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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue SE
of Transportation Washington. DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Allison E. Fowler

EH & S Manager, BSO, CHO

Inova Diagnostics

9900 Old Grove Road AUG T T 1015
San Diego, CA 92131

Ref. No. 15-0090
Dear Ms. Fowler:

This responds to your May 6, 2015 request for clarification on the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask if the following scenario
is compliant with § 178.601(g)(1), Variation 1.

You state that you had a certification for a low density polyethylene (LDPE) plastic inner
packaging/bottle that passed the testing/certification criteria and proved capability. This
certification has since expired. You have a current certification that tested a high density
polyethylene (HDPE) plastic (re: inner packaging bottle type), and it references HDPE,
LDPE and PPCO on the certification under materials/bottle type. You ask if you comply

with § 178.601(g)(1), Variation 1, using an LDPE bottle type for inner packaging under the
current certification.

You believe that because the previous certification proved capability of LDPE and the
current certification for HDPE proves capability, an equivalent level of performance is
maintained on the basis of: (1) the inner packagings are of equivalent size/volume; (2) the
inner packagings are of similar design to the tested inner packagings (i.e., shape-round);
and (3) the material of construction of the inner packagings (re: plastic) offers resistance to
impact and stacking forces equal to or greater than that of the originally tested inner
packaging. Therefore, you believe the [.DPE plastic inner packaging included under the
HDPE certification may be used without further testing of the packaging in accordance
with § 178.601(g)(1), Variation 1.

Your understanding is correct. Use of the LDPE plastic inner packagings complies with
requirements in § 178.601(g)(1), Variation 1. Provided the inner packagings are of similar
design (i.e., shape) and the material of construction offers the same or greater impact
resistance than that of the originally tested inner packaging, further testing of a tested
design type is not necessary and the LDPE inner packagings may be used. Moreover,
provided an equivalent level of performance can be ascertained, you may use the LDPE
inner packagings instead of the HDPE inner packagings under Variation 1.




I'hope this answers your inquiry. If you need additional assistance, please contact this
Office at 202-366-8553.

Sincerely,

L] 1S
/ irk D:%nderén// -

Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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Dodd, Alice (PHMSA) [/ D~ G
From: Geller, Shelby CTR (PHMSA)
Sent: - Wednesday, May 06, 2015 3:57 PM
To: Hazmat Interps
Subject: FW: Inova Diagnostics, Interpretive Letter (HMR; 49 CFR Parts 178.601(1), Variation 1
Attachments: LDPE_VS._HDPE.Intpretative.Letter_OS.OS.lS_FinaI.pdf

Hi Shante and Alice,
Attached is a request for a formal letter of interpretation. Please let me know if you need any more information.

Thanks,
Shelby

From: afowler@inovadx.com [mailto:afowler@inovadx.com]

Sent: Wednesday, May 06, 2015 3:28 PM

To: INFOCNTR (PHMSA)

Cc: Karen.Yoneda@faa.gov: Gary Lindsey - Dangerous Goods; steve@normaninternational.com:
sgustafson@inovadx.com: bwaddell@sd.inovadx.com: elorusso@ilww.com; eaustin@inovadx.com
Subject: Inova Diagnostics, Interpretive Letter (HMR; 49 CFR Parts 178.601(1), Variation 1

Dear Department of Transportation (DOT) information center,

I am Allison Fowler, EH&S Manager with Inova Diagnostics, Inc.

Please see attached Interpretative Letter, we are seeking clarification on HMR; 49 CFR Parts 178.601(1), Variation 1.
If you have questions or concerns with the letter as written, please feel free to contact me.

Thank you so much for your time and help. Wé look forward to héaring back from you.

All the best,

Bastregards,

Inova Diagnostiss

alliscn@inovadx.com
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W Inova
Diagnostics
£ Worfern Compgey

To:
infocntr@dot.gov

May 05, 2015
To whom it may concern,

This letter is writtan to request written clarification on 4GV non-bulk combination packaging under the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180).

We are asking for your help interpreting § 178.601 (g)(1), Variation 1.
This questibﬂ specifically regards inner packagings of plastic mediums: low density polyethylene (LDPE)
VS. high density polyethylene (HDPE).

criteria and we proved Capability. This certification has now expired (re: JOB NO. 12211 U, Norman
international, March 14, 2012). '

We have a current certification that tested HDPE plastic (re: inner packaging bottle type), it references
HDPE, LDPE and PPCO on the certification under materials/bottle type (Job No. 14526U, Norman
International, September 1 8, 2014).

Question:

Are we compliant using an LDPE bottle type for inner packaging under this certification?

Because the previous certification proved capability of LDPE, and the HDPE bottles are of similar design
and an equivalent level of performance is maintained, we believe:

e the inner packagings are of equivalent sizefvolume.

* theinner packagings are of similar design to the tested inner packagings (j.e. shape—round).

¢ the material of construction of the inner packagings (re: plastic) offers resistance to impact and
stacking forces equal to or greater than that of the originally tested inner packaging.

Therefore, we believe that LDPE has been proven to be equivalent to HDPE and is compliant under the
certification per 49 CFR § 178.601(g)(1), Variation 1.

Please advise?

Sincerely,

0S5/eS /1y

Aflison E. Fowlar
AIISON & Fowlaer
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