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"US. Department _ 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation , , g Washington, DC™ 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Mr. Garnett Meador -~ JuL 28 2018
Mace Tactical Solutions, LLC

4400 Carnegie Avenue

Cleveland, OH 44103

Ref: No: 15-0110
Dear Mr. Meador:

This is in response to your June 8, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding the use of a manufacturer’s -
EX number to ship munitions. Specifically you request confirmation that munitions
purchased from a manufacturer and marked with your company name can be shipped usmg
the explosive approval (EX approval) assigned to the manufacturer.

In your email, you state that your company purchases, but does not take physical possession
of, munitions which have been classed and approved by the Pipeline and Hazardous
Materials Safety Administration (PHMSA) in accordance with § 173.56. The manufacturer
will mark the munitions with your company brand and ship them to your customers. The
manufacturer will not change the munitions for which the EX approval was issued.

Your understanding is correct. Based on the information you provided, a new approval is
not required. The munitions may be transported using the same EX approval as that given
to the manufacturer. A new EX approval would be required if there is any change that
would result in the munition meeting the defining criteria of a new explosive. A new
explosive is an explosive produced by a person who has not previously produced that
explosive, or has previously produced that explosive but has made a change in the
formulation, design, or process so as to alter any of the properties of the explosive. PHMSA

will assign an EX approval specific to that explosive and prescribe a suitable packing
method.

I trust this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely, '
D (et A va~7/
Duane A. Pfund |

International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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Goodall, Shante CTR (PHMSA) ‘L

From: Geller, Shelby CTR (PHMSA) / 5 '—O / / O

Sent: Monday, June 08, 2015 3:21 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Requesting Formal Interpretation

Hi Shante and Alice,

ttached is a request for a formal letter of interpretation. Mr. Meador spoke with Jordan Rivera in the HMIC.

Thanks,
Shelby

From: Garnett Meador [mailto:Garnett@mace.com]
Sent: Monday, June 08, 2015 10:15 AM

To: Garnett Meador; INFOCNTR (PHMSA)

Subject: Requesting Formal Interpretation

Dear Department of Transportation -
I have had several conversation with the info center and want to get a formal interpretation.

f'am with a company called Mace Tactical Solutions LLC (“Mace”). Mace recently entered into a contract with a
manufacturer of less lethal munitions {(“Manufacturer”). The Manufacturer is licensed by the BATFE as manufacturers of
firearms and explosives. Mace is properly licensed with the BATFE so that it can sell the munitions and have the
munitions marked with the Mace brand (that is, private labeled by the Manufacturer). Mace itself will NOT engage in
any manufacturing. Every munition will continue to be manufactured by Manufacturer. The munitions manufactured for
Mace will be the same products, with no changes. The products manufactured are shipped under a 1.4 Classification and
Manufacturer previously applied for and received EX numbers from the DOT (PHMSA) for all munitions. Mace will be
purchasing these munitions from Manufacturer and has the exclusive right to sell the munitions in the US. Mace will
take orders from law enforcement and product will be drop-shipped by Manufacturer from the Manufacturer’s facility
to the law enforcement department buyer.

By way of summary: (i) the munitions will be manufactured by the Manufacturer, as they always have been; (i) the
muntions will be private labeled with the Mace brand name; (iii) the munitions will never be physically in the possession
of Mace; (iv) the munitions will never leave the Manufacturer’s facility, until shipped to the law enforcement
department purchaser; {v) the Manufacturer applied for and received EX number for the munitions in guestion; (vi)
product {munitions) for which the EX numbers were granted is not changing in any manner; and {vii) munitions will be
drop-shipped from the Manufacturer’s facility, by the Manufacturer, to the law enforcement department purchaser.

From Mace's conversations with the DOT and our review of laws and DOT clarifications {including the clarification
included below), it appears clear that the munitions in question can be shipped under the EX Numbers already issued by
the DOT to the Manufacturer. However, since Mace will technically become the owner of the munitions (although Mace
will never take physical possession of the munitions) and the munitions will be marked under the Mace brand, we want
to confirm that new EX numbers will not have to be applied for by Mace and that the munitions can be shipped under
the existing EX numbers,

Thank you,



Garnett R. Meador, SVP & General Counsel

Mace Tactical Solutions LLC Midtown 4400 Carnegie Avenue ' Cleveland, OH 44103
direct 4404245393 #fz: 440.424.4156

wWww.mace.com »

From: Garnett Meador
Sent: Thursday, May 21, 2015 7:31 PM
To: Infocntr@dot.gov

Subject: Fwd: Jordan

Sent from my iPhone
Begin forwarded message:

From: Garnett Meador <Garnett@mace.com>
Date: May 21, 2015, 3:01:21 PM EDT

To: "infocnir@dot.com” <infoentr@daot.com>
Subject: lordan

[Federal Register Volume 77, Number 3 (Thursday, January 5, 2012)]
[Rules and Regulations]

[Pages 429-431]

From the Federal Register Online via the Government Printing Office
[www. gpo. gov] ’

[FR Doc No: 2011-33853}

II. Background

The transportation of an explosive (fireworks device) requires an
EX classification approval issued by PHMSA, commonly referred to as an
EX number. The EX number is a unigue
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identifier that indicates the device has been classed and approved for
transportation in the U.S., and is specific to a particular device as
specified in 49 CFR 173.56(j) and the American Pyrotechnic Association
(APA) Standard 87-1.

PHMSA understands that it is a common industry practice for
fireworks devices produced by one manufacturer to be marketed and sold
under different trade names. Further, in the past, each retailer,
importer or distributor, in addition to the manufacturer, applied for
and received an EX classification approval for the identical fireworks
device. This practice resulted in PHMSA processing multiple
applications and issuing multiple approvals for the same fireworks
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device. This redundant and burdensome process did not promote the safe
transportation of explosives (fireworks devices); instead, it impeded
the conduct of business for both the fireworks industry and PHMSA.

On June 29, 2011, we issued a clarification of our policy to issue
fireworks classification approvals only to fireworks manufacturers, and
accept fireworks classification applications only from fireworks
manufacturers or their U.S. designated agents. This policy
clarification was intended to restate the requirements of the Hazardous
Materials Regulations (HMR), enhance safety by ensuring accountability
of manufacturing, and reducing the number of duplicate applications and
EX classification approvals being issued for identical fireworks



