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US. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

AUG 2 8 2015
Mr. Barry Partlow
Toyota Materials Handling Northeast Inc.
2564 Industry Lane
Norristown, PA 19403

Ref. No.: 15-0156
- Dear Mr. Partlow:

This is in response to your July 27, 2015 letter requesting clarification of exceptions for lead
‘acid (wet) batteries under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-
180). Specifically you request confirmation that you may transport lead acid batteries in
accordance with the exception prescribed in § 173.159(e) in a company vehicle or if this
exception only applies to battery vendors.

Section 173.159(e) provides relief from the requirements of the HMR for highway or rail
shipments of electric storage batteries containing electrolyte or corrosive battery fluid
without limiting the exception to a certain transporter type. Provided the conditions

§ 173.159 (e)(1) through (4) are met, the batteries may transported in a company vehicle and
are not otherwise subject to the HMR.

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

(Dmm%i%é»/

Duane Plund
International Standards Coordlnator
Standards and Rulemaking
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Our company is a full service forklift dealer offering sales, service, parts, and rentals. We
have three locations; Norristown, PA serving the Philadelphia area and Southeastern PA,
Cinnaminson, NJ serving Southern NJ, and Hanover, MD serving the Baltimore area and
Eastern MD. We operate a rollback truck at each location for the purpose of picking up
and delivering forklifts and attachments. This includes electric powered trucks which use
very large lead acid industrial batteries. For the near 30 years that I have been in this
industry we have operated under the premise that we could transport these batteries if
they were properly installed in a forklift but could not if they were not (i.e. on a pallet).
On the occasions which we need to move a battery by itself, either to a customer location
or from one of our locations to another, we have always used our battery vendor to
transport them or have had to install them in a truck and move the truck as well. These
scenarios leave us with either a large amount of additional work to install and remove
from a truck or at the will of our vendors who often do not share the same urgency to take
care of our customers as we do. A recent event in which our vendors failed to help us and
our customer out during an urgent situation has left us questioning why our vendor can
deliver these batteries but we can’t.

When I started looking into the regulations my interpretation was that there was no
reason that we couldn’t. According to 49 CFR 173.159(e)

(e) When transported by highway or rail, electric storage batteries containing electrolyte
or corrosive battery fluid are not subject to any other requirements of this subchapter, if
all of the jollowing are mel:

(1) No other hazardous materials may be transported in the same vehicle;

(2) The batteries must be loaded or braced so as to prevent damage and short circuits in
transit;

(3) Any other material loaded in the same vehicle must be blocked, braced, or otherwise
secured to prevent contact with or damage to the batteries; and

(4) The transport vehicle may not carry material shipped by any person other than the
shipper of the batteries.



Wanting to be sure of my interpretation I emailed PMHSA with my question. I received a
return phone call. The woman I spoke with agreed with me until I described to her our
business as I did to you earlier in this letter. Her position then changed and she felt that
these would be Class 8 Corrosives under the Materials of Trade. Going by several letters
of interpretation I’ve read on your website if we are performing all the procedures to
prepare the battery(s) for shipment and are in compliance with

49 CFR 173.159 (e) (1-4) that we are the transporter regardless of ownership and are fine
to transport these battery(s) without being placarded.

We are seeking a letter of interpretation in this matter as it pertains to our company so we
may establish a Standard Operating Procedure that may allow us to better serve our
customers but will assure that we remain compliant with related regulations.

Your help in clearing this up for us would be greatly appreciated. I would be pleased to
provide any additional information you may need.

Sincerely,
Barry Partiow

Fleet, Safety, and Training Manager
Toyota Material Handling Northeast Inc.
2564 Industry Lane

Norristown, PA 19403



