Q

U.S. Department 1200 New Jerséy Avenue SE
of Transportation Washington, DC 20580
Pipeiine and Hazardous

Materials Safety

Administration JUL 1 6 20]5

James Gibson

Ammunition Surveillance Division
6280 Sunny point RD '
Southport, NC 28461

Ref. No. 15-0091
Dear Mr. Gibson:

This responds to your May 6, 2015 email requesting clarification of the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the reportable quantity (RQ) of a
hazardous material. You offer an explosive article containing 15 to 16 pounds of white
phosphorus classified as, “UN0243, Ammunition, incendiary, white phosphorus.” Your
questions are paraphrased and answered as follows:

Ql Does the entry “phosphorus” in § 172.101 Table 1 to Appendix A apply to
““white phosphorus™?

Al. Yes. Materials and their corresponding RQs listed in Appendix A to § 172.101
are designated as “hazardous substances” under Section 101(14) of the
Comprehensive Environmental Response, Compensation, and Liability Act
(CERCLA). This definition includes substances listed under section 311(b)(2)(A) of
the Federal Water Pollution Control Act. 40 CFR 116.4 provides a list of materials
designated as hazardous substances including section 311(b)(2)(A) materials. Table
116.4A lists the common name, “Phosphorus” with the associated synonyms, “black
phosphorus, red phosphorus, white phosphorus, yellow phosphorus.” Therefore, the
“phosphorus” entry listed in § 172.101 Table 1 to Appendlx A includes “white
phosphorus.”

Q2. Does the explosive article described in this scenario meet the definition of a
hazardous substance?

A2. Yes. If a package contains a quantity of hazardous material that meets or
exceeds the RQ, it meets the definition of a hazardous substance and must satisfy all



applicable requirements. Based on the information you provided, each package
containing the article as described, would exceed the one pound RQ for phosphorus;
and meets the definition of a hazardous substance (see § 171.8).

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)
Sent: Wednesday, May 06, 2015 10:15 AM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Formal Letter of Interpretation Request

Hi Shante and Alice,

Attached is a formal letter of interpretation. Mr. Gibson spoke with myself about the issue and it was further discussed
with Adam Lucas and Britain Bruner.

Thanks,
Shelby

From: Gibson, James S CIV USARMY 596 TRANS BDE (US) [mailto:james.s.gibson4.civ@mail.mil]
Sent: Tuesday, May 05, 2015 4:19 PM

To: PHMSA HM InfoCenter

Subject: Formal Letter of Interpretation Request

I would like to request a Formal Letter of Interpretation concerning shipping papers and the requirement to identify
materials with a Reportable Quantity of a Hazardous Substance. When shipping Ammunition, incendiary, white
phosphorus, 1.2H, UN0243, is there a requirement to identify the item as a Reportable Quantity? Specifically, this item
is an explosive article (class 1) that contains upwards of 15 or 16 pounds of white phosphorus per 155mm projectile.
The 49 CFR, 172.101, Table 1 to Appendix A (Hazardous Substances Other Than Radionuclides) states that Phosphorus is
a Reportable Quantity if a package contains 1 pound or more. The term Phosphorus by itself is not listed in the HAZMAT
Table, and the Hazardous Substance Table does not specify if the term Phosphorus includes the various types such as
white or red. If the term Phosphorus includes white and red in the Hazardous Substance Table, does the Reportable
Quantity requirement pertain to an ammunition item that uses the substance as a primary filler? Response can be sent
by email or to the physical address listed below.

James Gibson

Ammunition Surveillance Division
6280 Sunny Point RD

Southport, NC 28461

James.s.gibson4.civ@us.army.mil

Cell: 910-200-2626



