or, if subject to a special permit,
3



“ ‘according to the applicable requirements of 49 CFR part 107 subpart B. The requirements in this paragraph apply to the
pesticide product as it is packaged for transportation in commerce.
(2) A refiller is not required to comply with 49 CFR 173.28(b)(2) for pesticide products that are not DOT hazardous
materials if the refillable container to be reused complies with the refillable container regulations in this subpart and the
refilling is done in compliance with the repackaging regulations in Subpart D of this part.

Please let me know if you have any questions or need additional information. Thank you in advance for your help.

Nancy Fitz

Office of Pesticide Programs

U.S. Environmental Protection Agency

phone: 703-305-7385 -

email: fitz.nancy@epa.gov

web site: http://www.epa.gov/pesticides/regulating/containers.htm




